Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
benzeşmesi, nedirünsüz, yapılır, ünsüz

Ünsüz Benzeşmesi Nedir?-Ünsüz Benzeşmesi Nasıl Yapılır?

Eski 08-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Dilimizde ünsüzler sert ve yumuşak olmak üzere iki gruba ayrılır Sert ünlüler “ç f t h s k p ş” ünsüzleridir Bunun dışında kalanlar ise yumuşak ünsüzlerdir

Bir sözcük sert bir ünsüzle bitiyor ve o sözcüğe ünsüzle başlayan bir ek geliyorsa ekin başındaki ünsüz sertleşir Buna ünsüz benzeşmesi denir Elbette bu benzeşme sert ve yumuşak şekli olan seslerde söz konusudur Bu özelliği dört seste görüyoruz;

p - b ç - c t - d ğ - g

Şimdi bu kuralı örneklendirelim:

“Kitap” sözcüğünün sonundaki “p” sesi serttir Bu sözcüğe biz “-de” hal ekini getirirsek “kitapda” sözü oluşur Bu durumda ekin başındaki “d” sesi yumuşak olduğundan sözcükte ünsüz benzeşmesine aykırı bir durum görülür Kurala uyulması için “d” sesi sertleşmelidir Bunun serti ise yukarıda göstermiştik “t” dir Dolayısıyla sözcük “kitapta” olacaktır

okul-dan > okuldan
av-cı > avcı
ağaç-dan > ağaçtan
ocak-cı > ocakçı

Yukarıdaki sözcüklerde eklerin sözcüğe nasıl uyduğu görülüyor Birinci gruptaki sözcüklerde ek yumuşak ünsüzle biten sözcüklere geldiğinde değişmemiş ancak ikinci gruptaki sert ünsüzlere geldiği zaman sertleşmiştir Bu durum sadece çekim eklerinde değil yapım eklerinde de geçerlidir Ekler sayılara geldiğinde de aynı durum geçerlidir Sayının sesleri nasılsa ek de öyle olmalıdır

Örnek: 11'de 8'den 5'te 3'ten

Özel isimlerde de aynı kural geçerlidir

Örnek: Samsun’dan Emin’de Sinop’tan Yunus’ta

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com