![]() |
Hanım Sahabeler |
![]() |
![]() |
#1 |
b@ron
|
Hanım SahabelerHazret-i Hatice-yi Kübra (ra) Müminlerin Annesi Sevgisi Böyle bir bağlılıkla kocasına yönelen kadın elbetki onun rızasını alıp, ona itaat eder, onun rahat etmesini, huzura kavuşmasını düşünür Bu bir yana Hz Hatice (ra) öyle bir kadındı ki, dirayeti, zekası ve aklı ile kocasına karşı yönelen her türlü fenalığın önüne geçmesini bilmiş, kocasına muhalif bulunan müşriklere hadlerini bildirip, onların şerrinden korumayı başarmıştı, Vefatlarından sonra bile Resulullah daima onu övgüyle anardı Bu konuda Hzayşe (ra) şöyle der "Hz Haticeye ne kadar gıpta ederi Başka hiç bir kadına gıpta etmem Bir gün Resulullah'ın yanında Hz ![]() 'Yemin ederim ki böyle değil ben ondan daha iyi bir kadına kavuşmadım o iman getirmiş bir hatun idi Onun iman getirdiğ i zaman halk bütün bütün kafir idi O beni kabul etti, beni teşvik etti, kendi malı ve serveti ile bana yardım etti Diğer karılarımdan çocuğum olmadığı halde Hak Teala bana ondan evlat verdi" Evet, Peygamberimiz HzHatice haytta iken O'nun üstüne başka bir hanım almamıştı Ahlak ve Adetleri Evlatlarına karşı çok şefkatli idi Ev işlerini de hakkiyle bilen bir hatundu Peygamberimize karşı büyük hürmeti ve sevgisi vardı Hem peygamberliğinden önce hem sonrasında Resulullah ne buyurursa itiraz etmeden kabul eylerlerdi Faziletleri ve Menkibeleri HzEbu Hureyr (ra) rivayet eder, Allah Resulu buyurdu: "Dört hatunun faziletleri bütün dünya hatunlarınınfaziletlerinden üstündür Meryem Bint-i İmran, Firavun'un karısı Asiye, Hatice bint-i Huveyled ve Fatma bint-i Muhammed" Bir ara HzHatice Resulullah'ı aramak için dışarıya çıkmıştı o sıbütün Araplar Zatı saadetlerine düşman idiler Cebrail (as), kendine bir adam kiyafetinde görünür Acaba bu adam düşmanmıdır, değilmidir diye Peygamberimizi ona sormaktan çekinir Eve döndüğünde, Resulullah dönmüştür, olayı anlatır Zatı saaadetleri buyururlar: "Senin gördüğün ve beni sormak istediğin o zatın kim olduğunu biliyormusun? O Cebrail Aleyhisselam idi Bana dönüp onun selamını sana bildirmemi söyledi ki, cennette senin için incilerden yapılmış bir bina hazırlanmıştır Tbii orada böyle üzüntülü, sıkıntılı ve zahmetli külfetli şeyler bulunmayacakır" Bir ara Cebrail (as) Peygamberimizin huzuruna gelip: "Hak Teala Haticeye selam eder Sen bunu Hatice'ye ulaştırasın" Resulullah ulaştırır HzHatice: "İnnallahe hüve's-selam Hak Teala selamın ta kendisidir Cebraile de Selam olsun Sana da Selam olsun Ya Resulallah" Bu vaka HzHaticenin dini ferasetine delalet eder Burada cevabında "Ve Aleyhisselam" (O'na da selam olsun dememiştir) Sahabiler ilk başta namazda teşehhüd okudukları zaman Et-Tahiyyatü Lillah demezler ve "es-selamü Al'llah" derlerdi Peygamber efendimiz böyle söylenmesini men ettiler ve buyurdularki; "Allah Teala'nın esasen "Selam" ismidir Bunun yerine "Ettahiyyatü lillah" deyiniz" Bir ara Resul-i Ekrem (sav) hasta olan kızı HzFatime (ra)'ı ziyaret eder Buyurur: - Kızım nasılsın?" HzFatime arz eder: - İyi değilim, hastayım, işin fena tarafı şu ki, evde yiyecek hiçbir şey de yok Peygamberimiz buyurur: - Kızım sen istemezmisin ki, dünyanın bütün kadınlarının hanımı olasın? HzFatime arz eder: - Babacığım, Meryem bint-i İmran ne idi? Peygamberimiz buyurur: - O kendi devrinin kadınlarının hanımı idi, sen de kendi devrinin kadınlarının hanımısın Hatice de son devrin kadınlarının en iyisi ve hanımıydı Evlatları Hazret-i Hatice birbiri ardına üç kere evlenmek zorunda kalmış Resul-i Ekrem dördüncü