Tarihten Notlar |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Tarihten NotlarEs Selam Hürmetin Böylesi "Muhammed" isminde çok sevdiği bir hizmetçisi bulunan 'Putkıran" lakaplı Hindistan fatihi Gazneli Mahmud 'un, bu hizmetçisini devamlı ismiyle hitap ederek çağırdığını ![]() Gazneli Mahmud'un, bu hizmetçisini günün birinde kendi ismiyle değil de, babasının ismiyle çağırması üzerine kalbi kırılan hizmetçisinin böyle davranmasının sebebini sorması üzerine Peygamberimizin(sav) delicesine aşığı olan Gazneli Mahmud'un: ![]() "Evladım, hergün sana 'Muhammed' isminle hitap ediyordum ![]() Zira abdestli bulunuyordum Şu anda ise abdestim yok, 'Muhammed' ismini abdestsiz söylemekten haya ediyorum Onun için seni babanın ismiyle çağırdım " diye cevap verdiğini ![]() ![]() (384) Biliyor muydunuz ?384-Refik, İbrahim; Efsane Soluklar, T ö V Yay , İzmir/1992, s 16(Alıntı) |
|
Tarihten Notlar |
|
|
#2 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Tarihten NotlarEs Selam Sultan Bayezid ve Cem Sultan Fatih Sultan Mehmed Han'ın aniden vefat etmesi üzerine, Osmanlı tahtına oturan II Bayezid'in hükümdarlığını kabullenemeyerekisyan bayrağını açan kardeşi Cem Sultan'ın, ağabeyine : "Sen bister-i gülde yatasun şevk ile handan Ben kül döşenem külhan-r mihnette sebeb ne?" diye sitem dolu bir beyit yazması üzerine, Ağabeyi Sultan II Bayezid'in de: "Çün ruz-ı ezel kısmet olunmuş bize devlet Takdire rıza virmiyesün böyle sebeb ne? Haccül-Harameynüm diye ben davi kılursun Bu saltanat-ı dünyeviye bunca taleb ne? " diye hikmetli bir cevap vermiştir (1) (1) 163-Danişmend, İ Hami; İzahlı Osmanlı Tarihi Kronolojisi, c l, Türkiye Yay , İst![]() |
|
|
|