![]() |
Eğitimde Şiddet Ve Ahlaki Çöküş |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Eğitimde Şiddet Ve Ahlaki ÇöküşArtık gün geçmiyor ki gazete manşetleri ve televizyon ekranları yeni bir şiddet olayını bizlere haber vermesin ![]() ![]() ![]() Bütün güçlüklerin azalıp, teknolojinin olabildiğince ilerlediği günümüz çağı; onca kolaylığına rağmen yine de insanımızın sıkıntılarını gideremiyor; korku ve hüznünü yok edemiyor ![]() ![]() ![]() ![]() Ceviz kabuğunu doldurmayan sebeplerle yapılan kavgalar, gereksiz yere işlenen suçlar, kapkaç olayları, kan davaları ve şiddet ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şiddetin ve nefretin toplumumuzu kuşattığı dünyamızda sıkışıp kalmak ne kadar da acı ![]() ![]() ![]() Kardeşliği öğretmeyen okullar ve eğitim seviyesi Daha on yedisinde silahlanıp arkadaşını kurşunlayarak öldüren, bıçakla yaralayan öğrenciler, evlatlarını okullara korku ve endişe içinde gönderen anne babalar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yaşanan bu dramlardan sadece o gencecik insanları sorumlu tutup, onları suçlamak yerine onlara bu eğitimi veremeyen, kardeşliği öğretemeyen okulların ve eğitim sistemimizin sorgulanması, bu konu üzerinde düşünülmesi gerekmiyor mu sizce de? Bir tarafta, hayatla henüz tanışmış, ana kucağından yeni ayrılmış, minicik çantasını sırtına alıp heyecanla okul yolunu tutan, dünyaya umut dolu gözlerle bakan, şefkatle ve gülümseyen bakışlarla çevresine sevgi saçan küçük Furkan ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Toplumsal kalkınma "din eğitimiyle olur" Aralarındaki bu yaş ve gelişim döneminin farklılığına, davranışlarındaki bunca tezatlığa rağmen, gelişim ve eğitim bilimcileri ilk ve son çocukluk ayırımını yapıp, ısrarla bu farkı vurgularken aynı ortamı paylaşan öğrenciler, Buraklardan korkan Furkanlar, Ayşelerin ablalık yapmak yerine kötü alışkanlıklarını aşıladıkları Sümeyyeler ![]() ![]() ![]() Süre 8 ya da 12, bireylerin eğitimi elbette önemli ![]() Bütün bu şiddet olaylarına bir sebep ve yine eğitim sistemimizdeki büyük bir eksiklik olarak gördüğümüz diğer bir nokta da bireylere yeterli ahlaki ve manevi eğitim veren dini eğitim kurumlarının yokluğudur ![]() Oysa toplumsal ve ahlaki kalkınmanın ancak bu eğitimi onlara vermekle başlayacağını düşünsek, onların bekçi, polis ve jandarmalarının kendi vicdanları olduğunu onlara öğretebilsek ![]() ![]() ![]() Bırakın arkadaşını ya da öğretmenini öldürmeyi, hırsızlığın, kapkaçın, hortumculuğun ve hatta bir karıncayı bile incitmenin kötülüğünü yaşayarak onlara anlatabilsek ![]() ![]() ![]() Böyle bir toplumsal kalkınmanın yine eğitimle (özellikle din eğitimiyle) olacağını ısrarla vurgularken, eğitimcilere ve eğitimi şekillendiren eğitim sistemimizin yöneticilerine de seslenmek, bakanlığın bu konuda bir an önce harekete geçmesinin önemini onlara aktarmak istiyoruz ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|