beyleri olmuşt Bu evliliklerinden aşağıdaki çocukları doğmuştu: 1 Ebu Hale'den Hind isiml oğlan çocuğu 2 Atik'den yine Hind isimli kız çocuğu 3 Sayfi'den Muhammed isimli oğlan çocuğu HzHatice'nin iki çocuğunun ismininde Hind olmasına binaen künyeside Ümm-i Hind olmuştur Resul-i Ekrem (sav)'den de Kasım ve Abdullah isimli iki oğulları olmuştur Lakapları Tahir ve Tayyib idi ikiside İslam devrinde dünyaya gelmişlerdi,Dört kızının ismleride; Zeyneb, Rukayye, Umm-i Kulsum ve Fatime (ra) dır Kızların hepside İslamiyetten önce doğmuşlardır Erkek evladı Kasım emekleme devrinden kurtulmuş yürürken vefat etti Abdullah ise daha küçük vefat etti Vefatı Hz Hatice Resulullah (sav) ile nikahlandıktan sonra 24 sene bir arada yaşadı, Nübuvvetin sekizinci senesi, Hicretten üç sen önce, Ramazan ayının başında vefat etti O zaman daha namaz farz olmamıştı Kendisine Cenaze namazı kılınmamıştır Çünkü bu hüküm nazil olmamıştır Haccun mezarlığına defn edildi Dünyada göremedik Allah (cc) Cennetde görmek nasip etsin Bizi ona misafir etsin Resulullah misafiri severdi O'da Resulullah'ın sevdiğini severdi Şefaaatinden bizide nasiplendirsin KAYNAK: 1) Kadın Sahabiler, Mevlana Niyaz, Tercüme: Prof Ali Genceli, Toker Yayınları 2) Şamil İslam Ansiklopedisi 3) İslam Tarihi - Mekke Devri, MAsım Köksal 4) Sahih-i Buhari
![]() |
Cevap : Hanım Sahabeler |
![]() |
![]() |
#2 |
b@ron
|
![]() Cevap : Hanım SahabelerHazret-i Ayşe-i Sıddıyka (r ![]() ![]() Müminlerin annesi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Dininizin yarısını bu Hümeyra'dan alınız" buyurmuşlardır ![]() Nikahı Resulullah, ilk zevceleri Hatcetü'l Kübra hayatta iken başka bir kadınla evlenmemişti ![]() ![]() ![]() ![]() -Kız da vardır dul kadın da vardır, hangisinmi istersiniz? Dul kadın Sude bint-i Zema, kız ise Ebubekir'in kızı Ayşe ![]() ![]() Hule Zatı Risaletpenahilerinin gönlünün isteğini öğrendikten sonra Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Resulullah benim söz kardeşimdir, bu nasıl olur? der ![]() Hule meseleyi Resulullah'a aktardığında Allah Resulü buyururlar: -Ebu Bekir benim din kardeşimdir, bu şekilde kardeşler arasında nikah caizdir ![]() Hz ![]() ![]() ![]() Nikahını Hz ![]() "Ben nikah olacağım zaman çocuklarla oynuyordum ![]() ![]() ![]() Hicret ve Resulullah'ın Evine Gidişleri Resulullah Medineyi Münevvereye vardıktan sonra Zeyd İbni Harise ve kölesi Ebu Rafi'i ile aile efradını getirtmek için görevlendirdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Medine havası muhacirlere yaramamış, bir çoğu hastalanmıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu şekilde Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İftira Hz ![]() ![]() Resulullah (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Benim yol nakliyemi yapmakta olan grup varmışlar, hevdeci yüklenmişler ve beni içinde zannetmişler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Resulullah Medine'ye ayak bastı ve bana bir ağrı, sızı meydana geldi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sonra Resulullah girdi ve "nasıl o?" dedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sonra dedi ki: "Ey Aişe! Hal önemli, senden bana şöyle şöyle söz yetişti, şimde sen bu durumdan temiz ve beri isen Allah, muhakkak seni aklayacak ve eğer bir günaha düştünse Allah'a istiğfar ile tevbe et ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O halde ben vallahi biliyordum ki, Allah Teâlâ muhakkak beni temize çıkarır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ne