![]() |
Dinde Kocanın Hakkı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Dinde Kocanın HakkıVeliyyullah Dehlevi, âlim ve veli bir zat ![]() (Koca hakkı) babında, şöyle verdi izahat: Bir hanım var idi ki, zaman-ı saadette, Beyine, gayet iyi bulunurdu hizmette ![]() Akşam eve gelince, alırdı paltosunu ![]() Neşe ve güleryüzle karşılardı hep onu ![]() Beyi de neşeliyse, Rabbine şükrederdi ![]() Şayet üzüntülüyse, o zaman şöyle derdi: (Üzüntünün sebebi ahiretse, ne a’la ![]() Senin bu üzüntünü çoğaltsın Hak teâlâ ![]() Yok, dünya için ise, gidersin cenab-ı Hak ![]() Ve lakin dünya için, üzülüp etme merak ![]() Dert, ahiret derdidir, üzülme başka şeye ![]() Hele bu dünya için, hiç değmez üzülmeye ![]() Bir hanımın, beyine davranışı babında, Âlimler buyurdu ki, bir çok kitaplarında: Hanımın üzerinde, beyin çok hakkı vardır ![]() Bu babta, Resulullah şöyle buyurmaktadır: (Beyinin hukukunu gözetmezse bir kadın, Gözetmemiş sayılır hakkını da Allah'ın ![]() Beyine asık yüzlü, somurtkan dursa şayet, Allah'ın gazabına duçar olur nihayet ![]() Bir kadın, çok hizmetler etse dahi beyine, Yaptığı bu hizmeti, az görmeli o yine ![]() Beyinin rızasını alırsa hanım şayet, Cennete girmesi de, kolaydır onun gayet ![]() Zira bir hadisinde buyurdu ki o Server: (İnsana secde etmek caiz olsaydı eğer, Emrederdim, beyine secde etsin hanımlar! Zira kadın üstünde, beylerin çok hakkı var ![]() Kadın, almak isterse Allah'ın rızasını, Almalıdır beyinin rıza ve duasını ![]() Fatıma validemiz, bir gün Resulullaha, Ziyarete geldi ve başladı ağlamaya ![]() Peygamber Efendimiz, üzüntü duydu bundan ![]() Buyurdu ki: (Ey kızım, nedir seni ağlatan?) Dedi ki: (Babacığım, efendim Ali'yle biz, Bir husus üzerinde konuşurken ikimiz, Kırıldı bu gün bana, bir kelimem yüzünden ![]() Lakin özür diledim hemence kendisinden ![]() Buyurdu ki: (Ey kızım, bir hanımın kocası, Eğer ondan razıysa, Allah da olur razı ![]() Bilir misin, kadına, en üstün amel nedir? Kocasının emrine itaat eylemektir ![]() Müjde o hanıma ki, razıdır beyi ondan ![]() Ve üstündür bu hali, bin yıllık taatından ![]() Bir kadın, gözetirse kocasının hakkını, Ölmez o, görmedikçe Cennette makamını ![]() Kadının, beyi ile oturması bir zaman, İyidir o kadının, Kâbe’yi tavafından ![]() |
![]() |
![]() |
|