Sultan Murad... |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Sultan Murad...Sultan Murad Han o gün bir 'hoş'tur Telaşeli görünür Sanki bir şeyler söylemek ister sonra vaz geçer Neşeli deseniz değil, üzüntülü deseniz hiç değil Veziriazam Siyavuş Paşa sorar:- Hayrola efendim, canınızı sıkan bir şey mi var? - Akşam garip bir rüya gördüm ![]() - Hayırdır inş ![]() ![]() ![]() - Hayır mı şer mi öğreneceğiz ![]() - Nasıl yani? - Hazırlan, dışarı çıkıyoruz ![]() Ve iki molla kılığında çıkarlar yola Anlaşılan o ki, Padişah hâlâ gördüğü rüyanın tesirindedir ve gideceği yeri iyi bilir Seri, kararlı adımlarla Beyazıt'a çıkar, döner Vefa'ya, Zeyrek'ten aşağılara sallanır Unkapanı civarında soluklanır Etrafına daha bir dikkatle bakınır İşte tam o sırada yerde yatan bir ceset gözlerine batar, sorarlar:- Kimdir bu? - Aman hocam hiç bulaşma, derler ![]() - Ayyaşın sarhoşun biri işte! - Nerden biliyorsunuz? - Müsaade et de bilelim yani Kırk yıllık komşumuz![]() ![]() ![]() Bir başkası tafsilâta girer: - Biliyor musunuz, der Aslında iyi sanatkârdır Azaplarçarsısı'nda çalışır Nalının hasını yapar![]() ![]() Ancak kazandıklarını içkiye, fuhuşa harcar Hem şişe şişe şarap taşır evine, hem de nerde namlı mimli kadın varsa takar peşine![]() ![]() Hele yaşlının biri çok öfkelidir: - İsterseniz komşulara sorun, der Sorun bakalım onu bir cemaatte gören olmuş mu?![]() ![]() Hasılı, mahalleli döner ardını gider Bizim tebdili kıyafet mollalar kalırlar mı ortada! Tam Vezir de toparlanıyordur ki, Padişah keser yolunu:- Nereye? - Bilmem, bu adamdan uzak durmayı yeğlersiniz sanırım ![]() - Millet bu, çeker gider Kimseye bir şey diyemem![]() ![]() Ama biz gidemeyiz, şöyle veya böyle tebamızdır Defini tamamlamak gerek![]() - İyi ya, saraydan bir kaç hoca yollar, kurtuluruz vebalden ![]() - Olmaz, rüyadaki hikmeti çözemedik daha ![]() - Peki ne yapmamı emir buyurursunuz? - Mollalığa devam ![]() ![]() Naaşı kaldırmalıyız en azından![]() - Aman efendim, nasıl kaldırırız? - Basbayağı kaldırırız işte ![]() - Yapmayın, etmeyin sultanım, bunun yıkanması, paklanması var Tekfini, telkini![]() ![]() ![]() - Merak etme ben beceririm Ama önce bir gasilhane bulmalıyız![]() - Şurada bir mahalle mescidi var ama ![]() ![]() ![]() - Olmaz, vefat eden sen olsaydın nereden kalkmak isterdin? - Ne bileyim, Ayasofya'dan, Süleymaniye'den, en azından Fatih Camii'nden ![]() ![]() ![]() - Ayasofya ile Süleymaniye'de devlet erkanı çoktur Tanınmak istemem Ama Fatih Camii'ni iyi dedin Hadi yüklenelim![]() ![]() ![]() Ve gelirler camiye Vezir sağa sola koşturur, kefen tabut bulur Padişah bakır kazanları vurur ocağa![]() ![]() Usulü erkânınca bir güzel yıkarlar ki, naaş; ayan beyan güzelleşir sanki Bir nurdur, aydınlanır alnında Yüzü sâkilere benzemez Hem manâlı bir tebessüm okunur dudaklarında Padişahın kanı ısınmıştır bu adama, Vezir'in de keza![]() ![]() Meçhul nalıncıyı kefenler, tabutlar, musalla taşına yatırırlar Ama namaz vaktine bir hayli vardır daha![]() ![]() Bir ara Vezir sıkıntılı sıkıntılı yaklaşır![]() - Sultanım, der Yanlış yapıyoruz galiba![]() ![]() ![]() - Nasıl yani? - Heyecana kapıldık, sorup soruşturmadan buraya getirdik cenazeyi Kim bilir belki hanımı vardır, belki yetimleri?- Doğru, öyle ya, neyse ![]() ![]() Sen başını bekle, ben mahalleyi dolanıp geleyim![]() Vezir, cüzüne, tesbihine döner Padişah garip maceranın başladığı noktaya koşar Nitekim sorar soruşturur Nalıncının evini bulur Kapıyı yaşlı bir kadın açar Hadiseyi metanetle dinler Sanki bu vefatı bekler gibidir![]() - Hakkını helal et evladım, der Belli ki çok yorulmuşsun![]() Kadın eşiğe çöker, ellerini yumruk yapar, şakaklarına dayar ![]() ![]() Ağlar mı? Hayır Ama gözleri kısılır, hatıralara dalar belki Neden sonra silkinip çıkar hayal dünyasından![]() ![]() ![]() - Biliyor musun oğlum? Diye dertli dertli söylenir ![]() ![]() Bizim efendi bir âlemdi, vesselâm Akşamlara kadar nalın yapar![]() ![]() Ama birinin elinde şarap şişesi görmesin; elindekini avucundakini verir satın alırdı![]() Sonra getirip dökerdi helâya! - Niye? - Gençler içmesin diye ![]() ![]() ![]() - Hayret ![]() ![]() ![]() - Sonra, malum kadınların ücretlerini öder eve getirirdi Ben sizin zamanınızı satın aldım mı? Aldım, derdi Öyleyse şimdi dinlemeniz gerek![]() ![]() O çeker gider, ben menkîbeler anlatırdım onlara![]() ![]() ![]() - Bak sen! Millet ne sanıyor halbuki ![]() ![]() ![]() - Milletin ne sandığı umurunda değildi Hoş, o hep uzak mescidlere giderdi Öyle bir imamın arkasında durmalı ki, derdi Tekbir alırken Kabe'yi görmeli![]() ![]() ![]() - Öyle imam kaç tane kaldı şimdi? - İşte bu yüzden Nişancı'ya, Sofular'a uzanırdı ya ![]() ![]() Hatta bir gün; "Bakasın efendi, dedim Sen böyle böyle yapıyorsun ama komşular kötü belleyecek İnan cenazen kalacak ortada![]() ![]() "- Doğru, öyle ya? - Kimseye zahmetim olmasın deyip, mezarını kendi kazdı bahçeye Ama ben üsteledim İş mezarla bitiyor mu, dedim Seni kim yıkasın, kim kaldırsın?- Peki o ne dedi? - Önce uzun uzun güldü, sonra; "Allah büyüktür hatun, dedi Hem Padişah'ın işi ne?" |
|
|
|