zaman ki Resulullah açıldı, gülüyordu, ilk söylediği kelime şu oldu: "Müjde ey Aişe! Rahat ol, vallahi Allah, seni kat'î olarak akladı" dedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Resulullah'ın Vefatı Peygamberimiz (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Resul-i Ekrem (s ![]() ![]() ![]() ![]() "Hak Teala ile benim aramda bulunan meselede -kadınlar arasında eşitliği gözetmek hususunda- imkanı olduğu nisbette dikkat edip adaletten ayrılmadım ![]() ![]() ![]() Son Kırk Yılı Resulullah'ın vefatından sonra kırk yıla yakın bir müddet daha yaşamış ve pek çok hadis rivayet etmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Durum böyle endişe verici bir hâl alınca Ashâb-ı Kiram'ın büyüklerinden bir kısmı (Talha, Zübeyr ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu gidişi asiler, Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu barış haberini ve memnunluğu işiten münafıklar birleşmeye engel olmak için, gece karanlık basınca, her iki tarafa da ayrı ayrı askerlerle saldırdılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu vak'ada Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hayatının son devrelerini müctehid olarak bilhassa kadınlara mahsus hallere dair fıkhî hükümlerde fetvalar vererek geçirdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Giyimleri Kırmızı gömlek ve siyah örtü giymekle beraber, turuncu elbiseyi tercih ederdi ![]() ![]() ![]() ![]() Bir fistanı vardı, kıymet itibarı ile 5 dirhem ederdi, fakat bu fistan zamanında o kadar kıymetli idi ki gelinler, düğünlerinde gelir bunu emanet alırlardı ![]() Elbise hususunda çok titiz idi, bir ara yeğeni Hafza ince bir başörtü ile yanına gelmişti ![]() ![]() "Sen bilmiyormusun Cenab-ı Hak Sure-i Nur da ne buyurmuştur?" Sonra kendisine kalın bir başörtüsü verdi ![]() İlmi ve İçtihadları Hz ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() Kadınlar camiye gidebilir mi? Resulullah kadınların camiye gelip de, camide namaz kılmalarına müsaade etmiş olduklarından ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İslamda ibadetlere şirk karıştırmaktan men eylemede titiz idi ![]() Kabenin örtüsü kullanabilinir mi? Kabe'nin anahtarcı başısı olan Şeybe İbn-i Osman bir ara, Kabe'nin örtüsünü kaldırdıktan sonra pis ve kirli ellerle tutulmasın diye:"Toprağa gömelim" diyince ![]() ![]() İlim elde etmekle kalmamış, bir çok meselede de içtihad etmişti ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
b@ron
|
![]() Cevap : Hanım SahabelerHazret-i Cuveyriye bint-i Haris Müminlerin annesi ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İlk evliliği Mustalak kabilesinden amca oğlu Mesafi İbni Safvan ile evlenmiş ve dul kalmıştı ![]() ![]() Zatı Saadetleriyle Evliliği Hicret'in altıncı yılında Mustakiloğulları Medene'ye saldırı için hazırlık yapmaya başladılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - E y Allah'ın Peygamberi, benim başıma gelen felaketi biliyorsun ![]() ![]() ![]() Resulullah cevap olarak buyurdular ki: - Ondan daha hayırlı bir teklifim var, kabul eder misin? - Teklifiniz nedir ya Resulullah? - Hem o parayı verip seni azat edeceğim, hem de seninle evlenmek istiyorum ![]() - Memnuniyetle kabul ederim ![]() - Ben de kabul ettim ![]() Bu haber hemen yayıldı ![]() ![]() ![]() Zatı Saadetleri Cuveyriye'yi babasına teslim edip, ondan istedi ![]() Hz ![]() "Ben Cuveyriye kadar, kendi kavmine hayır bereket getiren bir hatun görmedim" Ahlak ve Adetleri Gayet metin, izzeti nefis sahibi bir