![]() |
Karma Eğitim Yanilgisi... |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Karma Eğitim Yanilgisi...Kız Erkek karışık eğitim yüzyılın en büyük pedagojik yanlışıdır ![]() ![]() ![]() KARMA EĞİTİM YANILGISI ![]() ![]() ![]() Bütün Türkiye'de okullara, kurslara, üniversiteye hazırlık yapan dershanelere karma eğitim zorunluluğu getirildi ![]() ![]() Ülkemizde bunlar yaşanırken, aynı yıl Almanya'nın kuzey Rheinw ![]() ![]() ![]() Sosyal Demokrat Eğitim ve Bilim Bakanı Behler, karma eğitimin getirdiği zararların dolayısıyla sorgulanmasını istedi ve şöyle dedi: "Benim yaşımdaki bütün hanımlar gibi ben de kız lisesinde okudum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Kadınlara daha fazla şans" için ayrı eğitim kararı Fransa, İsviçre, Polonya, Japonya ve İran'da yankı yaptı ![]() ABD, İskandinav ülkeleri, Avustralya karma eğitimin zararlarından kurtulmak için çalışmalar başlattı ![]() ![]() ![]() Alman eğitimci Doktor Maria Anna Kerienbaum, okulun çocuklara güçlü bir kişilik kazandırması gerektiğini, bunun ayrı eğitimle daha iyi gerçekleştiğini söylüyor ![]() Prof ![]() ![]() ![]() "Kız üniversitelerinden mezun olan kadınlar, yeni araştırmalara göre, iş hayatında ve bilimsel çalışmalarda çok başarılı ![]() ![]() KARMA EĞİTİMDE ÖĞRENCİLER İYİ EĞİTİLMİYOR Batı karma eğitimin zararlarını tartışa dursun, bizzat karma eğitimin sınıfta strese yol açtığını tespit ettim ve yaşadım ![]() Problemleri fark eden yalnızca ben değilim ![]() Konuyu bir sohbet sırasında Pertevniyal Lisesi Edebiyat öğretmeni Mustafa Yaşar'a anlattım ![]() ![]() O da kendi tecrübelerinden söz etti: "Kızlar, kaybeden taraf" diyorsun ![]() ![]() "Âşık olup dersleri tamamıyla boş verenlerin sayısı hiç de az değil ![]() ![]() ![]() Karma eğitim batı dünyasında tartışılıyor, özellikle Alman ve Amerikalılar, konuyu enine boyuna irdeleyen araştırmalar yapmışlardı ![]() ![]() Dr ![]() ![]() Araştırma sonuçları beni çok şaşırttı ![]() Araştırmacılar şunu söylüyordu: "Kız erkek karışık eğitim, yüzyılın en büyük pedagojik yanlışıdır ![]() "Karma eğitim, pedagojik bir ham ölüdür ![]() "Karma eğitim kızların daha iyi bir eğitim almasına yardımcı olmuyor, aksine yeteneklerini geliştirmelerini engelliyor ![]() "Matematik, kimya, fizik, bilgisayar, elişi, spor gibi derslerde kızlar, erkeklerle yarışamıyor ve özgüvenlerini yitiriyor, ikinci kategoride kalmaya razı oluyorlar ![]() "Karma eğitim toplumda kadın erkek eşitliğini sağlamaya katkıda bulunmuyor ![]() "Kadın ve kızların sözlü ve fiziki taciz edilmesine zemin hazırlıyor ![]() 2001 yılı 28-30 Mart tarihlerinde uluslar arası bir sempozyum düzenlendi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Prof ![]() ![]() ![]() "Almanya'da 50 seneden beri karma eğitim uygulanıyor ![]() ![]() KARMA EĞİTİM TAM BİR FİYASKO 2000 yılı sonunda Seydişehir'de Sabah Dershanesinin MEB müfettişleri raporu ile sırf bir sınıf karma olmadığı için kapatıldığına şahit oldum ![]() ![]() ![]() Karma eğitim prensip olarak toplumda, kadın& erkek eşitliğini sağlamak için ortaya atılmış bir eğitim modeliydi ![]() ![]() Uygulanan bir projenin 20 sene sonra toplumda netice vermesi gerekir ![]() Kadın erkek eşitliği sağlanamadı ![]() Toplumu yönetenler arasında çok az sayıda kadın var ![]() Aynı işi yapan kadın ve erkek arasında ücret farkı var, kadınlar daha az kazanıyor ![]() Kadınlar daha çok işsiz kalıyor ![]() Kariyer yapma konusunda erkekler kadınları geçiyor ![]() Okullarda cinsel taciz önlenemedi ![]() Karma eğitim projesi üzerinden kimi ülkelerde; 30-40 bazı ülkelerde 50 yıl geçmesine rağmen, istenen netice alınamadı ![]() ![]() PEDAGOJİK BİR HAM ÖLÜ Bütün araştırma sonuçları, karma eğitimin toplumda kadın erkek eşitliğine hizmet etmediğini, kadınların ezilmesini ve horlanmasını önlemediğini, aksine bunların sistematik hale getirildiğini gösteriyor ![]() Karma eğitimi sorgulayan ve onun özellikle kız öğrencileri başarısız hale getirdiğini ortaya koyan