Samsun-Ladik'ten Kaz Seriti |
08-25-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Samsun-Ladik'ten Kaz SeritiKAZ SERİTİ VE PİLAVI Ladik ilçesine bağlı köylerde kümes hayvanı olarak tavuk ördek hindi ve kaz yetiştirilerek yöreye has yemekleri yapılmaktadır Bunların içerisinde “Kaz” la ilgili yapılan yemek çeşidinin ayrı bir özelliği vardır Bu yemeğin adına “SERİT” yöresel adıyla “KAZ SERİTİ” denir Kaz Seriti kış mevsimi yemeğidir Kış mevsimi yaklaştığında Kaz kesimden bir ay öncesinden özel yerinde besiye alınır Besi süresince hayvana verilen mısır buğday arpa gibi yiyeceklerle içinin temizlenmesi ve iyice yağlanması sağlanmış olur Kesildikten sonra kanı ve suyunun süzülmesi için birkaç gün bekletilir Uzun kış gecelerinde köylerde meclislerde birlik ve beraberliğin yaşandığı toplantılar ve misafirliklerde Serit Yemeği ikram edilir Önce yufkalar ince ince yuvarlak biçimde açılır Odun ateşi üzerine konulan sac üzerinde pişirilir ve üçgen dilimler halinde kesilir Pişirilecek Kaz boynundan ip veya tel ile ocağa asılır Ocakta bol miktarda bol miktarda kor (köz) bulunur Kaz’ın sıcaktan eriyen yağları altındaki sini (tepsi) içerisine akar Bu yağlar bir tava içerisinde toplanır ve üçgen dilemler halinde kesilmiş olan seritler (yufkalar) bu yağ ile yağlanır Kalan yağlar yöresel bulgurla yapılan pilava katılır Yetecek kadar yapılan pilav büyükçe bir sini veya tepsi üzerine dökülür Üzerine kaz’ın kalan et kısmı parçalanarak (didilerek) pilavın üzerine serpiştirilir Sinin kenarına seritler dizilir Seriti pilavın üzerine yatırıp bir parça et ve pilav alınacak şekilde parmaklar arasında toplanıp yenir Serit yemeğinin bir özelliği de el ile yer sofrasında topluca yenmesidir Serit yenirken yanında kiren ekşisi üzüm hoşafı acık ekşisi çalkaması ayran- yoğurt turşu gibi yardımcı yiyeceklerden biri veya bir kaçı bulunabilir Kaz seriti özel günlere has yemek olması nedeniyle toplantı meclis düğün ve özel günlerde birlik ve beraberliğin sağlanmasına vesile olması bakımından önemlidir |
|