hatun idi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir gün rsulullah onu sabah namazını kıldıktan sonra dua ve zikirle uzun zaman meşgul olurken görmüş ve kendisine şöyle buyurmuştu ![]() "Ben senden sonra üç kere, dört kelime söyledim ki, bugün sabahtan beri senin söylediklerinle tartılsa, onlardan daha ağır gelir ![]() ![]() ![]() ![]() Bir Cuma günü Zatı Saadetleri, yanına gelmişlerdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Yarın sen oruç tutacakmısın? - Hayır ![]() - Dün oruçlumuydun ![]() - Hayır - Öyle ise iftar et ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Vefatı Hz ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
b@ron
|
![]() Cevap : Hanım SahabelerHazret-i Hafsa (r ![]() Müminlerin annesi ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İslamı ne zaman kabul ettiği bilinmemektedir ![]() Hz ![]() ![]() İlk evliliği Müminlerin annesi Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zatı Saadetleriyle Evliliği Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Şu günlerde evlenme doğru değil, diyerek özür diler ![]() Gerçek bir mümüne yakışacak şekilde kızını salih bir mümine nikahlamak için çaba harcayan Hz ![]() ![]() ![]() - Ya Resulullah, Osman'a şaşıyorum ![]() ![]() Hz ![]() - Sana Osman'dan daha hayırlı bir damat, Osman'a da senden daha hayırlı bir kaynata tavsiye edeyim mi? Hz ![]() - Evet ya Resulullah ![]() Hz ![]() - Sen kızın Hafsa'yı bana nikahlarsın, ben de kızım Ümmü Gülsüm'ü Osman'a nikahlarım ![]() Bu teklif karşısında bütün dünyalar Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Resulullah ile Hz ![]() ![]() ![]() Zatı Saadetleri bir ara Hafsa'yı boşamak istemiş ancak Cebrail'in " O çok oruç tutan çok namaz kılandır ![]() ![]() Tahrim Hadisesi Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zatı Risaletpenahileri helvayı ve balı çok severlerdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Zatı Saadetleri senin yanına geleceklerdir, geldiği zaman, söyle" Ye resulullah siz Magafir mi *yediniz? Hz ![]() ![]() ![]() - Hafsa'nın evinde bir az bal yedim ![]() - Yediğiniz bal muhtemlen yabani arı balı idi ![]() Resulullah, bir ara yine Hz ![]() -Canım bal yemek istemiyor, bundan böyle de bal yemeyeceğim, buyurdular ![]() Zatı Saadetleri bal yememeğe karar verince, Vahy gelip aşağıdaki Ayeti Kerime nazil olur: "Ey Peygamber! Eşlerinin rızasını gözeterek Allah'ın sana helâl kıldığı şeyi niçin kendine haram ediyorsun? ![]() Bu hadiseden sonra, Zatı Saadetleri Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Peygamber, eşlerinden birine gizlice bir söz söylemişti ![]() ![]() ![]() ![]() Bu şekilde, Resulullah üzülünce, Hz ![]() ![]() ![]() "Eğer ikiniz de Allah'a tevbe ederseniz, (yerinde olur) ![]() ![]() ![]() Ahlak ve Adetleri Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cahiliye devrinde kadına pek önem verilmezdi ![]() - Sana ne oluyor, bu işe sen nasıl karışırsın? Karım: - Sen bana söz söyletmek istemiyorsun, halbuki senin kızın Resulullah'a karşı söz söyleyip cevap bile veriyor ![]() Bende bu sözü duyduktan sonraHafsa'ya gittim ve sorup, mesele nedir diye anlamak istedim ![]() - Annen böyle söylediğine göre, demek sen Resulullah'a karşı geliyormuşsun? Sakın bundan böyle bunun gibi hareket yapayım demeyesin ![]() ![]() Vefatı Hz ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
b@ron
|
