![]() |
Kazasker Mustafa İzzet Efendi Kimdir..? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kazasker Mustafa İzzet Efendi Kimdir..?Hattat ve bestekar Mustafa İzzet Efendi 1801M yılında Tosya’da doğmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Renkli ve bereketli bir ömür sürmüş olan Kazasker Mustafa İzzet Efendi, 11 Mushaf, 30’dan fazla Enam, 200’ün üstünde Hilye ile yüzlerce levha, kıt’a ve murakka’ yazmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() 15 Kasım 1876M yılında 75 yaşında olduğu halde İstanbul’da vefat eden Kazasker Mustafa İzzet Efendi, annesi tarafından dedesi olan Şeyh İsmail Rumi Hz ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kazasker Mustafa İzzet Efendi Kimdir..?*Duvarda asılı bulunan İsm-i Celâl levhası, kenardaki tahta iskelelerde sürüklendi: 27 Ekim 537’de İmparator Justinyanus tarafından muhteşem bir törenle açılan Ayasofya, 916 yıl kilise olarak kullanıldıktan sonra, 1453’de Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethiyle camiye dönüştürüldü ![]() ![]() Döneminin en geniş kubbesine sahip olan bu eser, yapıldığı tarihten itibaren asırlar boyunca aralıksız tamir gördü ve yenilendi ![]() ![]() Fâtih, ilk Cuma namazını burada kıldı ve meydana getirdiği vakfiye ile onun asırlar boyunca yaşamasını sağladı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Levha sayısı sekize çıkarıldı Ayasofya’ya ilk levhalar 1644 yılında, zamanına göre celi hattı en iyi yazan hattatlardan olan Teknecizâde İbrahim Efendi tarafından, caminin iki yarım duvarlarındaki mermerlere uyacak büyüklükte yazıldı ![]() ![]() 1845’lerde, Sultan Abdülmecid dönemindeki onarımda, celi hat levhalarının zeminlerinin -zaman içinde- zedelendiği ve yenilenmesi gerektiği görüldü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ayasofya 13 Temmuz 1849’da, Ramazan ayının ilk cuması çok büyük bir törenle yeniden ibadete açıldı ![]() Dünyanın en büyük hat levhaları! Levhalar, ağacının hafif olması sebebiyle, asıldığı yere daha az yük yüklemesi ve neme karşı dayanıklılığı dolayısıyla bozulmaması dikkate alınarak ıhlamur ağacından yapıldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu levhalar, dünyanın bilinen en büyük hüsn-i hat levhaları olup, Mâbed’in Osmanlı devri eserleri arasında en göz alıcı olanlarındandır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sultan Ahmet’e konulacaktı! Ayasofya’nın, 1 Şubat 1935’te müzeye çevrilmesi üzerine, içeride bulunan eşya ile halılar ve levhalar kaldırıldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 23 Şubat 1935’te, İstanbul Müzeler Genel Müdürü Aziz Ogan’ın, levhaların kaldırılmasıyla ilgili Milli Eğitim Bakanlığı’na gönderdiği yazıda şöyle deniliyordu: ‘Ayasofya Müzesi’ndeki Hattat Mustafa İzzet tarafından yazılmış büyük levhalar, İstanbul Evkaf Müdürlüğü tarafından ehline indirtilmiştir ![]() ![]() 1939’da, bu karardan dört yıl sonra, Remzi Oğuz Arık başkanlığında toplanan bir komisyon, - Aziz Ogan’a rağmen- levhaların eşsiz Osmanlı eseri olduğu, uzaktan görülmek üzere yapıldığı ve Ayasofya’nın nispetleri gözetilerek yazıldıkları