Pepeçura (Karadeniz Yöresinden) |
10-08-2008 | #1 |
KRDNZ
|
Pepeçura (Karadeniz Yöresinden)ADI GİBİ TADI DA HARİKA BİR TATLI;PEPEÇURA; Şöyle bir düşündüğünüzde meyvesi,yaprağı,çekirdeği ve hatta sapı bile kullanılabilen bir meyve söyleyebilirmisiniz?Hele şu sıralar çekirdeğiyle antioksidan özellikler taşıdığı için oldukça popüler bu meyve ,tabi ki tanrıların ve efsanelerin meyvesi üzümŞimdi de tam zamanı,özellikle de çekirdekli siyah üzümün Eşim geçenlerde bir torba dolusu siyah üzümle geldi eveKayseri'de en çok yetiştirilen meyvelerin başında çekirdekli siyah üzüm geliyorFakat onca yararına rağmen üzümün çekirdeği benim prenseslerin hiç hoşuna gitmezve yemezlerBu yüzden onca canım üzmü iki kişi çıtır çıtır ye ye bitirmemiz imkansız tabiAklıma Karadenizli bir arkadaşımın anlattığı ,o yöreye ait bir tatlı yapmak geldiAdı da oldukça sevimli;pepeçuraKızlar da bu isme sempati duyarak,tatlının pişmesini sabırsızlıkla bekledilerAcaba tadı da adı gibi sevimli mi diye:) PEPEÇURA NASIL YAPILIR? 1 kg siyah üzümü iyice yıkayalım6 su bardağı suyla birlikte bir tencerede kaynatalım1,5 su bardağı toz şeker ekleyip bir süre daha kaynatalımBir çatal yardımıyla üzümleri ezelimTel bir süzgeçten üzüm suyunu geçirelimYaklaşık 5 su bardağı kadar üzüm suyu elde etmiş olmalısınızBunun 4 su bardağını tencereye alalımKalan 1 su bardağının içersine 1 çay bardağı nişasta,yarım çay bardağı un(Karadeniz'de mısır unuyla yapılıyor)karıştırıp,pürüzsüz hale getirelimKarışımı tenceredki üzüm suyuna ilave edelimHızlı hızlı karıştırark koyulaşıp,kaynayıncaya kadar pişirelimKüçük kaselere ya da kuplara sıcak sıcak dökelimBuzdolabında iyice soğuyup,katılaşınca isterseniz bir tabağa ters çevirip,servis yapabilirsiniz İftar sofralarınız için gayet hafif,besleyici ve lezzetli bu tatlıyı,üzüm mevsimi geçmeden yapmayı unutmayınAfiyetle,sevgiyle |
Cevap : Pepeçura (Karadeniz Yöresinden) |
10-08-2008 | #2 |
VANDETTA
|
Cevap : Pepeçura (Karadeniz Yöresinden)Bide mancağulya tarifi alsak yav,özlettiniz yine memleketimi iyimi
10-08-2008 | #3 |
KRDNZ
|
Cevap : Pepeçura (Karadeniz Yöresinden)Ya onu hiç bilmiyorum ama ben:) Onun tarifini de sizden isteriz artık zahmet olmazsa:) |
10-08-2008 | #4 |
Şengül Şirin
|
Cevap : Pepeçura (Karadeniz Yöresinden)Trabzonluyum ama iki tarifi de yeni duydumteşekkürler |
10-08-2008 | #5 |
VANDETTA
|
Cevap : Pepeçura (Karadeniz Yöresinden)Ben patates kızartmaktan acizim yav,hergün bir arkadaşıma bende kalması için yalvarıyorum salya sümük,onlar beni ne kadar çok seviyor diye düşünürken,ben akşam buna yemeklik ne yaptırsam diye bakınıyorum,maalesef yemekten sadece tüketici olarak anlıyorum
10-08-2008 | #6 |
KRDNZ
|
Cevap : Pepeçura (Karadeniz Yöresinden)Bari azcık tarif et merak ettim şimdi:D Belki burda ismi farklıdır Ayrıca çok dertlisin anlaşılan yemek konusunda Yazık sana yaa:) |
10-08-2008 | #7 |
VANDETTA
|
Cevap : Pepeçura (Karadeniz Yöresinden)İçinde olanları söyliyeyim,içinde karafasulye var,kara lahana,mısır ekmeği var fazla sulu değil,bilmece gibi oldu ama idare edin artık:sm_sleep:
10-09-2008 | #8 |
okaliptus
|
Cevap : Pepeçura (Karadeniz Yöresinden)bu tatliyi denemek istiyorum ama eşim yer mi ki bilmemki |
|