![]() |
İşte Ecdâd'ın Üstün Ahlak Anlayışı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İşte Ecdâd'ın Üstün Ahlak AnlayışıAvrupa Hıristiyanları, Papa'nın kışkırtması ile bir araya gelip, Osmanlı topraklarına saldırınca, Kanuni Sultan Süleyman Han ordusuyla sefere çıktı ![]() Ordu, ağır ağır hedefe doğru ilerliyordu ![]() ![]() ![]() ![]() Çok güzel üzümleri bulunan bir bağdan geçerken, askerin biri dayanamayıp, bağdan bir salkım üzüm kopardı ![]() ![]() ![]() Çok geçmeden mola verildi ![]() ![]() ![]() ![]() Kanuni sordu: - ”Nedir bu halin, kan-ter içinde kalmışsın? Bir şikayetin mi var?” Köylü, - “ Ben şikayet için değil, tebrik etmek için geldim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ***** Aynı ordu, Belgrat yakınlarında, yine mola vermişti ![]() ![]() Bir manastırın yakınında bir çeşme bulup, ihtiyaçlarını giderirken, manastırdaki birkaç rahibe, askerlere yardım etmek için çeşmenin başına geldi ![]() ![]() Bu durumu uzaktan ibretle seyreden, Başrahib, hemen eline kağıt-kalem alıp, haçlı kumandanına şunları yazdı: - ” Siz bu ordu ile nasıl başa çıkabilirsiniz? Bunlar kadına-kıza, mala-mülke önem vermiyorlar ![]() ![]() ![]() Ey Haçlı kumandanları! Siz “Onlardaki bu ahlakı bozmadan, ortadan kaldırmadan” onlarla mücadele ederseniz, canlarınızdan ve mallarınızdan mahrum kalacağınız açıktır ![]() ![]() ![]() --> Tarih gösteriyor ki; gerçek “ZAFER”ler yalnız kılıçların ucunda değil, üstün ahlak anlayışının ve faziletlerin burcundadır ![]() <-- |
![]() |
![]() |
|