![]() |
Ana Babaya Hizmet |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ana Babaya HizmetVeliyyullah Dehlevi, hal ehli bir büyük zat ![]() (Ana-baba) hakkında, şöyle etti nasihat: Ana-baba hakkında, lüzumlu bilgileri, Şöyle beyan etmiştir, Allah'ın Peygamberi: (Bir kul ki, anasının ayağını öperse, Cennetin eşiğini öpmüş olur o kimse ![]() Razıysa anne baba, kızı yahut oğlundan, Allahü teâlâ da, razı olur o kuldan ![]() Ve eğer anne baba, kızarsa evladına, Allah da, gadab eder elbette o kuluna ![]() Onlara her yapılan iyilik, yardım, ihsan, Üstündür çok nafile namaz, oruç ve hacdan ![]() Eğer anne babaya, hizmet etse bir evlat, Yarın mahşer gününde, ateşe girmez o zat ![]() Ve eğer şefkat ile bakarsa yüzlerine, Hac ve ömre sevabı yazılır o mümine ![]() Biri sordu Resule: (İhtiyar oldu annem ![]() Yaşlılıktan ötürü, aklı da azaldı hem ![]() Bütün hizmetlerini, bizzat ben yapıyorum ![]() Elimle yediriyor, sırtımda taşıyorum ![]() Ona yapmış olduğum bu hizmet sebebiyle, Ödemiş olur muyum hakkını tamamiyle?) Buyurdu ki: (Olmazsın, şu ki bunun hikmeti, O, senin yaşamanı isteyip hizmet etti ![]() Sen ise, validene hizmet edersin, fakat, Beklersin ki, acaba ne zaman eder vefat?) Bir kimsenin babası, felç olmuştu aniden ![]() Oğlu hizmet ederdi, o günden itibaren ![]() Ve lakin usanınca babasına bakmaktan, Bir gece vakti onu, sırtına alaraktan, Evden çıkıp, dedi ki hem de kendi kendine: Götürüp bırakayım, ıssız bir dağ dibine Geldi bu niyet ile, kervan geçmez bir dağa ![]() Başladı oralarda, uygun yer aramaya ![]() Lakin bildi babası, onun bu niyetini ![]() Dedi ki: (Ey evladım, fazla üzme kendini ![]() Beni şuraya bırak, hiç yorulma boş yere ![]() Zira ben de babamı, bırakmıştım bu yere ![]() Bu sözler karşısında, üzüldü buna gayet ![]() Sordu ki: (Nasıl oldu, bana dahi izah et ![]() Dedi: (Benim babam da, felç olmuştu bir gece ![]() Ben de böyle bakmıştım babama senelerce ![]() Ve lakin senin gibi, ben de çok usanmıştım ![]() Bir gece, tam bu yere getirip bırakmıştım ![]() Zira büyüklerimiz, demiş ki zamanında: Her kişi ne ekerse, onu biçer sonunda ![]() Bu sözler, bir ok gibi saplandı sinesine ![]() Onu tekrar sırtlayıp, götürdü hanesine ![]() Giderken hem ağlıyor, hem dua ediyordu ![]() (Ya Rabbi, yanlış yaptım, beni affet) diyordu ![]() |
![]() |
![]() |
|