![]() |
Fiiller Ve Özellikleri Nelerdir? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Fiiller Ve Özellikleri Nelerdir?Fiiller ve özellikleri nelerdir? Fiiller ![]() ![]() ![]() ![]() ÖRNEK: “Yürü ![]() ![]() Fiillerin sonuna “-mek ![]() ![]() ÖRNEK: Bu akşam kardeşinin yanına var ![]() *Kardeşimin güzel bir evi var ![]() Fiiller anlamlarına göre üçe ayrılır: 1) Nesne alan ![]() ![]() ÖRNEK:Bu işi olsa olsa sen yaparsın ![]() *Baba koruk yer ![]() ![]() *Yemeğin tadını çok beğendik ![]() *Mum dibine ışık vermez ![]() 2)Nesne almayan ![]() ![]() ÖRNEK:Su uyur ![]() ![]() *Can çıkar ![]() ![]() ![]() ![]() 3)Kendiliğinden ve zaman içinde gerçekleşen fiiller oluş bildirir ![]() *Yine yeşillendi fındık dalları ![]() *Genç yaşta ağardı saçlarım ![]() *Korkudan beti benzi sararmış ![]() *Bu eylemler “değişerek yeni bir görünüm kazanma” anlamı verir ![]() *Elleri ![]() ![]() *Denize gidince epey bronzlaşmış ![]() *Fiiller “-me ![]() ![]() ![]() ![]() *Gülme komşuna ![]() ![]() *Kaz gelecek yerden tavuk esirgenmez ![]() *Yoldan kal ![]() ![]() *Geniş zaman eki olumsuz yapıldığında “-mez –maz” olarak değişir ![]() *Nuh der ![]() ![]() *Fiiller tekil ve çoğul tüm kişilere göre haber ve dilek kipleriyle çekimlenebilir *Ben hazırlandım ![]() ![]() *Erken yatın ![]() *Şart kipiyle çekimlenmiş fiiller yan cümlenin yüklemi olabilir ![]() *Erken gelirse birlikte gidelim ![]() * “-yor” eki yerine “-mekte ![]() *O zamanlar büyük bir şirkette çalışmaktaydım ![]() *Haber kipleri “zaman”anlamı taşır ![]() ![]() * Şimdi polisler gelecek ![]() ![]() Çekimli fiil sorulduğunda “kip ![]() ![]() ![]() ·İçimden şu zalim şüpheyi kaldır ![]() *Ya sen gel ya beni yanına aldır ![]() *Mecnun um ![]() Bir kerecik baktı geçti Ne sordum ne de söyledi Kaşlarını yıktı ![]() *Cümledeki yargı sayısı sorulduğunda “çekimli fiiller ![]() ![]() *Garibim ![]() *Hastayım ![]() *Aslımı el almış ![]() *Maraşlı Şeyhoğlu Satılmış’ ım ben *Senin dudakların pembe ![]() *Al ![]() ![]() Fiillerde Anlam (zaman ![]() *Bir fiil kipinin kendi anlamı dışında kullanılmasına “anlam kayması” denir ![]() *Kardeşim ve ben bu okuldan mezun olduk ![]() Anadolu’nun kapıları 1071’de açıldı ![]() *Dün akşam komşulara gitmişler ![]() Saçların çok güzel olmuş ![]() Eyvah ![]() *Yarın ki sınav için çalışıyor ![]() İki yıldır ÖSS’ye hazırlanıyor ![]() Az sonra en sevdiğim dizi başlıyor ![]() Yedi yıl önce bu şehre yerleşiyorlar ![]() Her sabah geç kalıyor okula ![]() *Haftaya bu işi de bitireceğiz ![]() Bu iş sabaha mutlaka bitecek (emir) Karşıdaki adam Ali’ nin dayısı olacak ![]() *Yıllardır tanırım ![]() Ben doğmadan önce kardeşim tifodan ölmüş ![]() Biraz sabret ![]() ![]() Akşamki davete bu işi bitirir öyle giin ![]() *Şu binayı bir de ben göreyim ![]() Arkadaşlar sessiz olalım! *Yarın toplantının hazırlıkları yapmalıyım ![]() Tam bir saat sonra burada olmalısın(emir) Şimdi İstanbul da olmalı ![]() ![]() *Derhal burayı terk edin! Allah’ım sen aklımı koru!(rica) *Fiiller ek –eylemin “idi ![]() ![]() ![]() Sen gien yaşayamam Ölürse ten ölür ![]() ![]() Ben ölürsem ![]() ![]() Gidiyordum gurbeti gönlümde duya duya ![]() Akşamlar bir roman gibi biterdi ![]() Üşürdüm ![]() ![]() Mesutmuş ![]() ![]() Söz olurmuş ![]() Yağmurlardan sonra büyürmüş başak ![]() Meyveler sabırla olgunlaşırmış ![]() *Sıralı cümlelerde bileşik zaman eki son fiilde verilebilir ![]() Beraber oynar ![]() ![]() ![]() Erkenden kalkar ![]() ![]() ![]() Beni arar ![]() ![]() Ekeylemin üç görevi vardır: 1 ![]() ![]() Hastayım ![]() ![]() Beş yaşındaydım ![]() ![]() Hepimiz kardeşiz ![]() Hastaysan ![]() ![]() 2 ![]() Böyle olacağını bilmeliydim ![]() Bir daha aramayacaksın ![]() Babam öğrenirse çok kızardı ![]() 3 ![]() ![]() ![]() Bu konu kapanmıştır ![]() ![]() Babam geç kalacağımızı öğrenince çok kızmıştı ![]() Ders bitmiştir ![]() Şu saatlerde evine varmıştır ![]() |
![]() |
![]() |
|