![]() |
Ashabın Resulullah’A Biatı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ashabın Resulullah’A BiatıAshabın Resulullah’a biatı "Zekât yok, cihad yok! Ne ile cennete gireceksin?" Beşir bin Hassasiye şöyle demiştir: "Biat etmek üzere الله Resulüne (sav) geldim ve 'y الله'ın Resulü hangi hususlar üzerine biat teklif edeceksin?' diye sordum ![]() الله Resulü, bana elini uzattı ve: "Bir olan, şeriki bulunmayan الله'tan başka ibadete layık bir ilah olmadığına, Muhammed'in الله'ın kulu ve Resulü olduğuna şehadet getirir, beş vakit namazını vaktinde kılar, farz olan zekâtı verir, ramazan orucunu tutar, الله'ın evini hacceder, الله yolunda cihad yaparsın" buyurdu ![]() Ben: "Ey الله'ın Resulü! İkisi hariç hepsine gücümüz yeter ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine Hz ![]() [color="#CCCCCC"]Ben de: 'Ey الله'ın Resulü, elini uzat da sana biat edeyim' dedim ![]() "İnsanlardan hiçbir şey isteme" Avf bin Malik (ra) anlatıyor: "Bizler sekiz yahut dokuz kişi olarak الله Resulü'nün huzurundaydık ![]() ![]() Ellerimizi uzattık, الله Resulü biatlerimizi kabul etti ![]() ![]() الله Resulü (sav) cevap verdi: "الله'a ibadet etmeniz, O'na hiçbir şeyi ortak koşmamanız, beş vakit namazınızı kılmanız (dedi) ve gizlice şu cümleyi söyledi: 'İnsanlardan hiçbir şey istememek üzerine' Ravi der ki: 'Ben bu cemaatten birini gördüm, kamçısı düşerdi de kimseye 'kamçımı bana verir misin?' demezdi ![]() Ebu Zerr'in beş husus üzerine biatı Ebu Zerr (ra) şöyle demiştir: "Hz ![]() ![]() Ebu Müsenna, Ebu Zerr'in şöyle söylediğini nakletmiştir: 'Peygamberimiz beni çağırdı ve: 'Biat etmeye var mısın? Sana cennet var' buyurdu ![]() ![]() الله Resulü, bana şart koşarak şöyle buyurdu: "İnsanlardan hiçbir şey istemeyeceğine dair (biat ediyorsun)" Ben: 'evet' dedim ![]() ![]() Diğer bir rivayette Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Ahdine vefa gösteren için cennet vardır" Ubade bin Samit (ra) şöyle anlatmıştır: "Bizer birinci Akabe biatleri sırasında on bir kişi idik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() الله Resulü daha sonra şöyle buyurdu: "Ahdine vefa gösteren için cennet vardır ![]() ![]() Akabe'de Peygamberimize yardım üzere biat! Cabir (ra) şöyle anlatmıştır: "Hz ![]() ![]() ![]() Ancak kendisini barındırıp, yardım edebilecek bir kişi bile bulamıyordu ![]() ![]() Resulullah, çadırlar arasında dolaşırken halk parmaklarıyla birbirlerine onu gösteriyorlardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Daha sonra biz Yesripliler toplanıp istişare ettik: "Ne zamana kadar الله Resulünü yalnız bırakacağız? Mekke dağlarında dolaşmaya, şuradan-buradan kovulmaya, korkulu hayatını sürdürmeye daha ne kadar ilgisiz kalacağız?" dedik ![]() Aramızdan seçtiğimiz yetmiş er, Hac mevsiminde Resulullah'ın yanına gittik ![]() ![]() ![]() الله Resulü (sav) cevap verdi: "Her hal ü karda dinlemek, itaat etmek, bolluk ve darlıkta nafakamı temin etmek, iyiliği emredip kötülükten sakındırmak, الله yolunda söylemek, الله uğrunda hiçbir yericinin yermesinden korkmamak, size geldiğimde canlarınızı, hanımlarınızı ve oğullarınızı koruduğunuz gibi bana yardım edip beni de korumanız üzerine biat ediyorsunuz ![]() Ka'b bin Malik anlatıyor: Akabe'de toplanıp Peygamber'i beklemeye başladık ![]() ![]() ![]() ![]() الله Resulü oturunca, ilk sözü amcası Abbas aldı ve: "Ey Hazreç cemaati! Bildiğiniz gibi Muhammed bizdendir ![]() ![]() ![]() ![]() Yok, size geldikten sonra O'nu düşmanlarına teslim edecekseniz, kendisini yardımsız bırakacaksanız şimdiden bırakınız ![]() ![]() Biz: "Ey Abbas, senin sözlerini dinledik ![]() ![]() Daha sonra الله Resulü konuştu ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine Bera bin Ma'rur, Peygamberimizin elinden tuttu ve: "Evet, seni hak ile gönderen zata yemin ederim ki nefislerimizi koruduğumuz tehlikelerden seni de koruyacağız ![]() ![]() O sırada Ebu'l Heysem söze karışarak: 'Ey الله'ın Resulü, Yahudilerle aramızda bir takım bağlar var ![]() ![]() ![]() الله Resulü gülümsedi ve: "Sizin kanınız benim kanım! Kabre konulduğunuz yerde kabre girerim (öldüğünüz yerde ölürüm) Ben sizdenim siz de bendensiniz ![]() ![]() Ashabın Resulullah?a biatı - Milli Gazete |
![]() |
![]() |
![]() |
Ashabın Resulullah’A Biatı |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ashabın Resulullah’A Biatıالله Resulü, bana elini uzattı ve: "Bir olan, şeriki bulunmayan الله'tan başka ibadete layık bir ilah olmadığına, Muhammed'in الله'ın kulu ve Resulü olduğuna şehadet getirir, beş vakit namazını vaktinde kılar, farz olan zekâtı verir, ramazan orucunu tutar, الله'ın evini hacceder, الله yolunda cihad yaparsın" buyurdu ![]() |
![]() |
![]() |
|