![]() |
Osmanli Tasavvufla Yükseldi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Osmanli Tasavvufla YükseldiOsmanlı tarihini yazmış olan yerli ve yabancı bütün müellifler, daha ziyade zahiri sebep ve hadiseler üzerinde dururlar ![]() yani iç dünyası vardır ki bunun asıl özü ve mayası, ilk kuruluş günlerinde daha net olarak görülür ![]() Moğol istilarıyla dağılan Selçuklu Devletin'den sonra Anadolu Türk-İslam birliği parçalanmıştı ![]() ![]() Böylesine buhranlı bir devirde ızdırapların teskini ve siyasi bir otoritenin teşekkülünün zarureti, manevi rehberliğe olan ihtiyacı had safhaya yükseltmişti ![]() İşte Anadolu'da Yunuslar, Mevlanalar'la başlayan tasavvufi irşadın Şeyh Edebali'de zirveleşmesi, bu ihtiyaç ve zaruretle idi ![]() ![]() Osmanlı beyliği, kardeş kavgalarına iltifat etmeyerek yüzünü küffara karşı dönmüştür ![]() ![]() ![]() Yüksek manevi irşadın neticesi olarak Osmanlılar, daha başlangıçtan itibaren bir benlik davası gütmemiş, kuru bir istiklal ve cihangirlik sevdasıyla ortaya çıkmamışlardır ![]() Diğer taraftan bu keyfiyet, dahada şümüllendirilmiş ve Osmanlı Devleti ''Devlet-i Aliyye-i Muhammediyye'' olarak da zikredilmiştir ![]() ![]() Onlar, muvaffakiyetlerini nefsani hakimiyet heveslerine değil, Cenab-ı Hakk'ın rızasına dayandırmayı bilmiş ve fütuhatlarını hep bu ölçü içinde gerçekleştirmeyi başarabilmiştir ![]() ![]() ![]() Nitekin dasitani zaferlere nail olan Yavuz Sultan Selim, fanilerin iltifatından pay almamak için Mısır seferi dönüşü İstanbul'a girerken geceyi beklemişti ![]() ![]() İşte bu halet-i ruhaniyye içinde bulunan Osmanlı sultanları, devletin kuruluşundan yıkılışına kadar maaşlı askerlerine her cuma selamlığına gidip gelirken: ''Mağrur olma padişahım, senden büyük Allah var! ![]() ![]() ![]() ''Ya Ömer! Unutma, ölüm var'' diye söyletmesi gibi ![]() Osmanlı Padişahları Tasavvuf erbabının elinde dünyayı tanıyorlardı ![]() ![]() ''Bende gördüğünüz bu sevinç ve huzur, yalnız bu kalenin fethine değil, Akşemseddin gibi aziz ve mubarek bir Allah dostunun benim zamanımda ve benimle beraber olmasıdır ![]() ![]() Ya Ebu Eyyub Sultan'ın kabrinin bulunmasını ne ile açıklayabilirsiniz ![]() Fatih Sultan Mehmed Han, İstanbul'un fethinden sonra Resulullah Efendimiz'i evinde misafir eden, 90 yaşında İstanbul surlarının önüne gelen ve oraya defnedilen büyük sahabi Ebu Eyyüb el-Ensari'nin kabrini bulmak istiyordu ![]() ''Efendi Hazretleri! Ebu Eyyub el-Ensari Hazretleri'nin kabrini nasıl bulabiliriz?'' diye sordu ![]() Hazreti Pir, bir kaç dakika murakabeye durduktan sonra o mubarek ve şanlı sahabinin yerini gösterdi ![]() ![]() ![]() ''Sultan'ım, işaretimizin yeri değişmiş! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Osmanli Tasavvufla YükseldiBu olayı hangi tabiat kanunu açıklar ![]() Bir tarikat şeyhinin ve Allah dostunun terbiyesi altında büyümüştür ![]() ![]() ![]() ![]() Bu, bazı aydın geçinen kara zihinlilere, islamın ilim ve bilim dini olduğu, ilericiliğin islam ile, tasavvuf ve tarkatlar ile olduğu gerçeğini gösterir ![]() Bu, medeniyetin manevi bir ruh hali ile kurulacağı gerçeğini ortaya koymaktadır ![]() İslam hep kazandırmış, müslümanları bu dini yaşadıkları takdirde en ötelere taşımıştır ![]() ![]() Bu noktada, yetişen gençliğe verilen eğitimde islamın saf dışı bırakılmak istenmesinin amacı ne olabilir? Tabiki gavurluk olabilir, başka bir şey değil ![]() ![]() ![]() ![]() İslamı saf dışı bıraktık, tasavvufu bir kenara attık; hakim değil mahkum olduk ![]() Yavuz Sultan Selim Mısır seferine çıkmış, gaza mahalline doğru ilerlerken bir bağdan geçmek zorunda kalmışlar ![]() ![]() ![]() ![]() ''Bakın bakalım, bağdan izinsiz yere üzüm alan varsa tez bana haber verile ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Belki askeri üzümü kopardığı zaman kimse görmeyecekti, ancak tasavvuf ahlakı ile kalbine işlediği ''Allah'ım her yerde beni görüyor'' itikadı buna izin vermedi ![]() Padişahlar tasavvufu