Nefis Tarifler |
08-25-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Nefis TariflerPÜRELİ BÖREK MALZEMELER 2 yufka 1 kase patates püresi 100 grkaşar peynir rendesi 1 su bgaleta unu 1 çay bsıvıyağ tuz karabiber muskat HAZIRLANIŞI: Yufkaların birini yayın suyla yağı karıştırınyufkaların üzerine gezdirin ikinci yufkayı yayın yağlı sudan gezdirinyufkayı artı şeklinde dörde bölün her parçayı uzunlamasına bir daha bölüp 8 parça elde edinpatates püresine kaşar peynir karabiber ve muskatı ekleyerek karıştırın1' er çorba kaşığı yufkaların geniş kısımına koyun sigara böreği gibi sarınbuzdolabında 2 saat bekletin tabağı musluğun altında sudan geçirin galeta ununa bulayın önceden ısıtılmış 180 dercelik fırında 30 dk pişirin KREM BEYAZ SOSLU BİFTEK SALATASI MALZEMELER 1 kıvırcık 1 salatalık 1 tutam maydonoz 1 domates 1 kase mısır 1 parça biftek sosu için: 1 soğan 2 diş sarımsak muskat toz biber 1 kase yoğurt mayonez HAZIRLANIŞI: Kıvırcık ve maydanozu doğrayarak servis tabağına alın domatesleri doğrayarak üzerine ekleyin diğer taraftan bifteği yüksek ateşte sulandırmadan pişirin sosu için; yoğurdu ve mayonezi çırpınve biraz toz biber katın soğanı sarımsağı ve rendelenmiş muskatı doğrayıcıya alın biraz su katın ve iyice ezindaha sonra doğranmış yeşilliklerin üzerine önce sosu sadece suyunu süzerek dökün daha sonra çırpılmış yoğurt mayonez karışımı dökün daha sonra pişirilmiş bifteği slaş doğrayıp koyunÜzerine en son salatalık ve mısır tanesi serperek servis yapın KAĞIT KEBABI MALZEMELER 500 grkuzu eti 1 soğan 2 diş sarımsak 2 defne yaprağı 1 çorba ksalça 2 biber 1 domates 2 patates 2 havuç 1 kase bezelye kaşar peyniri tuzkarabiber kekik mısırözü yağı HAZIRLANIŞI: Yağı tencereye alın üzerine kuzu etini alınsoğanını kıyıp ekleyin yüksek ateşte sulanmasını engelleyerek soteleyin biraz sotelendikten sonra bezelyeyi de ekleyin tuzunu ve karabiberini ekleyindiğer taraftan patates ve havucu küp doğrayarak kızartın daha sonra yağlı kağıda sotelenmiş eti üzerine kızarmış patates ve havucu alınen son defne yaprağı domates ve biberi doğrayarak üstüne ekleyinkağıdın kenarlarını kıvırarak fırında pişirin pişince kağıdın ortasını açın ve üzerine rendelenmiş kaşar peynirini serpiştirin AĞZI AÇIK POĞAÇA MALZEMELER 150 gr margarin 1 çay bsıvıyağ 1 çay b yoğurt 1 çay k mahlep 1 çay ktuz 1 p kabartma tozu 1 yumurta sarısı alabildiği kadar un içi için: 2 patates 100 gr peynir 1 tutam maydanoz 3 sap yeşil soğan 1 yumurta akı tuzkarabiber HAZIRLANIŞI: Önce karıştırma kabına yumuşatılmış margarini sıvıyağımahlepi ve yoğurdu alın elinizle iyice karıştırdıktan sonra üzerine tuzkabartma tozu ve alabildiği kadar un ilave ederek yumuşak kıvamda bir poğaça hamuru elde edinİçi için patatesleri eziniçine yumurta akınıpeyniri doğranmış maydanoz ve soğanıtuz ve karabiberi ekleyin Hamurdan elinizle parçalar kopartıp açınOrtasına içten koyup küçük bir pide şeklinde kapatın Tüm hamurlara aynı işlemi uyguladıktan sonra kenarlarına 1 yumurtanın sarısını sürünisterseniz çörek otu da serpebilirsiniz 180 derecede