Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Genel Konular

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
ashabın, bîatı, resulullah’a

Ashabın Resulullah’A Biatı

Eski 08-24-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Ashabın Resulullah’a biatı

"Zekât yok, cihad yok! Ne ile cennete gireceksin?" Beşir bin Hassasiye şöyle demiştir: "Biat etmek üzere الله Resulüne (sav) geldim ve 'y الله'ın Resulü hangi hususlar üzerine biat teklif edeceksin?' diye sordum

الله Resulü, bana elini uzattı ve: "Bir olan, şeriki bulunmayan الله'tan başka ibadete layık bir ilah olmadığına, Muhammed'in الله'ın kulu ve Resulü olduğuna şehadet getirir, beş vakit namazını vaktinde kılar, farz olan zekâtı verir, ramazan orucunu tutar, الله'ın evini hacceder, الله yolunda cihad yaparsın" buyurdu
Ben: "Ey الله'ın Resulü! İkisi hariç hepsine gücümüz yeter Ancak ikisine takat getiremem; birincisi zekâttır Vاللهi benim hepsi on taneyi geçmeyen birkaç devem var, bunlar da aile efradımın binit ve süt ihtiyacını karşılıyorlar Diğeri de cihaddır Ben korkak bir adamım; hâlbuki halk, cihaddan kaçanın الله'ın gazabına uğrayacağını söylüyor Ben endişe ediyorum, savaş başladığında nefsim hesabına korkarak savaştan firar edebilirim Dolayısıyla الله'ın gazabına maruz kalırım" dedim
Bunun üzerine Hz Peygamber (sav) elini yumdu, sonra hareket ettirdi ve sonra da şöyle buyurdu: "Beşir! Zekât yok, cihad yok! Peki, o zaman ne ile cennete gireceksin?"
[color="#CCCCCC"]Ben de: 'Ey الله'ın Resulü, elini uzat da sana biat edeyim' dedim Elini uzattı, ben de hepsi üzerine biat sundum"
"İnsanlardan hiçbir şey isteme"

Avf bin Malik (ra) anlatıyor: "Bizler sekiz yahut dokuz kişi olarak الله Resulü'nün huzurundaydık Bize: 'الله Resulüne biat etmez misiniz?' buyurdu ve bu sorusunu üç defa tekrarladı
Ellerimizi uzattık, الله Resulü biatlerimizi kabul etti Biz: 'Ey الله'ın Resulü! Sana biat ettik ama hangi umdeler üzerinde biatlerimizi sunuyoruz?' diye sorduk
الله Resulü (sav) cevap verdi: "الله'a ibadet etmeniz, O'na hiçbir şeyi ortak koşmamanız, beş vakit namazınızı kılmanız (dedi) ve gizlice şu cümleyi söyledi: 'İnsanlardan hiçbir şey istememek üzerine'
Ravi der ki: 'Ben bu cemaatten birini gördüm, kamçısı düşerdi de kimseye 'kamçımı bana verir misin?' demezdi (Hayvanından iner ve kendisi alırdı) [Müslim, Tirmizi, Nesai]
Ebu Zerr'in beş husus üzerine biatı

Ebu Zerr (ra) şöyle demiştir: "Hz Peygamber beş şey üzerine benimle biatleşti ve benden yedi defa teminat aldı, yedi kez bana karşı الله Teâlâ'yı şahit tuttu الله uğrunda, hiçbir yericinin yermesinden korkmamamı buyurdu"
Ebu Müsenna, Ebu Zerr'in şöyle söylediğini nakletmiştir: 'Peygamberimiz beni çağırdı ve: 'Biat etmeye var mısın? Sana cennet var' buyurdu 'Evet' deyip elimi uzattım
الله Resulü, bana şart koşarak şöyle buyurdu: "İnsanlardan hiçbir şey istemeyeceğine dair (biat ediyorsun)" Ben: 'evet' dedim "Kamçın düşse bile kimseden istemeyeceksin, inip kendin alacaksın" buyurdu
Diğer bir rivayette Hz Peygamber (sav) Ebu Zerr'e (biat teklif ettikten sonra): "Ey Eba Zerr, sana altı gün mühlet, şimdi sana söylenenleri iyice düşün" buyurmuştur Yedinci gün olunca da şöyle demiştir: "Gizli ve aleni işlerinde الله'tan korkmanı tavsiye ederim Kötülük yaptığında ardından ihsanda bulun Düşen kamçını istemen dâhil hiç kimseden bir şey isteme! Emanet alma [İmam Ahmed]
"Ahdine vefa gösteren için cennet vardır"

Ubade bin Samit (ra) şöyle anlatmıştır: "Bizer birinci Akabe biatleri sırasında on bir kişi idik Hz Peygambere kadınların biatleri gibi biatte bulunduk Çünkü bu biat savaş farz kılınmadan önce idi الله Resulüne şu şartlar üzerine biatımızı arz eyledik: 'الله'a hiçbir şeyi ortak tanımayacak, çalmayacak, zina yapmayacak, iftira atmayacak, çocuklarımızı öldürmeyecek, herhangi bir iyilik hususunda kendisine karşı çıkmayacaktık
الله Resulü daha sonra şöyle buyurdu: "Ahdine vefa gösteren için cennet vardır Bunlardan birini yapanın işi de الله'a aittir, dilerse azap eder dilerse bağışlar [İbn İshak]
Akabe'de Peygamberimize yardım üzere biat!

