Betimleyici Anlatım Nedir? |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Betimleyici Anlatım Nedir?Betimleyici Anlatım Nedir?-Betimleyici Anlatım Örnekleri ÖZELLİKLERİ: 1 Betimlemeler açıklayıcı ve sanatsal betimleme olmak üzere ikiye ayrılır![]() 2 kişinin iç dünyasını anlatan betimlemelere tahlil(ruhsal portre) denir![]() 3 Kişinin dış görünüşünü anlatan betimlemelere simgesel betimleme denir![]() 4 Roman hikâye tiyatro gezi yazısı Şiir gibi türlerde kullanılır![]() 5 Kelimenin yan ve mecaz anlamlarına yer verilebilir![]() 6 ![]() Sanatsal Betimleme: 1 İzlenim kazandırmak amacıyla yazılır![]() 2 Değişik duyulara seslenen özel ayrıntılar üzerinde durulur![]() 3 Ayrıntılar sübjektif olarak verilir![]() 4 Amaç sanat yapmaktır![]() Örnek metinler:s 91-92”İnce Memed” ve “Çarşı”Açıklayıcı Betimleme: 1 Bilgi vermek amacıyla yazılır![]() 2 Genel ayrıntılar üzerinde durulur![]() 3 Ayrıntılar objektif (olduğu gibi)olarak verilir![]() 4 Amaç sanat yapmak için değil bir konu hakkında bilgi vermektir![]() 5 Değişik duyulara seslenen özel ayrıntılar üzerinde durulmaz![]() 6 Betimlenecek varlığa kişisel duygu ve düşünceler katılmaz![]() Örnek metinler: s 92”Akdeniz Bölgesi”
|
|
|
|