Konserve Yapmak |
08-24-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Konserve YapmakKONSERVE YAPMAK Konserve: Gıdaların yüksek ısı altında mikroplardan tesirsiz hâle getirilerek uygun kaplarda uzun süre saklanması işidir Konserve yapılacak meyve ve sebzeler en az 100°C sıcak suda ve buharda, çeşitli cinste ve hava geçirmeyecek kaplar içinde muayyen zaman bekletilir Böylece sebze ve meyvelerin bozulmadan uzun süre muhafaza edilmesi sağlanmış olur Evde konserve: Meyve ve sebzelerin bol ve ucuz olduğu mevsiminde tabiî olarak yetişenlerden yapılacağından aile bütçesine fâideli, meyve ve sebzelerin en iyisi seçileceğinden kaliteli ve tabiî olarak yetişenlerinden yapılacağı için sağlıklıdır Konserve yapımında lüzumlu olan malzemeler: Isıya dayanıklı cam kavanozlar ile bunların ağzını sıkıca kapatan kapak, tencere ve bunun dibine konarak cam kavanozun kırılmasına mâni olan tel veya tahta ızgaradır iyi bir konserve için; çürüksüz, normal olgunlukta, sebze ve meyvelerin aynı boyda olanları seçilmeli, çok güzel yıkanmalıdır Konserve konacak kavanozlar ve kapakları da iyice yıkanıp temizlenmeli ve kullanılıncaya kadar kaynar suda bekletilmelidir Sebze ve meyveler kavanozlara konduktan sonra, tepe boşluğu bırakmayı unutmamalıdır Kaynar sudan çıkarılan kavanozlar ağzı ve kapak kenarları, silinerek kapak kapatılmalı ve bir daha kapaklarla oynamamalıdır Kaynatmadan sonra kavanozların tencerenin içinde soğuması beklenmeli, ısı farklarından cam kavanozların çatlamamasına dikkat edilmelidir Tencerenin dibine ızgara konduktan sonra kavanozlar konur Tencere, kavanozların sıcaklığında, kavanozları aşacak kadar su ile doldurulur Sebze konservelerinde: Tuzlu su kullanılır Sebzeler önce haşlanırlar Sebzeler, 110-120°C arasında bir süre ısıtılarak dayanıklı hâle getirilirler Hazırlanıp, kavanozlara konan sebze, yerleştirilir, dipten îtibâren üç dört parmak sıcak su konur ve kapak kapatılır |
|