![]() |
Nefsi Kontrol Etmek |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Nefsi Kontrol EtmekNefsi KontroL Etmek "Nefs"i, her an kontrol altında tutmalıdır ![]() Ondan bir lâhza bile, gâfil olmamalıdır ![]() Eğer bırakılırsa nefis kendi hâline, Acele dönmek ister, kendi şehvetlerine ![]() Tenhâda da günâhtan kaçmalı ki muhakkak, Herşeyi görüyor ve biliyor cenâbı Hak ![]() İnsanların, sâdece dışını görürüz biz ![]() Lâkin içlerini de görür elbet Rabbimiz ![]() Buna, kat'î olarak inanırsa bir kişi, Edebli, düzgün olur her niyeti ve işi ![]() Zâten inanmıyanın, îmânı yok demektir ![]() İnanarak isyân da, ne büyük bir cürettir ![]() Zîrâ cenâb-ı Allah buyurur ki: “Ey insan! Bilmiyor musun, seni, görüyorum her zaman ![]() Biri, Resûlullaha dedi: (Çoktur günâhım ![]() Şimdi tövbe edersem, affeder mi Allahım?) “Affeder” buyurunca, dedi: (Yâ Resûl! Ben onları işlerken, görüyor muydu Allah? “Görüyordu” deyince, bir “Eyvâh” dedi o an ![]() Ve yıkılıp can verdi, budur hayâ ve îmân ![]() Hadîste buyurdu ki yine Peygamberimiz: (Allahı görür gibi ibâdet eyleyiniz ![]() Siz görmüyorsanız da, görmektedir O sizi ![]() Sizden iyi biliyor, O sizin içinizi ![]() Allahın gördüğüne inanan bir müslümân, Aslâ yapabilir mi O'na günâh ve isyân? Büyüklerden birisi, talebesi içinden, Birini, daha fazla severdi cümlesinden ![]() Diğer talebeleri, buna üzülürlerdi ![]() “Niçin onu daha çok seviyor ki?” derlerdi ![]() Üstâdları, onların böyle düşündüğünü, Anlayıp, herbirine bir “Kuş” verdi bir günü ![]() Dedi ki: (Bu kuşları, alın şimdi hepiniz ![]() Kimsenin görmediği yerde kesip geliniz ![]() Gidip, tenhâ bir yerde kesip geldi herbiri ![]() Lâkin o, hiç kesmeden getirdi kuşu geri ![]() Hemen suâl etti ki hoca o talebeye: (Sen ne için kesmeden alıp geldin geriye?) Dedi ki: (Bulamadım öyle tenhâ bir yeri ![]() Zîrâ cenâb-ı Allah, görüyor her yerleri ![]() Diğer talebeleri duyunca bunu ondan, Onun üstünlüğünü anladılar o zaman ![]() Cüneyd-i Bağdâdî'ye, bir genç gelip bir ara, Dedi: (Çok bakıyorum kadınlara, kızlara ![]() Hiç koruyamıyorum gözümü nâmahremden ![]() Ne ile kurtulurum acabâ ben bu halden?) Buyurdu: (Sen onları görmenden daha fazla, Düşün ki, seni her an görüyor Hak teâlâ ![]() Allah Yar Ve YardımCımız Olsun! |
![]() |
![]() |
|