Cibril Hadisi |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Cibril HadisiCİBRİL HADİSİ Hz Ömer (ra) anlatıyor:"Bir gün biz, Hazret-i Peygamber'in (asm) yanında bulunurken huzur-u Nebeviye, üzerinde yolculuk eseri görülmeyen, hiçirimizin tanımadığı bir adam geliverdi, Peygamberimizin ta yanına oturdu Diz kapaklarını O'nun diz kapaklarına dayadı Ellerini dizlerine koydu ve:- Ey Muhammed, bana İslam'dan haber ver? dedi Allah'ın Rasulu buyurdu ki:- İslam, Allah'tan başka ilah olmadığına ve Muhammed'in (asm) Allah'ın Rasulu olduğuna şehadet etmen (Kelime-i Şehadet), namaz kılman, zekat vermen, Ramazan ayında oruc tutman, (yol bakımından gücü yeterse) hac etmenden ibarettir ![]() - Doğru söylüyorsun, dedi [Ömer diyor ki: "Biz buna hayret ettik Hem soruyor, hem de Peygamberi tasdik ediyordu"]![]() Adam devam ederek: -Bana İman'andan haber ver, dedi Allah'ın Rasulu buyurdu ki:-İman, Allah'a, meleklerine, kitablarına, peygamberlerine, ahiret gününe ve bir de hayır ile şer (her şey)'in Allah'ın takdiri ile olduğuna inanmandan ibarettir ![]() Adam: - Doğru söylüyorsun, dedi ve devam ederek ilave etti: - Bana ihsandan haber ver? Allah'ın Rasulu bu suale de: - İhsan, Allah'a, görüyormus gibi ibadet etmendir Her ne kadar sen onu görmesen de O seni görüyor, buyurdu![]() Adam devam etti: - Bana Kıyametin zamanından haber ver ![]() Allah'ın Rasulu - Bu mes'ele hakkında kendisine sorulan kimse, sorandan daha bilgili değildir (Yani bu hususta ben de senden fazla bir şey bilmiyorum) Lakin onun alametleri vardır, karşılığını verdi![]() Adam, bunun üzerine Allah Rasulunden, Kıyametin alametlerini haber vermesini istedi ![]() Allah Rasulu de, Kıyametin başlı alametlerinden bahsetti ![]() Adam, bundan sonra huzur-u Nebeviden ayrılıp gitti Arkasından Rasulullah (asm) ash ashabına hitaben:- O adamı bana geri çeviriniz, diye emretti Ashab adamı geri getirmek için derhal harekete geçtiler![]() ![]() Fakat adamı bir türlü bulamadılar Yer yarılmış, sanki içine girmişti Bunun üzerine Allah'ın Rasulu:- İşte o Cibril'dir İnsanlara dinlerini öğretmek için insan kılığında geldi, buyurdu |
|
|
|