![]() Cevap : Hanım SahabelerHazret-i Meymune Bint-i Haris Müminlerin annesi ![]() ![]() ![]() İsimleri ilk önce Berre idi, Zatı saadetleri ile evlendikten sonra ismini değiştirip Meymune koydular ![]() İlk nikahı Mesud İbn-i Amr İbn-i Umayr Sakafi ile oldu ![]() ![]() ![]() Zatı Saadetleriyle Evliliği Resulullah'ın son nikahları kendisiyle oldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ahlak ve Adetleri Hz ![]() ![]() ![]() "Meymune bizim hepimizden fazla Allahından çekinen ve sılayı rahmi gözeten bir hatun idi" ![]() Bir ara bir kadın, hastalığı sırasında adak adamış ce iyi olunca Bettül-Mukaddes'e gidip orada namaz kılayım demişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Mescid-i Nebevi'de kılınacak olan namazın sevabı diğer mescidlerde kılınacak olan namazlardan bin kere fazladır ![]() ![]() Bazen borç alır ve hayır işlerine sarfederdi ![]() "Resulullah buyurmuştur, herkes iyi niyetle borçlanırsa, Hak Teala kendisi onun borcunu öder ![]() Cariyesi bir ara Hz ![]() ![]() ![]() ![]() "Git ve söyle, neden Resulullah'ın usülüne aykırı hareket etmek ister ![]() ![]() Kendisinden 76 hadis rivayet edilmiştir ![]() Vefatı Hicri 51 senede gelin olduğu yerde vefat etti ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
b@ron
|
![]() Cevap : Hanım SahabelerHazret-i Safiye bint-i Hayy (r ![]() Müminlerin annesi ![]() ![]() ![]() Medine'deki yahudilerden Nadiroğulları kabilesi reisi Huyevy b ![]() ![]() Asıl ismi Zeynep idi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İlk evliliği İlk önce Sellam İbn-i Mişkem el-Kuradi ile evlenmişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zatı Saadetleriyle Evliliği Ganimet malları taksm edilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hayberden ayrılışlarında Resulullah O'nu kendi develerine bindirirler ve kendi hırkalarını onun başına örterler ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ahlak ve Adetleri Hayber'in el-Kammus kalewsi feth edilmiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir ara cariyelerinden biri Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir yolculuk esnasında, Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Vefatı Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
b@ron
|
![]() Cevap : Hanım Sahabeler![]() Hazret-i Sûde Bint-i Zem'a (r ![]() Müminlerin annesi ![]() ![]() ![]() İsmi Sude idi ![]() ![]() İlk evliliği Kendi amcazadesi Kekran Ibn-i amr ile evlenmişti ![]() ![]() ![]() ![]() Sekran'ın Mekkede vefatından sonra, iddet müddetinin sona ermesini müteakip Resulullah haber gönderip nikahlanma isteğini ilettiler ![]() ![]() ![]() Zatı Saadetleriyle Evliliği Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Ya Resulullah, yeniden evlenmezmisiniz? diye sorar ![]() ![]() ![]() - Fakat usulü gereğince birde babama sorayım, dedi ![]() Kısa zamanda bütün hazırlıklar tamamlandı, 400 dirhem mukabilinde Zatı Risaletpenahileriyle nikahlandı ![]() Resulullah'ın vefatından sonra evden hiç çıkmadı ![]() Ahlak ve Adetleri Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Bu da ne? buyurdular ![]() - Paradır ![]() - Hurma gibi keseye mi girdi para? dedi ve hepsini hemen orada ihtiyaç sahiplerine dağıttı ![]() Hz ![]() ![]() ![]() - Ben hiç kıskanması olmayan kadın görmedim, yalnız Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Dün akşam ben sizin arkanızda namaz kılıyordum ![]() ![]() Bunu duyan Zatı Saadetleri gülümsediler ![]() Vefatı Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir gün Resulullah huzurunda mubarek zevceleri sorar: - Ya Resulullah, bizden hangimiz en evvel size kavuşur, dersiniz? Resulullah buyururlar: - Hanginizin eli en büyük ise ![]() ![]() ![]() Bunun için Resulullah'ın vefatından sonra hatunlar ellerini ölçer, Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
