|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
bağlaçlarla, edatlar, ilgili, soruları, test |
![]() |
Edatlar Ve Bağlaçlarla İlgili Test Soruları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Edatlar Ve Bağlaçlarla İlgili Test SorularıEdat ve Bağlaçlarla İlgili Açıklamalı Soru Çözümleri 1-Aşağıdakilerden hangisinde ?ise? sözcüğü diğerlerinden farklı görevde kullanılmıştır? A)Gelişmiş ülkelerde devlet ![]() ![]() B)Bir millet kendisine değer veriyor ise ayakta kalmayı başarır ![]() C)Sanatçı hassas bir kişiliğe sahiptir ![]() ![]() D)Yunus Emre; çağını aşan bir ozandır ![]() ![]() E)Ünlü düşünür ![]() ![]() Cevap: A ![]() ![]() ![]() ![]() Cevap: B 2-Aşağıdakilerin hangisinde ?yalnız? sözcüğü bağlaç görevinde kullanılmamıştır? A-Onunla konuşurum yalnız fikrim yine değişmez ![]() B-Seninle gelirim yalnız gölde balık tutacağız ![]() C-O derdini kimseye anlatmaz; yalnız bazı zamanlarda bana anlatır ![]() D-Sinemaya gidebilirsin yalnız ödevlerini tapmalısın ![]() E-Dağcı yalnız başına Ağrı Dağı?na tırmandı ![]() Cevap: A ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cevap: E 3) Aşağıdakilerden hangisinde ?de ![]() A-Doğru söylese de kimse inanmaz ona ![]() B-Sen bize katıl; gerekirse oraya da gideriz ![]() C-Nasıl olmuş da kimsenin aklına gelmemiş ![]() D-Hasan ?Gitmem de gitmem ![]() ![]() E-Eve uğra da öyle gel buraya ![]() Cevap: C 4)Aşağıdakilerden hangisinde ?tek? sözcüğü bağlaç görevinde kullanılmıştır? A-Uzun süreden beri doğada tek yaşıyor ![]() B-Tek insanların dengesi bozuk oluyor ![]() C-Dağda tek başına gezmek tehlikelidir ![]() D-Doya doya oynayabilirsin tek çok terleme ![]() E-Dün uğradığımda evde tekti ![]() Cevap: D? de ?tek? sözcüğü ?ama ![]() ![]() ![]() Cevap: D 5)?Ama? bağlacı ![]() ![]() ![]() A-Koca binayı boyar ama ne boyar ![]() B-Geniş ama soğuk bir daireydi ![]() C-Çok çalıştım ama kazanamadım ![]() D-Git ama erken geleceksin ![]() E-Bunu yapmamalıydın ama yaptın ![]() Cevap: Soru cümlesinde ?ama? şart anlamında kullanılmıştır ![]() ![]() Cevap: D 6)?Fakat? aşağıdakilerden hangisinde cümleye diğerlerinden farklı bir anlam katmıştır? A-Yaşlı fakat dinç bir adam ![]() B-Çok zeki fakat biraz dikkatsizdi kardeşim ![]() C-Yine gelebilirsin fakat tek başına ![]() D-Mutlu olmak istiyor fakat olamıyordu ![]() E-Dünkü sınava katıldı fakat sınavı iyi geçmedi ![]() Cevap: A ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cevap: B 7)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ?ile? sözcüğü bağlaç olarak kullanılmıştır? A-Elindeki kitaplarla sokağa fırladı ![]() B-Bu romanıyla hemen şöhret olmuştu ![]() C-Çocuğu şefkatle bağrına bastı ![]() D-Geçmişteki anılarıyla avunuyordu ![]() E-Üzüntüyle sevinci bir arada yaşadı ![]() Cevap: E seçeneğinde ?ile? ?ve? anlamında kullanılmıştır ![]() ![]() Cevap: E 8)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ?ki? bağlacı cümleye ![]() A-Tam sözlüye kalkmıştı ki zil çaldı ![]() B-Zamanında gel ki işimizi çabuk bitirelim ![]() C-Unutma ki ben de insanım ![]() D-Başka şansım var mı ki? E-Tam eve geldim ki yağmur başladı ![]() Cevap: B seçeneğinde işin çabuk bitmesi zamanında gelmeye bağlanmıştır ![]() ![]() Cevap: B 9)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ?ancak? sözcüğü ![]() A-Bu tablo ancak otuz beş lira eder ![]() B-Dağın arkasındaki Ellek Kasabasına ancak bu yoldan gidebilirsiniz ![]() C-Müzik dinleyebilirsin ancak gürültü yapmadan ![]() D-Bizim sorunlarımızı ancak öğretmenimiz çözebilir ![]() E-Bayramda çocuklarına ancak ayakkabı alabildi ![]() Cevap: A ![]() ![]() ![]() ![]() Cevap: C 10)Aşağıdakilerden hangisinde ?ama? bağlacı ![]() A-Adam zengindi ama cimriydi ![]() B-?Yarın mutlaka gel!? diyorsunuz ama benim boş vaktim yok ![]() C-Uçakta şehri yukarıdan seyrettik ![]() ![]() D-Şirin ama çok şirin bir çocuktu ![]() E-Böyle düşünürsen gücenirim ama! Cevap: A ![]() ![]() ![]() ![]() Cevap: C 11-Aşağıdakilerden cümlelerin hangisinde ?de ![]() A-Şiiri de ![]() ![]() B-Ayşe de Fatma da bu konulara çalışmamış ![]() C-Seni de beni de göremez ![]() D-Onu görmemiş de duymamış da ![]() E-Hava sıcaklığı dün de bugün de aynı ![]() Cevap: A ve C? de nesneleri ![]() ![]() ![]() ![]() Cevap: B 12-Aşağıdakilerden hangisinde ?ama? bağlacı cümleye ?uyarma? anlamı katmıştır? A-Derslere geliyorsunuz ![]() ![]() B-Mektup yazmaz ![]() ![]() C-Her gün böyle gecikirseniz ceza alırsınız ama ![]() D-Eski havuz yavaş yavaş boşaldı ![]() ![]() E-Zor ama zor bir hayatın içinde bulmuştuk kendimizi ![]() Cevap: C seçeneğinde ?uyarma? anlamı vardır ![]() Cevap: C 13-Aşağıdakilerden hangisinde? de? bağlacı zaman bildirmektedir? A-Başarınızı görmek istiyorum da söylüyorum ![]() B-Önce mesleği öğrendi de dükkan açtı ![]() C-Bu soru için uğraştı da uğraştı ![]() D-Bu durumda çalışmasın da ne yapsın ![]() E-Bu çocuğun size de bize de faydası yok ![]() Cevap: B seçeneğinde ?zaman? bildirmektedir ![]() Cevap: B 14-Aşağıdakilerden hangisinde ?ama? bağlacı ile aynı anlama gelen bir kelime kullanılmıştır? A-Görsen de görmesen de hesap vereceksin ![]() B-Bir saat beklemiş de otobüse binebilmiş ![]() C-O kadar ağaç yetiştirdi de meyvesini göremedi ![]() D-İçlerinde yalnız Erdal on soru çözmüş ![]() E-Şimdi çıksak bile yetişemeyiz ![]() Cevap: C seçeneğinde ki ?de? sözcüğü ?ama? bağlacı anlamındadır ![]() Cevap: C 15-Aşağıdakilerden hangisinde ?ki? bağlacı ?kuşku ![]() A-Öyle bir şehir ki kim gelse kalamıyor ![]() B-Bu adama da hiç güvenilmez ki ![]() C-Kötü söz söylemedi ki ona kızsın ![]() D-Bunu bana bırakırlar mı ki ![]() E-Ölüm öyle bir kapı ki her gelen oradan geçiyor ![]() Cevap: D seçeneğinde ?kuşku? anlamı vardır ![]() Cevap: D 16-Aşağıdakilerden hangisinde ?ama? bağlacı ?neden? bildirmektedir ![]() A-Akşam vakti çıktığımız bu tepe soğuk ![]() ![]() B-O küçük çocuğa kızdım ![]() ![]() C-yarın geleceğim diyorsunuz ![]() ![]() D-Kır saçlı ![]() ![]() E-komşumuz zengin ![]() ![]() Cevap: B seçeneğinde çok üzülmesinin nedenini çocuğa kızmasına bağlamıştır ![]() Cevap: B 17-Aşağıdakilerden hangisinde ?de ![]() A-Babası bu evi onca yıl uğraştı da yaptırdı ![]() B-Ne kadar uğraştıysa da başarılı olamadı ![]() C-Köy meydanına çocuklar da yaşlılar da toplandı ![]() D-Gelirken dükkâna uğra da yiyecek bir şeyler al ![]() E-Bugünden sonra çalışsa da bir şey değişmez ![]() Cevap: A seçeneğinde evi yaptırabilmesinin nedenini çok çalışmasına bağlamıştır ![]() Cevap: A 18-Aşağıdakilerden hangisinde ?ile? bağlaç olarak kullanılmıştır? A-Kapıyı kendi anahtarımla açtım ![]() B-Bursa?ya otobüsle gitmişler ![]() C-Konuşmalarıyla herkesi üzdü ![]() D-Mektubu bu kalemle yazmasan iyi olur ![]() E-Ona gazeteyle dergi götürdüm ![]() Cevap: A ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cevap: E 19-Aşağıdakilerden hangisinde ?ne? ne? bağlacı nesneleri birbirine bağlamıştır? A-Yaşlarına göre boyu ne uzun ![]() ![]() B-Ne şapkasını aldı ![]() ![]() C-Konuşmalarıyla herkesi üzdü ![]() D-Ne evden çıkıyor ![]() ![]() E-Ne arkadaşlarına soruyor ![]() ![]() Cevap:?Ne? ne? bağlacı A seçeneğinde yüklemleri ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cevap: B 20-Aşağıdakilerden hangisinde ?ama? sözcüğü pekiştirme görevinde kullanılmıştır? A-Çok zorladım; ama yararı olmadı ![]() B-Bir zamanlar burada eski ![]() ![]() C-Bir derdin var senin; ama bana söylemek istemiyorsun ![]() D-Yine gelecekmiş; ama çok kalmayacakmış ![]() E-O günden sonra onu hiç ![]() ![]() Cevap:? ama? bağlacı A ![]() ![]() ![]() ![]() Cevap: E Edatlar ve Bağlaçlarla İlgili Örnek Sorular ve Cevaplar 1 ![]() a) Gönül ne gezersin sarp kayalarda b) Gittim o son diyara ki serhaddıdır yerin c) Gül bile kıskandı döktü yaprağın d) Bu viranede de kuşlar öterdi e) Yorgun bir çınardı; fakat hep ayakta 2 ![]() a) Adam yalnız yaşamaya bir türlü alışamamıştı ![]() b) Arkadaşım beş yıldır bu evde yalnız kalıyor ![]() c) Büyük yazar ![]() ![]() d) Biz de geliriz; yalnız çok oturmayız ![]() e) Bu konuyu yalnız o biliyordu ![]() 3 ![]() ![]() a) Evden çıkıyordum ki telefon çaldı ![]() b) Senin yaptıklarını hiç unutmadık ki ![]() c) Sorunları çöz ki konuyu iyice anlayasın ![]() d) Bu çocuk bir yaramaz ki sormayın ![]() e) Tahtaya kalkmıştım ki kapı açıldı ![]() 4 ![]() a) Dün bir şal gibi dolandı boynuma b) Gökyüzü ağarıncaya dek c) Gökyüzünün maviliğine akarak d) Su kadar maviyken gökyüzü e) Bir haykırışla ürperdi her yer 5 ![]() ![]() a) Sırtında eski ve kirli bir ceket vardı ![]() b) Saatini ve anahtarlarını masanın üzerinde unutmuş ![]() c) Yardımlarınız için size ve arkadaşlarınıza teşekkür ederiz ![]() d) Yarın ve bir sonraki gün köy okullarını dolaşacağız ![]() e) Kimseye kulak asmadı ve sonunda istediğini elde etti ![]() 6 ![]() Uçsuz bucaksız dünyaya karşı Bu dizelerde aşağıdakilerden hangisi yoktur? a) Fiilimsi b) Sıfat tamlaması c) İyelik eki almış sözcük d) Bağlaç e) Edat 7 ![]() a) O kitabı okumadım; çünkü zamanım yoktu ![]() b) Görevimi birince kuş kadar hafifledim ![]() c) Başarılarını arı gibi çalışmalarına borçluydular ![]() d) Konuyu anladığınıza göre sorun kalmadı ![]() e) Bu araba sizin gibi bir aile için küçük değil mi? 8 ![]() Kış mehtabı daha parlak ![]() ![]() Ne buluttan bir eser var ![]() ![]() Gülümsüyor gibi sema sürur içinde Bu dizelerde ![]() ![]() a) edat b) zarf c) sıfat d) zamir e) bağlaç 9 ![]() a) Kuru pantolon ile balık tutulmaz ![]() b) Okumayı sevmeyen insanlar ile bir yere varılamaz ![]() c) Yenilmesi gereken ilk düşmanlar öfke ile umutsuzluktur ![]() d) Çevresindeki güzellikler ile neden ilgilenmez insanlar? 10 ![]() a) Yanımda kitaptan başka bir şey yok ![]() b) Kitabı aldım ancak okumadım ![]() c) Adamı evine dek takip ettik ![]() d) Ödevini herkes hazırlamış ![]() ![]() CEVAPLAR: 1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|