kızarana kadar pişirinilk sıcaklığı çıktıktan sonra ikram edin ağızda dağılan nefis bir hamur işi KAKAOLU FISTIKLI TART MALZEMELER 125 gr tereyağı 1 yumurta 1 çay b pudra şekeri 25 su b un 1 tatlı k kakao krema sosu için: 2 su b krema 200 gr bitter çikolata meyva üzeri için: yeşil fıstık HAZIRLANIŞI: Karıştırma kabına yumuşatılmış tereyağını alınÜzerine bir yumurta kırıp karıştırın Daha sonra pudra şekeriniunu kakaoyu ekleyip hamur yapın Tartölet kalıplarına elinizle bastırarak yerleştirinOrtasındaki boşlukları çatalla delin 170 derecede pişirin Bu arada kremayı ocakta ısıtıniçine çikolataları ekleyin ve ocaktan alın Erimiş olan çikolata krema karışımını soğumaya bırakınTartöletlerimiz fırından çıkıp ılıyınca kenarlarını bu sosa batırıp fıstığa batırın İçlerine kalan sosu doldurun Böylece buzdolabında tutarak kremanın katılaşmasını sağlayın Daha sonra üzerine mevsim meyveleri ile süsleyin FINDIKLI PASKALYA ÇÖREĞİ MALZEMELER 1 su b sıvıyağ 1 su b süt 1 çay b su 1 p yaşmaya 1 su b file fındık 1 su b tozşeker 1 çay k tuz 3 yumurta 1 çorba k mahlep alabildiği kadar un HAZIRLANIŞI: Karıştırma kabına sıvıyağısütü alınÜzerine su ile erittiğiniz mayayı ve yumurtayı ekleyin Yumurtanın bir tanesinin sarısını üzerine sürmek için ayırın Şekeri tuzumahlebi ve tuzu ekleyip yaklaşık tepeleme 8 çorba kaşığı un koyarak hamuru hazırlayınFındığın yarısını da hamurda kullanabilirsiniz Hamur yarım 15 dakika mayalandıktan sonra üç fitil yapıp örgü şeklinde paskalyanızı hazırlayın Tepsiye alıp yumurta sarısını sürüp kalan fındıkları serpiştirin Tepside de iyice kabarıp mayalanana kadar en az yarım saat bekletip 180 derecede üzeri kızarıp içini çekene kadar pişirinKendi kendine soğuduktan sonra dilimleyerek ikram edin Gerçekten nefis bir paskalya tarifi HAŞHAŞLI DİLİMLER MALZEMELER 1 su b süt 1 çorba k toz şeker yarım pk yaş maya 1 yumurta 1 çay b sıvı yağ aldığı kadar un 1 fiske tuz İç harcı için: haşhaş ezmesi tozşekerbal veya pekmez üzeri için: haşhaş tohumu HAZIRLANIŞI: kartıştırma kabına maya yumurta süttuz tozşeker ve alabiliği kadar un alınarak kulak memesi kıvamında hamur yoğrulurHamur yarım saat mayalandıktan sonra ikiye bölünüp dikdörtgen şeklinde açılır Sıvıyağ ile yumuşatılmış haşhaş ezmesi üzerine sürülür Haşhaşın üzerine pekmez gezdirilir ve bir tutam tozşeker serpilir Rulo şeklinde sarılıp baklava dilimi gibi kesilirKesilmedenönce üzerine yumurta sarısı sürerseniz daha iyi netice alırsınız Fırında üzeri kızarana kadar 200 derecede pişirebilirsiniz GÜLEN KANAPELER MALZEMELER 7 dilim kepekli tost ekmeği 1 kase krem peynir domates ketçap havuç mandalina marmelat kuru kayısı yeşil zeytin siyah zeytin salam HAZIRLANIŞI: Tost ekmeklerinin üzerine krem peynir sürün tatlı kanepeler için ketçapmandalina marmelat ve kayısı kullanarak gülen yüzler yapın tuzlu kanepeler için ise domateshavuç zeytin ve salam kullanın çocuklarınız bu kanepelere bayılacak HAMURSUZ PASTA MALZEMELER 5 haşlanmış patates 2 çorba k tereyağı 50 gr salam 2 sosis tuzkarabiber üzeri için: 1 çay b bezelye 1 çay b tane mısır 