b@ron
|
![]() Cevap : Hanım SahabelerHazret-i Ümmü Habibe ![]() ![]() ![]() ![]() Ebu Süfyan'ın kızı olan Ümmü Habibe'nin ismi Remledir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zatı İffetpenahileri ilk önce Ubeydullah İbn-i Cuhuş ibni Refah ile evlenmişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İrtidad olyından önce Hz ![]() ![]() ![]() ![]() "Önceleri din konusunu uzun uzadıya düşünmüştüm ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zatı Saadetleriyle Evliliği Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Resulullah s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Gitmeyin, durun ![]() ![]() Nikah kıyıldığında Hicri 6 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Bilmemki bu iki şeyin hangisi ile sevineyim, Hayber'in fethi ilemi ,yoksa Cafer'in gelişi ile mi?" diye sevincini belirrtmişti ![]() ![]() Peygamberimizin diğer hanımları bu yeni eşi iyi bir şekilde karşılamak istediler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "O reddeedilemeyecek bir erkektir" diyerek bu evlkiliği tasvip ettiğinide gösterdi ![]() Resulullah, Ümmü Habibe için daha önceden bir oda yaptırmıştıki bu oda diğer hanımlarınınkine göremescide en uzak olanı idi ![]() ![]() ![]() ![]() "Kureyş kadınları etrafı döşeyen, yerleşik kadınlardır ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamberimizin, onunla evlenmesi, onun sabrının, cihadının ve çektiği sıkıntıların bir mükafatı idi ![]() ![]() ![]() Resulullah'dan sonraki günleri Peygamberimiz ile dört yıl evli kaldıktan sonra, Resulullah'ın vefatından sonra zahidane bir hayat yaşadı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ahlakı İmanı kuvvetli bir hatun idi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Kızım, senin bu şilten o kadar kiymetli midirki, babnı onun üzerine oturtmak istemiyorsun?" Hz ![]() "Evet, çok kiymetlidir, zira bu şilte Zatı Risaletpanahilerinin s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Sen benden sonra büsbütün bozulup gitmişsin" Hadislere çok dikkat ederdi ![]() ![]() "Resulullah s ![]() ![]() ![]() ![]() Babası vefat ettiği zaman, güzel kokular, sürünüp, iyi elbiseler giyerek, Resulullah buyurdular: "İman sahibi bir kadın için her hangi bir şekilde üç günden fazla matemli bulunmak caiz değildir ![]() ![]() Vefatı Hicri sene 44 de Muaviyenin hilafetinde vefat etti ![]() ![]() ![]() ![]() "Benimle senin ve diğperlerinin arasında münasebet vardı ![]() ![]() ![]() Hz ![]() Sen beni memnun etmişsin, Hak Teala da seni memnun kılsın buyurdular ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
b@ron
|
![]() Cevap : Hanım Sahabeler[Hz ![]() ![]() Hazret-i Ümmü Seleme (r ![]() Müminlerin annesi… İlk hicaba giren hanım … Asıl adı Hind’dir ![]() ![]() ![]() İslamiyete intisabı Kocasıda kendiside ilk müslümanlardandı ![]() İlk Evliliği İlk önce halasının oğlu Hz ![]() ![]() Hicret Beyi ile birlikte Habeşistana hicret etmişler ![]() ![]() ![]() “Ebu Selem e ile Medineye gelmeğe karar verdik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Bizim kızımızı sen neden böyle fena bir durumda bulundurursun?” dediler ![]() ![]() ![]() “Madem ki siz kendi kızınızı kocasından ayırıp almak istersiniz, biz de kendi çocuğumuzu elbette ki sizin yanınızda bırakmayız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sabahleyin evden