![]() |
Beraat Gecesinin Faziletleri 2 |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Beraat Gecesinin Faziletleri 2KUR'AN'DA GEÇEN LEYLE-İ MÜBAREKE Allah'u Teala bu gecenin fazileti hakkında şöyle buyurmuştur ![]() “Hâ ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (Kulların rızıkları ve ecelleri gibi ) her hikmetli (ve önemli ) iş,tarafımızdan pek büyük bir iş,,o gece ayrılır ![]() ![]() Rabbinden büyük bir acıma (eseri olarak o gece her iş karara bağlanır)!Şüphesiz ki hakkıyla iştiten de,pek ziyade bilen de ancak O’dur ![]() Beydavi ,Nesefi,Hazin ve Alusi (Rahimehullah) gibi bir çok muteber müfessirin beyanı vechile;bu ayet-i kerimelerde geçen mübarek geceden maksat; bazı müfessirlere göre,Kadir gecesi ise de ,Irkime (Radıy ![]() ![]() Bu görüş ,Kur’an’ın Kadir gecesinde indirilmiş olmasıyla çelişmez ![]() ![]() “Biz ecelleri ,rızıkları,zengin etme,fakir kılma,diriltme ve öldürme gibi önemli emirlerimizi Berat Gecesinde takdir edip,Cibril,Mikail,İsrafil ve Azrail’e bildirdik ki,bir daha ki seneye kadar kullarımız hakkında bu hükümleri icra etsinler ![]() ![]() Ebu’d Duda ( Radıy ![]() ![]() Zemahşeri (Rahimehullah)’ın beyanına göre; bir senelik hadiselerin Levh-i Mahfuz’dan istinsahı (kopyalanması)na Beraar Gecesi başlanır,Kadir gecesi bitirilir ve bu dosyalar dört meleğe tevdi edilir ![]() 1- Rızıklarla ilgili nüsha,Mikail (Aleyhisselam)’a, 2- Harplerle ilgili dosya,Cebrail (Aleyhisselam)’a, 3- Zelzeleler,yıldırımlar ve yer çöküntüleriyle ilgili ,bir de kulların amellerini zapteden evrak,birinci kat semanın görevlisi olan İsmail isimli büyük bir meleğe, 4- Hastalıklar ve ömürlerle ilgili kayıtlar da ölüm meleğine teslim edilir ![]() Beyhaki (Rahimehullah)’ın beyanına göre;Kadir gecesinde,bir daha ki seneye kadar Kur’an’dan indirilecek olan sure ve ayetler takdir edilir ![]() ![]() Dolayısıyla :”Her hikmetli ve önemli iş,tarafımızdan pek önemli bir iş,o gece ayrılır” kavl-i şerifinde geçen: “Her muhkem iş “tabiri ,Kadir gecesiyle ilgili olarak: “Kur’an’ın cüzleri ,sure ve ayetleriyle alakalı her önemli konu” diye tefsir edilir ![]() Beraar gecesi hakkında ise:”Kulların rızıkları ve ecelleri gibi önemli meseleleri”şeklinde izah edilir ![]() Bu yüzden ulema ;”Receb’in fazileti , ilk gecesinden dolayı ilk onunda,şabanın fazileti,yarı gecesinden dolayı ortasında,ramazanın fazileti ise Kadir gecesinden dolayı son onundadır”demişlerdir ![]() ![]() Leyle-i mübarekeden, Beraat Gecesinin kastedilği görüşünü destekleyen bir çok hadis-i şerif ve rivayet mevcuttur ![]() Ebu Hureyre (Radıy ![]() ![]() “Eceller Şabandan şabana (belirlenip) kesilir ![]() ![]() Raşid ibni Sa’id (Radıy ![]() ![]() “Şabanın yarısının gecesi ,Allah’u Teala ölüm meleğine , o sene öldürmek istediği her canlının ruhunu kabzetmesini vahiyde bulunur ( bir daha ki seneye kadar öldüreceği canlıların isimlerini bildirir) ![]() Irkime ( Radıy ![]() “Şabanın yarısının gecesinde senenin tüm işleri kesin karara bağlanır ![]() ![]() Hacca gideceklerde yazılır,artık ne onlara bir kişi ilave olunur,ne de onlardan bir kişi eksiltilir ![]() Ata ibni Yesar ( Radıy ![]() ![]() “Rasululllah ( Sall ![]() ![]() ![]() Aişe (Radıy ![]() ![]() “ Rasulullah (Sall ![]() ![]() Çünkü bu ayda,o sene ölecek olanların ruhları nüsha (dosyala)nır ![]() Hatta adamın adı ölenlerin arasında yükseltilmişken o ,düğün yapar ![]() ![]() İbni Receb (Rahimehullah) bu rivayetlerin bir kızmını naklettikten sonra , şu nasihatlerde bulunmuştur : “Ey uzun kuruntularıyla meşgul ve kötü amelleriyle mesrur kişi ! Daima ölümden korkar halde ol,zira sen ecelin ne zaman hücum edeceğini bilemezsin ![]() Ölüm takunyasının kayışından daha yakınken, Herkes ,ailesi arasında sevinçlidir sabah erken ![]() Her taraftan ölümler yağarken üzerime, Ben de umuyorum ki ebediyyen yaşatılacağım ![]() Birgün akşama kavuşsam da , bilemiyorum ki, Belki de sabaha kadar yaşatılmayacağımı ![]() Sanki sen öldün de,gitmeksizin sonsuz yoluna, Cenaze hazırlayıcısı gelmiş,işiyse,seni uğurlama ![]() Yıkayıcı getirilmiş de,acele davranması istenmiş, Kendisine “Hele yıkama işini çabuk bitir”denmiş ![]() Sen se götürmemişsin,azından ve çoğundan, Başka bir şey onlara ,bir kefen ve pamuktan ![]() Adamlar bir naaş uzatmışlar gerçekten sana, Sen de uzanmışsın onun üzerine uzunlamasına Onlar namazından sonra çağrışmışlar birbirine,Seni taşımak için sabah yada akşamların birinde ![]() Seni teslim ettiklerin de , inmişsin kabrine, Kurtarıcın kim senin bu misafirliğinde? Oraya girdiğin gün yardım etsin sana o Rahim ![]() O zorlu girişinden dolayı ,kullara çok Rauf ![]() Artık ölülerle komşuluk edeceksin uzun uzun, Bırak bana anlatma !Neymiş kısan ya da uzunun, Kardeşciğim ! Dinle beni,elbvette sana nasihat ettim, Kabul etmen için ancak Allah’tan yardım istedim ![]() Görmüyor musun her an ölümler gelmekte ? Yakın dostunu ve kardeşini alıp gitmekte ! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|