![]() |
Sir ( Söz ) Emanettir. |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sir ( Söz ) Emanettir.“ ![]() ![]() ![]() ![]() 686 ![]() “Kıyamet gününde الله Teâlâ’ya göre en fena insan, karısıyla mahremiyetini paylaştıktan sonra onun sırrını ifşâ eden kimsedir ![]() [color="purple"]* İslam aile mahremiyetine gereken önemi vermiş olup bunun korunmasını istemiştir ![]() ![]() ![]() 687 ![]() ![]() – Osman İbni Affân ile karşılaştım ve ona Hafsa’dan söz ederek “İstersen sana Hafsa’yı nikâhlayayım” dedim ![]() – Hele bir düşüneyim, cevabını verdi ![]() ![]() ![]() – İstersen sana kızım Hafsa’yı nikahlayayım, dedim ![]() ![]() ![]() Aradan birkaç gün geçtikten sonra Hafsa’ya Nebiyy–i Ekrem sallاللهu aleyhi ve sellem talip oldu ![]() ![]() – Hafsa’yla evlenmemi istediğin, benim de sana cevap vermediğim zaman herhalde bana gücenmişsindir, dedi ![]() – Evet, diye cevap verdim ![]() – Bana bu konuyu açtığında sana bir cevap vermeyişimin sebebi, Hz ![]() ![]() ![]() ![]() [color="purple"]* Hayırlı ve faziletli gördüğü birine kızıyla kardeşiyle veya bir yakınıyla evlenme teklifinde bulunmak İslam büyüklerinin adetlerindendir ![]() ![]() ![]() ![]() 688 ![]() Peygamber sallاللهu aleyhi ve sellem’in hanımları onun yanında otururlarken Fâtıma tıpkı Resûlullah sallاللهu aleyhi ve sellem gibi yürüyerek çıkageldi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() – Hanımları yanındayken Resûlullah sallاللهu aleyhi ve sellem sadece sana bir sır verdi; sen de ağladın, dedim ve Resûlullah kalkıp gidince, ona: “Resûlullah sallاللهu aleyhi ve sellem sana ne söyledi?” diye sordum ![]() – Resûlullah sallاللهu aleyhi ve sellem’in sırrını kimseye söyleyemem, dedi ![]() Resûlullah sallاللهu aleyhi ve sellem vefat edince de: – Senin üzerindeki analık hakkıma dayanarak Resûlullah’ın sana verdiği sırrı bana söylemeni istiyorum, dedim ![]() – Şimdi olabilir, dedi ve şunları söyledi: Resûl–i Ekrem kulağıma ilk defa bir şey söylediğinde, Cebrâil’in nâzil olan Kur’an âyetlerini baştan sona okumak üzere her yıl bir –veya iki– defa geldiğini, fakat bu yıl aynı maksatla iki defa geldiğini söyledi ve “Ecelimin yaklaştığını anlıyorum; الله’a karşı saygıda kusur etme ve sabırlı ol! Benim senden önce gitmem ne iyi!” buyurdu ![]() ![]() ![]() ![]() [color="purple"]* Hazreti Fatıma anamızın hadiste görüldüğü gibi sır saklamakta ne kadar hassas davrandığını görüyoruz ![]() 689 ![]() Ben çocuklarla oynarken Resûlullah sallاللهu aleyhi ve sellem yanıma geldi; bize selâm verdi ve beni bir işe gönderdi ![]() ![]() – Niye geç kaldın? diye sordu ![]() – Resûlullah beni bir işe göndermişti; onun için geciktim, dedim ![]() – Neymiş o iş? diye sorunca: – Bu bir sırdır, dedim ![]() – Resûlullah’ın sırrını kimseye söyleme, dedi ![]() Enes bu olayı anlattıktan sonra Sâbit el–Bünânî’ye şunları söyledi: – Şayet bu sırrı birine açacak olsaydım, vاللهi sana söylerdim, Sâbit![color="purple"] * Sır saklamada iki değerli şahsiyet; biri çocuk denecek yaşta Enes bir diğeri de annesi Ümmü Süleym ![]() * Emanet edilen sırrı saklamak karakterli dürüst ve soylu insanların işidir ![]() ![]() ![]() ![]() [color="purple"] Müslim, Nikâh 123, 124 ![]() ![]() ![]() [color="purple"] Abdullah Parlıyan, Açıklamalı Tam Riyazu’s-Salihin Tercümesi: 227 ![]() [color="purple"] Buhârî, Nikâh 33, 36, 46, Megâzî 12 ![]() ![]() ![]() [color="purple"] Abdullah Parlıyan, Açıklamalı Tam Riyazu’s-Salihin Tercümesi: 227 ![]() [color="purple"] Buhârî, Menâkıb 25, Fezâilü ashâbi’n–nebî 12, Megâzî, 83, İsti’zân 43; Müslim, Fezâilü’s–sahâbe 97–99 ![]() ![]() ![]() [color="purple"] Abdullah Parlıyan, Açıklamalı Tam Riyazu’s-Salihin Tercümesi: 228 ![]() [color="purple"] Müslim, Fezâilü’s–sahâbe 145, 146 ![]() [color="purple"] Abdullah Parlıyan, Açıklamalı Tam Riyazu’s-Salihin Tercümesi: 228 ![]() |
![]() |
![]() |
|