çıkar, bir toprak yığınının üzerine oturur akşama kadar ağlardım ![]() ![]() “Siz ne biçim insanlarsınız? Bu zavallı kadından ne istersiniz? Niçin bunu çocuğundan ve kocasından ayırırsınız? Niçin bunları birbirine kavuşturmazsınız?” Adamcağız bunları öyle içtenlikle söylüyorduki, herkes tesir altına kaldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() “Ben Osman Ibn-i Talha’dan daha yüksek seciyeli ve iyiliksever bir insan görmedim” İlk hicaba giren hanım Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Ya Rabbi ondan daha iyisini onun yerine koy” Daha hicret henüz bitmişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() “Ey Ummu Seleme şöyle dua et: Ya Rabbi ondan daha iyisini onun yerine koy” ![]() Sonra Resulullah s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Bu zat bin tekbire müstehaktır” Ebu Seleme vefat ettiği zaman gözleri açık idi ![]() ![]() Zatı Saadetleriyle Evliliği Ebu Seleme’nin vefatında Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zatı Saadetleri olan bitenlere çok üzülmüş ve müteessir olmuştu, bu sefer kendisi Ummu seleme’ye bir teselli olmak üzere kendisine nikah haberi gönderir, Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Hicri 4 ![]() ![]() ![]() ![]() Ebu Seleme’nin onun için ettiği duası kabul olmuştu: “Ya Rabbi benden sonra karım Ummu Seleme’ye benden çok daha iyi bir koca nasib eyle” Zati saadetleri, Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() “Ummu Seleme, söylendiğinden daha da çok güzeldir” der ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Resulullah ile müşavere Hüdeybiye anlaşması sırasında, Zatı saadetleri, halka hitap ederek: “Burada kurbanlarınız kesin, dönelim” dedikleri zaman, zahirde, anlaşma şartları müslümanların aleyhine görünüyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Hiç kimseye hiç bir şey buyurmayın, kurbanınızı kesip ihramdan çıkın ve saçınızı kesin” Fahr-i Kainat efendimiz de Hz ![]() ![]() ![]() Resulullah’ın son günleri Haccetu-l Veda’da (Zatı Peygamberlerinin son haccı) Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Buyurdular: - Ey Ummu Seleme, sabah namazından sonra, sen devene bin de deve ile tavaf eyle ![]() Zati Saadetlerinin son hastalıklarında, hastalık uzun sürüp de, Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Böyle yapman müslümanca bir iş değildir ![]() ![]() Bir rüya Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Hüseyin’in katl edildiği yerden geliyorum” ![]() O zaman gözlerimi açtım, göçzlerimden yaşlar akıyordu ![]() Demek: “Iraklılar, Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Çocukları Yalnız ilk kocasından çocukları vardı ![]() ![]() ![]() Seleme (r ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ömer: Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zeyneb: İsimleri ilk önce Birre idi ![]() ![]() Ahlakı ve Adetleri * Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * Her ayın ilk pazartesi, perşem be ve cuma günleri oruçlu olurdu ![]() * İlk kocasından olan yanında getirdiği çocuklarına karşı son derce müşfikdi ![]() ![]() * Namaz vakitlerinin faziletlerine de çok dikkat ederlerdi, buyurdular: “Zatı saadetleri öğle namazını erken kılarlardı ![]() ![]() * Çok eli açıktı ![]() ![]() Faziletleri ve Menkibeleri * Kendisinden rivayet edilmiş bir çok hadis kitaplarda mevcuttur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Vefatı Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KAYNAK: 1) Kadın Sahabiler, Mevlana Niyaz, Tercüme: Prof Ali Genceli, Toker Yayınları 2) Şamil İslam Ansiklopedisi 3 Sahih-i Buhari |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
