Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > Serbest Forum

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
bayat, değerlendirelim, ekmeği

Bayat Ekmeği Nasıl Değerlendirelim?

Eski 08-24-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Bayat Ekmeği Nasıl Değerlendirelim?




Bayat ekmeği nasıl değerlendirelim?


* Bayat ekmeği değerlendirmenin en basit ve en bilinen yolu, köfte harcının içine katmaktır

* Ekmek fırında veya açıkta bekletilerek kıtırlaştırıldıktan sonra öğütülüp galeta unu haline getirilir Galeta unu, köfte yaparken, ekmek yerine harca katılabilir

* Bayat ekmeği küp küp kesip fırında kıtırlaştırdıktan sonra çorbaların içine atarak değerlendirebiliriz

* Bayat ekmeği yumuşatmak istenirse ekmek dilimleri bir kevgire konulur; kevgir, su dolu bir tencerenin üzerine oturtulup kapatılır Su kaynadıkça, ekmeği nemlendirip yumuşatır

Alıntı Yaparak Cevapla

Bayat Ekmeği Nasıl Değerlendirelim?

Eski 08-24-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Bayat Ekmeği Nasıl Değerlendirelim?




Bayat Ekmeklerimiz İle Yapılabilecek

Alternatif Tarifler


Ekmek çorbası


Malzemeler: 150 gr ekmek içi, 200 gr süzme yoğurt, 10 su bardağı et suyu, 1 çay kaşığı kırmızı biber, 1 çorba kaşığı tereyağı, 1/2 tatlı kaşığı tuz


Yapılışı: Elde ufalanan ekmek içi akşamdan yoğurt ile bir kapta iyice karıştırılır Ertesi gün yeniden iyice karıştırılır Bir tencerede et suyu kaynatılır Yoğurtlu ekmek içi, karıştırılarak et suyuna yedirilir Tuzu da ekledikten sonra hafif ateşte 5 dakika daha kaynatılıp ocaktan alınır Bir tavada kızdırılan tereyağına kırmızı biber katılarak karıştırılır Sonra çorbaya ilâve edilir Çorba sıcak sıcak içilir
***

Peynirli bayat ekmek köftesi


Malzeme: 1 adet bayat ekmek, yarım kalıp sert beyaz peynir, 1 demet maydanoz, 2 yumurta, 1 adet orta boy soğan, köfte baharı, tuz ve pul biber, galeta unu


Yapılışı: 1 adet bayat ekmek, üzerine su serpilerek nemlendirildikten sonra ufalanır İçine yarım kalıp sert beyaz peynir rendelenir; 1 demet maydanoz doğranır; 2 yumurta kırılır; 1 adet orta boy soğan rendelenir; tuz, köfte baharı ve pul biber katılır Karışım yoğurularak köfte şeklinde parçalara ayrılır Köfteler önce una, sonra çırpılmış yumurtaya, daha sonra galeta ununa bulanıp kızgın yağda kızartılır Üzerlerine kürdan batırılarak servise çıkarılır

Alıntı Yaparak Cevapla

Bayat Ekmeği Nasıl Değerlendirelim?

Eski 08-24-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Bayat Ekmeği Nasıl Değerlendirelim?




Bayat ekmek kanepesi


Bir kabın içinde 1 çorba kaşığı salça, yarım çay bardağı sıvı yağ, 1 tatlı kaşığı kekik, yarım çay bardağı süt, 200 gr ezilmiş beyaz peynir, 2 yumurta iyice karıştırılır Bu karışım, kanepe şeklinde ve ince bayat ekmek dilimlerine sürülür Dilimler, fırın tepsisine dizilir; hafif pembeleşinceye kadar kızartılır Kızartılmış dilimlerin üzerine 1’er ince dilim domates; bunun üzerine de 2 ince dilim sosis yerleştirilir Kanepeler, kürdanlı olarak servis tabağına alınıp, soğutmadan, kıvırcık marul yaprakları eşliğinde servise çıkarılır ***

Vişneli ekmek tatlısı


Malzeme: 1 kilo toz şeker, 5 su bardağı su, 1 kilo vişne, 2 adet bayat ekmek, krema veya kaymak


