|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
akıbeti, bayezid’in, kanuni’nin, oğlu, şehzade |
![]() |
Kanuni’Nin Oğlu Şehzade Bayezid’İn Akıbeti |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kanuni’Nin Oğlu Şehzade Bayezid’İn AkıbetiKanuni’nin oğlu Şehzade Bayezid’in akıbeti Kanuni Sultan Süleyman’ın sekiz şehzadesi vardır: Bunlardan Murad, Mahmud ve Abdullah çok küçük yaşlarda ölmüştür ![]() ![]() Böylece geriye Şehzade Bayezid ile Şehzade Selim sağ kalmıştır ![]() ![]() ![]() Bu durum padişahların neden çok evlilik yaptığını ve çok çocuk sahibi olmaya çalıştıklarını da açıklıyor ![]() ![]() Günün birinde tahtın varissiz kalmaması için de, padişahlar çok sayıda erkek çocuk sahibi olmak istiyorlar ![]() Ama bu da bir mahzur getiriyor: Her şehzade günün birinde padişah olmak için eğitildiğinden, tahtı “muktesep hakkı” sayıyor ve kardeşlerinden bir şekilde almaya çalışıyor ![]() Kanuni’nin sevgili oğlu Şehzade Bayezid de öyle yaptı: Asker toplamaya ve eğitmeye başladı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kanuni, çok iyi örgütlenmiş istihbarat teşkilâtı sayesinde oğullarının soluk alışlarını bile izliyordu ![]() ![]() Oğullarının taraftar toplamaya başladıklarını öğrenir öğrenmez, birbirlerinden uzaklaştırdı: Selim’i Konya’ya, Bayezid’i Amasya’ya tayin etti ![]() ![]() ![]() ![]() Ancak babasının ısrarları sonucu Amasya’ya gitmek zorunda kaldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hüküm de belliydi: İdam ![]() ![]() ![]() Gerçi Padişah, “Ne haliniz varsa görün” deyip, işi “baht imtihanı”na dönüştürebilirdi, ama kardeşler arasında çıkacak bir savaş binlerce “din kardeşi”nin ölmesi, ayrıca devletin de zarar görmesi anlamına geliyordu ![]() ![]() ![]() Şehzade Bayezid Amasya’dan Ankara’ya gelmişti ![]() ![]() ![]() ![]() Kanuni hızlı hareket etmek zorundaydı ![]() ![]() Yola devam eden Bayezid nihayet Konya önlerinde Şehzade Selim’in (daha doğrusu Osmanlı’nın) ordusuyla kapıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Oğullarını da alarak İran taraflarına kaçtı, Safevi Şahı Tahmasb’a sığındı ![]() “Ey seraser âleme Sultan Süleyman’ım baba, “Tende canım, canımın içinde cananım baba, “Bayazıd’ına kıyar mısın benim canım baba? ![]() ![]() “Bigünahım Hak bilur devletlü Sultanım baba ![]() “Hak Teâlâ kim cihanın şahı etmiştir seni, “Öldürüp ben kulunu güldürme Şahım düşmeni ![]() ![]() ![]() “Gözlerim nuru oğullarımdan ayırma beni, “Bigünahım Hak bilur devletlu Sultanım baba ![]() Kanuni’nin oğluna cevabı ise şöyle oldu (özet): “Ey demadem mazhar-ı tuğyan u isyanım oğul, “Takmayan boynuna hergiz tavk-ı fermanım oğul; “Ben kıyar mıydım sana ey Bayazıd Han’ım oğul? ![]() ![]() “Bigünahım dime bari, tevbe kıl canım oğul ![]() “Tutalım iki elin baştan başa kanda ola, “Çünkü istiğfar edersin, biz de affetsek n’ola ![]() “Bayazıdım suçunu bağışlarım gelsen yola, “Bigünahım dime bari, tevbe kıl canım oğul ![]() Böylece erkek kardeşlerden geriye sadece Şehzade Selim kalmıştı ![]() ![]() yavuz Bahadıroğlu |
![]() |
![]() |
|