b@ron
|
![]() Cevap : Hanım SahabelerHazret-i Zeyneb bint-i Cahş r ![]() ![]() Müminlerin annesi ![]() ![]() ![]() İsmi Zeyneb, künyesi Umm-i Hakem ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zeynep binti Cahşr ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Köklü ve değişmez bir gelenek olarak üst tabakaya mensup, asil ve zengin kızların fakir ve kölelerle evlenmesi yasaktı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bilindiği gibi Allah elçisinin en önemli tebliğ metotlarından biri de Allah tarafından gelen emir ve yasaklar önce kendisinde uygulaması, şayet bunları kendi şahsında uygulama imkanı yoksa veya böyle bir imkanı bulamamışsa, o emir ve yasakları en yakın akrabalarına uygulaması idi ![]() Bu uygulama doğrultusunda; Resulullah (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine Zeyneb, Allah ve Resulünün emrine itaat etmek için Zeyd ile evliliği kabul eder ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ancak, Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Hanımını kendine sıkı tut Ve Allah'tan kork ![]() ![]() Zatı Saadetleriyle Evliliği İslam'dan önceki Cahiliyye döneminde yaşayan güçlü örf ve geleneklerden biri de evlatlığın öz evlat gibi muamele görmesiydi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cenab-ı Hak buyuruyor: "Onları (evlat edindiklerinizi) babalarına nisbet ederek çağırın; bu, Allah Katında daha adildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu ayeti kerimenin nuzülünden sonra Zeyd'de, Zeyd b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cenab-ı Hak buyuruyor: ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bundan sonra Resulullah evlerinin kapısına perde astılar ![]() ![]() ![]() Bir gün Hz ![]() ![]() ![]() ![]() -Ya Resulullah, ben sizin diğer karılarınızın hiç birine benzemem ![]() ![]() ![]() ![]() "Muhammed, sizin erkeklerinizden hiçbirinin babası değildir; ancak O, Allah'ın Resûlü ve peygamberlerin sonuncusudur ![]() ![]() ![]() Ahlak ve Adetleri Çok cömert ve eli açıktı ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() "Ya Rabbi, gelecekte böyle paralar benim yanımda bulunmasın zira para demek fitne demektir" Aldığı parayı hemen fakirlere dağıttı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() "İster dini muameleler olsun, ister takva ve sadakat olsun, ister sıgayı rahim olsun, ister cömertlik ve fedakarlık olsun, Zeyneb'den daha iyi hiç bir hatun yoktur" Resulullah şöyle buyurmuştu: "Bana en çabuk ve erken olarak kavuşacak olanınız, eli en uzun olanınızdır" Eli en uzun olmamasına rağmen Zatı saadetlerine ilk önce o kavuştu, uzunluktan maksadın onun eliyle kazandığını, sadaka ve hayrata sarf etmesi olduğu ortaya çıktı ![]() Vefatı 641 yılında vefat etti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
b@ron
|
![]() Cevap : Hanım SahabelerHazret-i Zeyneb bint-i Huzeyme Müminlerin annesi ![]() ![]() ![]() İsmi Zeyneb ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cenaze namazını bizzat Zatı Risaletpenahileri kıldırdı ![]() ![]() Gerek Cahilliye, gerekse İslami dönmede fakirlere çok acıdığı, onlara karşı merhametlive şefkatli davrandığı, karınlarını doyurup sadaka verdiği için Ümmül-Mesakin diye isimlendirilmişti İslam'ın belki de hicretin üçüncü yılından itibaren yayılmasında oynadığı küçümsenmeyecek bir rolü bulunmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|