iliklerine kadar yaşıyorlardı ![]() ![]() Kanuni Sultan Süleyman, sarayın bahçesinde armut ağaçlarını kurutan karıncaların öldürülebilmesi için Şeyhülislam Ebussuud Efendi'den şu beyitle fetva istedi: Dırahta ger ziyan etse karınca Zararı varmıdır anı karınca Padişahın bu fetva talebi üzerine, Ebussuud Efendi de, bir beyitle şöyle cevap verdi: Yarın Hakk'ın divanına varınca Süleyman'dan hakkın alur karınca Bir karıncayı bile incitmekten çekinecek kadar mükemmel bir manevi terbiyeden geçmiş bulunan Kanuni Sultan Süleyman Han, hem dirayetli bir kumandan, çok zeki, teşkilatçı bir devlet adamı ve hem de alim ve edip bir şahsiyetti ![]() Abdul Mecid Han'da, silsilemizde 32 ![]() ![]() Dünyaya gelmemiştir böyle şehin şah (Cihana onun gibi kıymetli padişah gelmemiştir) Kuruldu sayesinde hayli han-gah (Sayesinde çok tekkeler kurulmuştur) Stanbul ve Şam, Erzurumda dahi gah (İstanbul, Erzurum, Şam ve heryerde) Anın ekseri hem erkanı agah (Onun adamlarının çoğuda hakikat üzeredir) Gönülden et dua Hakka gidelim Cemali ba kemali seyredelim Mahmud Efendi Hazretlerimiz'in Üstadı olan Ali Haydar Efendi de, 4 padişahın huzur hocalığını yapmıştır ![]() Ne zaman ki dünyalık ilimler, tasavvuf ve islami ilimlerin önüne geçmiştir, işte o zaman padişahlar adam bulmakta zorlanmaya başlamışlar ve bu konuda çok sıkıntı çekmişlerdir ![]() ![]() Osmanlı devletini oluşturan halkta tasavvuf terbiyesi ile yetişiyordu ![]() ![]() ![]() Halk, adeta tasavvufun zirvesini yaşıyordu ![]() ![]() ![]() ![]() Hayat kısmen gece başlardı ![]() ![]() ![]() İstanbul'un fethinden sonra Fatih, umumi bir afv ilan etmiş ve bizanslı mahkumları serbest bırakmıştı ![]() ![]() ![]() ''Biz, Bizansın en ileri gelen papazları idik ![]() ![]() ![]() ![]() Bu ifadeler Fatih'in dikkatini çekti ![]() ![]() ![]() Papazlar, ellerindeki beratla her yere girip çıktılar ![]() Sabahın erken saatlerinde bir bakkala giderek birşeyler almak istediler ![]() ''Ben siftah yaptım ![]() ![]() ![]() ![]() En kalabalık ve en ıssısız yerlere kadar dolaştılar, herkesle sohbet ettiler ![]() ![]() Bir çarşıya girdiler ki, o esnada ezan okunuyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Papazlar bu halleri görüp şaşkına döndüler ![]() ![]() ![]() Bir muhakeme onların çok dikkatini çekti ![]() ![]() Kadı efendiye bir davalı gelmişti ![]() ''Efendim bendeniz bu din kardeşimin falan tarlasını satın aldım ![]() ![]() ![]() -Buyur, bu senindir; al! dedim ![]() O da: -Ben bu tarlayı altı ve üstü ile sattım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kadı Efendi öbür kişiye söz verdi ![]() -Durum aynen kardeşimin arzettiği gibi vaki oldu ![]() ![]() ![]() Papazların hayretle temaşa ettikleri bu durum, kadı efendi için tabii bir hadise idi ![]() ![]() Kadı, bu iki gerçek müslüman arasında hüküm vermek için güçlük çekmedi ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Osmanli Tasavvufla YükseldiPapazlar bütün bunları gördükten sonra, hava kararırken kızlarını bir medreseye gönderdiler ![]() ''Hava karardı, yolumuzu kaybettik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Talebeler düşünüp taşındılar, nihayet kendi odalarını bu iki kıza verdikten sonra, araya bir perde gerip mangal başında sabahladılar ![]() ![]() Papazlar merakla gecenin nasıl geçtiğini kızlarına sordular ![]() ''Kendi yerlerini bize terkettiler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Papazlar, fener semtinde hırıstiyanların bile hallerinin değiştiğini gördüler ![]() ![]() ''Bu millet ve devlet, böyle giderse kıyamete kadar devam eder ![]() ![]() Bu hadiseyi halkın içinde bulunduğu manevi halin ne kadar yüksek olduğunu anlamamız için aktardık ![]() ![]() ![]() Tüm bu yazılanlardan anlıyoruz ki, medeniyetin temelini maneviyat oluşturuyor ![]() ![]() ![]() Her şeyhe bağlı olanı da kurtulmuş görmek olmaz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() www ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|