araştırmalar, daha sonraki yıllarda da devam etti ![]() ![]() Merkezi Münih'de bulunan Devlet Pedagoji ve Eğitim Araştırmaları Enstitüsü'nde Prof ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma eğitim ABD'de de tartışılıyor, bu sebepledir ki Amerika Wellesley Kız Üniversitesi büyük ilgi görüyor ![]() Amerikan toplumunda önemli makam ve mevkilere gelmiş olan bayanların önemli bir kısmı ya bu üniversitede öğrenim gördü, ya da karma eğitim olmayan okullarda eğitim gördüler ![]() "Wellesley'e erkek öğrenci giremez ![]() Amerika'da bugün 84 bayan üniversitesi bulunuyor ![]() ![]() Washington'ın yoksul mahallelerinden birinde yer alan Hayden Johnson Lisesi, karma okulda kız erkek öğrencilerinin sınıflarının ayrılması yönündeki uygulamasıyla eğitim konusunda ABD'de yine bir tartışmayı gündeme getirdi ![]() ![]() ![]() Okul müdürünün haklı olduğuna dair elindeki en büyük delil, çocukların ayrım sonrasında büyük yükselme gösteren sınav notları 2 yıllık ayrı sınıf uygulamasından sonra Johnson Lisesi öğrencileri iki yıl önce okuma sınıflandırılmasında %19 başarı gösterirken, uygulama sonrasında başarı %21 e yükseldi ![]() "Karma eğitim ile ilgili araştırmalar meşhur Der Spihegel dergisinin 16 Mart 1998 tarihli sayısına da konu oldu ![]() Der Shipegel, şu başlığı kullandı: "Karma eğitim tarihi bir yanılgı mıydı?" Araştırmalar şu gerçeği ortaya koydu: Karma eğitimde meslek öğrenimi, kızların yetişmesine hizmet etmiyor ![]() "Kadınlara daha fazla şans Kız okullarına dönüş"(7) BU KAFA İLE ONLAR GİDER AYA, BİZ DE KALIRIZ YAYA İncelemeler sadece Almanya ile sınırlı değil ![]() ![]() Amerika'daki 84 kız üniversitesi 1999 senesinde öğrenci sayısını ikiye katlamış ![]() Milli eğitim bakanlığının emriyle 1999-2000 öğretim yılından itibaren özel öğretim kurumlarında karma eğitim mecburiyeti getirildi ![]() ![]() Neden? Karma veya ayrı yapılan eğitimler üzerine bir araştırma yapıldı mı? Hayır ![]() Karma eğitimin ayrı eğitimden daha verimli olduğu mu tespit edildi? Hayır ![]() Peki, bakanlık bu kararı neden aldı? Çok sayıda veli karma eğitime karşı ![]() ![]() ![]() Batıyı örnek alan eğitimciler, batıda rüzgârın ters yönde estiğini bilmiyorlar mı? Türkiyede Kaliteli İNSAN YETİŞTİRİLMİYOR Türkiye, Milli Eğitim bakanlığının talimatlarıyla her türlü eğitim kurumunu "karma" hale getirdi ![]() ![]() ![]() Amerika, Almanya, İngiltere ve Japonya eğitim sistemlerinin yetiştirdiği insanlar yüzlerce Nobel ödülü aldı ![]() ![]() ![]() Türkiye ise bu ilkel eğitim anlayışı yüzünden hiçbir bilim dalında başarı gösteremedi ![]() ![]() Almanya'da tarikat okullarına devlet yardım ediyor, Türkiye'de tarikatlar sivil toplum örgütü bile sayılmıyor, yok edilmeye çalışılıyor ![]() ![]() ![]() Almanya'da kilise okullarında kız-erkek ayrı okuyor ![]() ![]() Ayrıca Amerika ve Almanya'da kız ve erkekleri ayırma trendi sürüyor ![]() Ülkemizde imam hatip liseleri bile karma yapıldı ![]() Almanya ve Amerika'da rahibe okullarını karma yapmak kimin aklına gelir? Gelse bile böyle bir şeye kim cüret edebilir? Eden olursa, o ülkede kaç gün yönetici olarak durabilir? Alman ve Amerikalıların karma eğitime bakış açısı son derece pragmatik ve rasyoneldir ![]() Ali Erkan Kavaklı ![]() ![]() ![]() DİPNOTLAR: 1 ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() ![]() 4 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 5 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 6 ![]() ![]() 7 ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Karma Eğitim Yanilgisi... |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Karma Eğitim Yanilgisi...çok güzel bi konuya değinilmiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() öğrenci anlamadığı bi noktayı soramıyor bile derste acaba karşı taraf güler mi diye ![]() ![]() böyle bir okul ortamı eğitim yuvası olmaktan çıkıyor ![]() ![]() inş çözülür bu durum diyicem ama çok zor gibi görünüyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|