1 su b rende kaşar biberli zeytin siyah zeytin turşu ketçapmayonez HAZIRLANIŞI: Öncelikle patatesleri haşlayıp ezinİçine tereyağını doğranmış salam ve sosisituz ve karabiberi ekleyip karıştırın Bir fırın kabına bastırıp üzerini düzleyin Kaşar peynirinin yarısını üzerine rendeleyip 180 derecede kaşarlar eriyene kadar bekletin Daha sonra üzerine doğranmış zeytinleribezelyeyimısırlarıturşuyu serpin En son üzerine kalan kaşar peynirini rendeleyinMayonez ve ketçapla süsleyerek sıcak ikram edin PATATES ÇANAKLARI MALZEMELER 5 patates 1 kase yoğurt 2 diş sarımsak 1 tutam maydonoz 1 tutam dereotu taze soğan havuç salatalık tuz HAZIRLANIŞI: patatesleri haşlayın ortadan ikiye bölün altlarından çok az keserek düz durmasını sağladıktan sonra içlerini kaşıkla boşaltın bu parçaların üzerinedoğranmış soğanları dereotunu sarımsağımayonez ve yoğurdu ilave edinbu karışımı patateslerin içine doldurun tabağın altına maydanozları serin üzerine patatesleri yerleştirin havuç ve salatalık dilimleri ile süsleyin KARNABAHAR MÜCVERİ MALZEMELER 1 kase karnabahar 1 pırasa 1 tutam maydanoz 1 tutam dere otu 2 yumurta alabildiği kadar un tuz karabibr pulbiber Kızartmak için: sıvıyağ HAZIRLANIŞI: Pırasayı ince olarak kesin Karnıbaharı yarı kıvamda haşlayın Karıştırma kabına kesilmiş pırasayı ve ince kesilmiş karnıbaharı üzerine ekleyin Üzerine 2 adet yumurtayı kırınüzerine 1 tutam maydonoz1 tutam dereotutuzkarabiberpulbiber ve alabildiği kadar un ilave ederek karıştırın Kaşık yardımıyla mücveri kzıdırılmış sıvıyağa kızartın Servis tabağına kızartılmış karnıbahar mücveri alın ve yoğurtla beraber servis edin ÇİKOLATALI PASTA MALZEMELER MODELLEME ÇİKOLATASI: 130 grkuvertür çikolata 2 çorba kglikoz HAZIRLANIŞI: çikolatayı benmari usulü eritin ve glikozla karıştırıp hamur haline getirinbuzdolabında sertleşene kadar bekletin ÇİKOLATALI ŞEKER HAMURU 1 çorba ktoz jelatin 1 çorba ksu 2 çorba kglikoz 250 gr pudra şekeri 60 grbitter çikolata 2 çorba kkakao HAZIRLANIŞI: Jelatini su ile birlikte kaynatalımiçine 1 tatlı k gliserin ekleyelim bu karışım kaynaştıktan sonra pudra şekerinin içine koyalım erimiş çikolata ve kakaoyu ilave edip hamur haline gelena kadar yoğuralım daha sonra merdane ile açıp pastanın üstünü kaplayalım ZEYTİNLİ PATATES SALATASI MALZEMELER 3 patates 2 haşlanmış yumurta 1 tutam maydonoz 1 tutam dereotu yarım demet yeşil soğan 1 kase yeşil zeytin limon tuzkarabiber zeytinyağı HAZIRLANIŞI: İlk olarak haşlanmış patatesler rendelenerek karıştırma kabına alınır Üzerine doğranmış yumurta maydanoz dereotu yeşil soğan ilave edilir daha sonra limon suyu tuz karabiber ve biraz doğranmış zeytin de ilave edilir en son zeytinyağı dökülerek karıştırılırdaha sonra servis için derince bir karıştırma kabının içi streç filmle kaplanır daha sonra streç filmin üstü kaplanacak şekilde doğranmış biberle bezenir hazırlanan patates harcı zeytinler bozulmadan kabın içesine yerleştirilip hafif bastırılırbir süre buzdolabında bekletildikten sonra ters çevrilip zeytinler üste gelecek şekilde servis yapılır AFİYET OLSUN |
|