08-24-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Muaz Radıyallahu Anh Anlatıyor:
Muaz radıy u anh anlatıyor:
"Ya Rasul ,beni cennete sokacak ve ateşten uzaklaştıracak amel ile haberdar et "
"Elbette sen büyük bir işten sordun Hakikaten o (büyük iş) , Allah'ın kendisine kolaylık yarattığı kimse için kolaydır: Allah'ı tanıyıp O'na ibadet edersin ve hiçbirşeyi O'na eş koşmazsın Namazı ikame edersin=şeriate tam mutabık,ta'dil-i erkan üzere kılarsın Zekatı müstehaklarına verirsin Ramazan orucunu tutarsın Beyt-i Muazzama'yı tavaf edersin
Hayr kapıları üzerine sana yol göstermeyeyim mi? Oruç kalkandır Sadaka hataları söndürür; su ateşi söndürdüğü gibi Ve gecenin ortasında adamın namazı " buyurarak sonra Secde suresi'nden:
( O mü'minlerin yanları yataklarından uzaklaşmış olduğu halde (azabından) korkarak (ve sevabını)
umarak Rabb'lerine yalvarırlar Bir de onlara vermiş olduğumuz rızktan muayyen bir cüz'ünü (Allah yolunda ) harcarlar (Habibim!) İşledikleri amel sebebiyle yaptıklarına karşılık gizlenen ve onlar için nice göz aydınlatan ve sevindiren mükafatları, hiçbir nefs bilemez ) (Secde/ 16-17) mealindeki ayeti tilavet etti Sonra:
"İşin başını,direğini ve ucunun zirvesini sana göstermeyeyim mi?" buyurdu Ben: "Evet Ya Rasulal ,
buyrun " dedim
"İşin başı İslam'dır,direği namazdır,ucunun zirvesi cihaddır " buyurdu
"Bunların hepsinin en kuvvetlisi = dayanağıyla seni haberdar etmeyeyim mi?" buyurdu
"Evet ya Nebiyy ! " dedim Bunun üzerine dilini tuttu ve akabinde:
"Aleyhinde olan bunu tut " buyurdu Bunun üzerine ben:
"Ya Nebiyy ! Ve hakikaten biz, konuştuğumuz şeylerle muahaze olunuyoruz öyle mi? "dedim;
"Anan seni kaybetsin= ağlasın ey Muaz ! İnsanları yüzleri yahud burunları üstüne,dillerinin mahsullerinden başkası düşürür mü? " buyurdu
Hadisin ; "İnsanları yüzlerinin yahud burunlarının üstüne dillerinden başkası düşürür mü? " mealindeki hatimesi,büyük saadetin fatihası=anahtarı=başlangıcıdır
Tarikate nazaran sükut, amelin kutbu ve sebebidir Çünkü dilin susmasıyla kalb güzel sözleri söyler,zikreder ve bu sayeden RabbTeala Zülcelal Hazretleri'yle konuşur,rahmet bulutlarından nurları yağdırmaya vesile olur
Hakikate nazaran da sükut,saliklerin son mertebesidir Bunun için ehli tahkik: "Kim ciddi bir surette Allah Azze ve Celle'yi sıfatlarıyla tanırsa , dilsiz olur " dediler Yani zikirden başka dilsiz olur
|
|
|