![]() |
Sultan Süleyman Han Ve Mücevherli Minare |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sultan Süleyman Han Ve Mücevherli MinareEvliya çelebinin kaleminden,SÜLEYMANİYE CAMİİ: Sultan süleyman han, bu camiyi denize bakar yüksek bir tepeye yaptırdı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mimar sinan,bu cami inşasına binanın oturup sağlamlaşması için,bir sene ara verir ![]() İşittikki camiyi tamamlamaya kudretiniz kalmamış, yapmaktan vaz geçmişsiniz ![]() ![]() Sultan şahın dil uzatıcı mektubuna şiddetle kızarak,bin kese parayı elçinin gözü önünde istanbul yahudilerine dağıtıverdi ve elçiye:''YAHUDİ EFENDİLERİNİZE MALINIZ NASİP OLSUNKİ CEHENNEMDE SİZLERE BİNDİKLERI VAKİT,KAMÇI VURMASINLAR ![]() ![]() Mücevherleride elçinin gözü önünde Mimar sinana vererek ''BU KIYMETLİ DİYE GÖNDERDİĞİ MÜCEVHERLER,BENİM CAMİMİN TAŞLARI YANINDA KIYMETSİZDİR ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mimar sinan bu mücevherleri sanatkarlığını göstererek minarenin her altı köşe zırhları arasına konulan mermer gülleri içinde bu mücevherleri süs yapmıştır ![]() bunun için o minareye hala CEVAHİR MİNARESİ veya GÜNEŞ MİNARESİ de denilir ![]() Ben gözlerimle gördüm arkadaşlar,sizlerinde görmenizi tavsiye ederim ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|