Cabir (ra) şöyle anlatmıştır: "Hz Peygamber, Mekke'de on sene kaldı Ukaz ve Mecenne panayırlarında, Hac mevsimlerinde halkı izliyor, ikametgâhlarına kadar gidiyor ve: 'Kim beni barındırır, kim bana yardım eder ki Rabbimin risaletini tebliğ edeyim? Yardımına mukabil ona cennet var' diyordu
Ancak kendisini barındırıp, yardım edebilecek bir kişi bile bulamıyordu Yardım için birisi yanına geldiğinde, gelen adamın yakınları yanına geliyor: "Kureyş'in delikanlısından uzak dur seni kandırmasın" diyorlardı
Resulullah, çadırlar arasında dolaşırken halk parmaklarıyla birbirlerine onu gösteriyorlardı Netice الله Teâlâ, Yesrip'ten bizi O'na gönderdi Kendisini barındırdık, doğruladık İçimizden biri çıkarak O'na gelip, iman ediyor, Peygamber de kendisine Kur'an okuyordu İman eden kişi, evine döndüğünde bütün ev halkı da iman etmeye geliyordu Böylece Ensar evleri içerisinde İslam'a girmedik bir hane bile kalmadı Her evde muhakkak, Müslümanlığını açığa vuran birkaç kişi oluyordu
Daha sonra biz Yesripliler toplanıp istişare ettik: "Ne zamana kadar الله Resulünü yalnız bırakacağız? Mekke dağlarında dolaşmaya, şuradan-buradan kovulmaya, korkulu hayatını sürdürmeye daha ne kadar ilgisiz kalacağız?" dedik
Aramızdan seçtiğimiz yetmiş er, Hac mevsiminde Resulullah'ın yanına gittik Kendisiyle buluşmak üzere sözleştik Birer ikişer orada toplanmaya başladık Hepimiz toplanınca الله Resulüne sorduk: "Ey الله'ın Resulü, sana hangi hususlar üzere biat edeceğiz?"
الله Resulü (sav) cevap verdi: "Her hal ü karda dinlemek, itaat etmek, bolluk ve darlıkta nafakamı temin etmek, iyiliği emredip kötülükten sakındırmak, الله yolunda söylemek, الله uğrunda hiçbir yericinin yermesinden korkmamak, size geldiğimde canlarınızı, hanımlarınızı ve oğullarınızı koruduğunuz gibi bana yardım edip beni de korumanız üzerine biat ediyorsunuz Buna mukabil sizlere cennet vardır"
Ka'b bin Malik anlatıyor: Akabe'de toplanıp Peygamber'i beklemeye başladık Peygamber (amcası) Abbas ile geldi Abbas henüz kavminin dini üzere idi Ama yeğeninin davasında hazır bulunmak ve işini sağlama almak istediği için oradaydı
الله Resulü oturunca, ilk sözü amcası Abbas aldı ve: "Ey Hazreç cemaati! Bildiğiniz gibi Muhammed bizdendir Kavmimizden aynı görüşe sahip olduğumuz kişilere karşı O'nu koruduk O kavmi arasında aziz, beldesinde güçlüdür Fakat size gelmek ve size katılmak istemiş Eğer davet ettiği şeyde kendisine yar olabileceğinizi, düşmanlarına karşı onu koruyabileceğinizi kestiriyorsanız işte siz ve işte yüklendiğiniz!
Yok, size geldikten sonra O'nu düşmanlarına teslim edecekseniz, kendisini yardımsız bırakacaksanız şimdiden bırakınız O kavmi arasında güçlü ve himayededir" dedi
Biz: "Ey Abbas, senin sözlerini dinledik Ey الله'ın Resulü! Sen konuş, nefsin ve Rabbin için istediğin teminatı al" dedik
Daha sonra الله Resulü konuştu Kur'an okudu الله'a çağırdı ve İslam'a teşvik etti: "Sizinle, hanımlarınızı ve oğullarınızı koruduğunuz tehlikelere karşı beni de korumanız üzere biatleşiyorum" buyurdu
Bunun üzerine Bera bin Ma'rur, Peygamberimizin elinden tuttu ve: "Evet, seni hak ile gönderen zata yemin ederim ki nefislerimizi koruduğumuz tehlikelerden seni de koruyacağız Biatimizi kabul buyur"
O sırada Ebu'l Heysem söze karışarak: 'Ey الله'ın Resulü, Yahudilerle aramızda bir takım bağlar var Seni himayemize almakla bu bağları koparıyoruz Peki, sonra الله seni galip kılınca bizi bırakarak kavminin yanına dönmeyeceksin değil mi?' dedi
الله Resulü gülümsedi ve: "Sizin kanınız benim kanım! Kabre konulduğunuz yerde kabre girerim (öldüğünüz yerde ölürüm) Ben sizdenim siz de bendensiniz Savaştıklarınızla savaşır, dostlarınızla dost olurum" buyurdu [İbn İshak]

Ashabın Resulullah?a biatı - Milli Gazete

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 08-24-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

الله Resulü, bana elini uzattı ve: "Bir olan, şeriki bulunmayan الله'tan başka ibadete layık bir ilah olmadığına, Muhammed'in الله'ın kulu ve Resulü olduğuna şehadet getirir, beş vakit namazını vaktinde kılar, farz olan zekâtı verir, ramazan orucunu tutar, الله'ın evini hacceder, الله yolunda cihad yaparsın" buyurdu

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com