Yapılışı: Bayat ekmekten 2 cm kalınlığında dilimler kesilir Kabuklar düzgünce kesilerek çıkarılır Daha sonra dilimler ortadan kesilerek iki parçaya ayrılır; fırın tepsisine dizilir Orta ısıda hafif pembeleşinceye kadar kızartılır 1 kg toz şeker, 5 su bardağı su, bir tencerede kaynatılıp şurup yapılır Çekirdekleri çıkarılmış 1 kg vişne, şuruba katılır; 1-2 taşım kaynatılır Vişne taneleri bir tabağa alınır Ateşten alınan vişne şurubu, soğumadan, kızartılmış ekmek dilimlerinin üzerine kepçe ile gezdirilir Sonra tepsi ağır ateşte tutularak, içindeki şurup, koyulaşana kadar kaynatılır Ara sıra tepsi hafifçe sallanarak, ekmeklerin dibe yapışmaması ve şurubu iyice emmesi sağlanır Şurup koyulaşınca, tepsi ateşten alınıp soğutulur Ekmek dilimleri tabaklara yerleştirilir Üzerine krema veya kaymak konulur Bunun üzerine de vişne taneleri yerleştirilir

Alıntı Yaparak Cevapla

Bayat Ekmeği Nasıl Değerlendirelim?

Eski 08-24-2012   #4
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Bayat Ekmeği Nasıl Değerlendirelim?




Bayat ekmek pizzası


Bayat ekmekler dilimlenip küp küp kesilir Margarin ile yağlanmış ve un serpiştirilmiş fırın tepsisine yayılır 4 yumurta çırpılır; içine 2 su bardağı süt, 1 paket kabartma tozu, yarım çay bardağı sıvı yağ katılır Karışım tekrar çırpılıp ekmeklerin üzerine dökülür Bayat ekmek pizzası bu durumda buzdolabında bir gün bekletilebileceği gibi hemen de pişirilebilir Fırına verilmeden önce, üzerine dilimlenmiş sucuk, salam veya sosis yerleştirilir Domates, biber dilimleri de yerleştirilebilir Bunların üzerine de kaşar rendesi serpiştirilir ***

Ekmek tatlısı


Malzeme: 2 adet ekmek, 6 adet yumurta, 1 fincan süt, bir tavalık ayçiçeği yağı, 2 kilo şeker


Yapılışı: Ekmeklerin dış kabukları bıçakla sıyrılır, daha sonra düzgün bir şekilde doğranır, dilimlenir Yumurtalar bir kaba kırılır, süt ile çırpılır, sıvı yağda sütlü yumurtalı karışıma dilimlenen ekmekler bandırılarak tavada kızartılır Kızartılan ekmekler bir peçete üzerine çıkarılarak çektiği yağdan arındırılır 2 kilo şekerden yapılan şerbetle kızaran ekmekler bir tepside altüst yapılarak 15 dakika kaynatılır Soğuduktan sonra kaymak ile servis edilir

***

Kalacuş


Bayat ekmek, küpler halinde kesilerek derin bir kaba konulur Kıyılmış soğan, tavada kızdırılmış margarin ile pembeleşinceye kadar kavrulur Çalkalanarak ayran kıvamına getirilen yoğurt ve su, yağ ve soğanın bulunduğu tavaya eklenir Birkaç dakika kaynatıldıktan sonra, oluşan karışım derin kapta bulunan doğranmış bayat ekmeklerin üzerine dökülür Kabın kapağı kapatılır Bir süre ateşin üzerinde tutulduktan sonra hemen sofraya getirilir
***

Alıntı Yaparak Cevapla

Bayat Ekmeği Nasıl Değerlendirelim?

Eski 08-24-2012   #5
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Bayat Ekmeği Nasıl Değerlendirelim?




Ekmek oğması


Bayat ekmeklerin içi -istenirse, kabuğu ile birlikte- ufalanır; bir kapta eritilen tereyağına dökülerek kavrulur Sonra üzerine bir yumurta kırılıp ekmek ufakları ile alt üst edilir Ardından 1 bardak süt dökülüp yeniden karıştırılır Çok hafif ateşte süt çekilinceye kadar bekletilir Süt çekilince ateşten alınır; üzerine bir bez konularak demlendirilir Ilıyınca yenilir

***

Muhammara


Malzeme: 2 adet ekmek, 50 gr ceviz içi, 2 adet iri boy kuru soğan, 2 diş sarımsak, 1 bağ maydanoz, 250 gr beyaz peynir, 50 gr pul biber, 50 gr sıvı yağ, 1 yemek kaşığı tuz, 100 gr domates salçası


Yapılışı: 2 adet ekmek içi suyla ıslatılır ve suyu sıkılır Bir karıştırma kabına alınır 50 gr ceviz içi çekilir İki adet kuru soğan, sarımsaklar ve maydanoz çok ince şekilde çekilir İçine rende beyaz peynir, pul biber, tuz, sıvıyağ, salça konulur ve hepsi karıştırılır Hazırlanan karışım kanepe şeklinde dilimlenmiş ekmekler üzerine sürülerek servis yapılır
afiyet olsun

TAVSİYE

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.