![]() |
İnsanın Dengesi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İnsanın Dengesiİnsanın bir sağı bir de solu vardır ![]() ![]() ![]() Bir yana meylederse dengesini bozmuş, normalini değiştirmiş demektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ancak dengeli durmayı esas alan insanın bazen ayağı da kayabilir, dengesini bozabilir, hatta sürçüp düşebilir de ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Eyvah, ben dengemi kaybedip düştüm, ayağa kalkmam imkansız, hatta benden istikametli adam olmaz artık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Maalesef, böylesine günah sürçmelerinden sonra kapıldığı vesvesenin etkisinde kalarak dengesini bozup yoluna devam etme azim ve aşkını kaybedenler de vardır ![]() Halbuki Allah Resulü Efendimiz (sas), sürçerek günah çukuruna düşenlerin tekrar dengelerini bulup yollarına devam etmelerini temin için buyurmuş ki: - İnsanlar mutlaka hata yaparlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 'Kimdir hata yapanların hayırlısı ya Resul?' diye sorunca ![]() ![]() ![]() - Hatalarından sonra tövbe ederek aynı azim ve aşkla yollarına devam edenler! ![]() ![]() ![]() Demek ki insan bazen bilmeden, bazen de nefsine uyarak hata yapabilir, bu her şeyin mahvolması manasına gelmez, ümidin kesilmesini gerektirmez ![]() Çünkü hatasından dolayı pişmanlık duyup da dinî hayat ve İslamî hizmetlerine yine devam edenler, Efendimiz (sas)'in ifadesiyle, hata yapanların hayırlısıdırlar ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
İnsanın Dengesi |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İnsanın DengesiBir adam, Hazreti Ali efendimize gelir: - Ben yaptığım hatalarla mahvoldum, ne olacak halim? diye ümitsiz şekilde sızlanır ![]() İmam-ı Ali efendimiz de: - Mahvolacak zamana daha gelmedik, tövbe kapısı henüz kapanmamıştır, tövbe et, yoluna devam et, der ![]() - Benim günahım öylesine büyük ki, tövbe ile filan affa uğrayacak gibi değildir, der ![]() İmam-ı Ali efendimiz de: - Hiç düşündün mü, senin günahın mı büyük, yoksa Rabb'imizin affı mı? diye sorar ![]() Adam duraklar, düşünür, 'Elbette Rabb'imin rahmeti ![]() ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine Hazreti Ali efendimiz taşı gediğine koyar: - Öyle ise der, rahmeti senin günahından büyük olan Rabb'imizin affından ümidini kesme de tövbe edip kıble istikametli yoluna devam et ![]() - Ne zamana kadar bu tevbe? ![]() ![]() Kitaplık çaptaki cevap tek cümleden ibarettir: - Tövbe ettiğin günahı terk edinceye kadar! ![]() ![]() Demek ki, bazen sürçüp düşmek insanlığımızın icabıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bütün bunlardan sonra yazımızın başlığına dönerek şimdi sorabilir miyiz? - Nasılsınız, sürçme ve düşmelerden sonra hemen kalkıp kıble istikametli yolunuza devam etme azim ve aşkınız tamam mı? Yoksa vesvese hâlâ devam mı ediyor? Unutmayın, vesvesede hayır olsaydı şeytanı kurtarırdı |
![]() |
![]() |
|