için, başka yerde teşhirlerinin mümkün olmadığı, gerekçesiyle eski yerlerine konmasına karar verdi ![]() Levhalar yerlerde sürükleniyor Kaldırılan levhalar, Ayasofya’nın Hünkâr Mahfili tarafındaki köşesine ( sol tarafta karanlık bir köşeye) üst üste istif edilerek, rutubet ve havasızlık içinde çürümeye terk edildi ![]() Şâir ve yazar İ ![]() ‘Ayasofya’nın müze haline konulması sırasında, her biri nefis bir Türk eseri olan muazzam levhaların da yere indirilmiş olduğunu görerek üzülmüştüm ![]() On sene kadar önce Maarif Başmüfettişi sıfatıyla müzeye ait bir meseleyi tahkik ederken, levhaların duvar kenarlarında ve adi tahta iskelelere iliştirilmiş olarak sürüklendiklerini gördüm ![]() ![]() ![]() Geçen gün hayretlere düşerek ve ta içimden yanarak öğrendim ki, o nefis levhalar hâlâ yerlerde sürüklenmektedir ve kararlaştırılmış olmakla beraber onları yerine asmak imkânı el’an bulunulamamıştır ![]() Haince tertiplerin takipçisi oldum! Levhalar konusunda Sanat Tarihçisi İbrahim Hakkı Konyalı şöyle der: ‘Güzel bir tesadüf diyelim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() *** Ayasofya’da mozaik araştırması yapması için izin verilen Amerikalı müsteşrik Thomas Whittemore, yapıdaki bir takım mozaik panolarını ortaya çıkardıktan sonra, kubbenin göbeğinde yazılı bulunan Nur Suresi’nin 35 ![]() ![]() ![]() ‘Para yok, olsa asarım!’ Edebiyat Tarihçisi, Araştırmacı İbnü’l Emin Mahmud Kemal İnal Bey, levhaların asılması konusunu şöyle anlatıyor: ‘İsm-i Celâl’i, ism-i Nebevî’yi, esâmi-i Çâryâr (Dört halifenin isimlerini) ve Haseneyn’i ihtiva eden bu elvah-ı celile, bir takım kıymet bilmez eşhas tarafından indirilip bir kenara konulmuş ve bazılarının bazı yerleri zedelenmişti ![]() ![]() Nihayet Ayasofya Müzesi Müdürü Muzaffer Ramazanoğlu’nu teşvik ve teşci ettiğimde: ‘Para yok, olsa asarım!’ demişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Can Alpgüvenç-YÜZAKI DERGİSİ / ARALIK 2007 Üç Devirde Bir Mabed: Ayasofya, Prof ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kazasker Mustafa İzzet Efendi Kimdir..?Makam Form Eserin Adı Usûl Araban–Buselik Şarkı Ey şehsuvar–ı meydan–ı işve Türk Aksağı Bayati Durak Ben dost havasına düştüm gayrı hava neme Durak Evferi Bestenigar Şarkı Edip sen hatırım abad Aksak Bestenigar Şarkı Ey serv–ı nazım reftar–ı bala Türk Aksağı Bestenigar Şarkı Gayrıdan bulmaz teselli sevdiğim Ağır Aksak Evc Şarkı Bir sebeple sen gücenmişsin bana Ağır Aksak Evc Şarkı Yüz sürüp payine ey şuh–ı cihan Aksak Ferahnak Şarkı Ey mürüvvet madeni kan–ı kerem Devr–i Hindi Hicaz Şarkı Harab oldu dil–ı naşad elinden Aksak Hicazkar Yürük Semai Aram edemez gönlüm gönlüm edemez aram Yürük Semai Hümayun Şarkı Ey dil–rubay–ı dil–şikar Ağır Düyek Hümayun İlahi Rumda Acemde aşık olduğum Evsat Hüzzam Şarkı Çıksan yalınız meh gibi bir kerre Boğaz'a Hüzzam Durak Ey Habib–ı Kibriya vey matla–ı nur–ı Huda Durak Evferi Hüzzam Ağır Semai Kaddin görüp adem nice damanına düşmez Aksak Semai Karcığar Şarkı Arz etmediğim meğer yare mi kaldı Ağır Aksak Semai Mâye Şarkı Sünbüle karşı açıp perçemin ihsan eyle Ağır Aksak Mâye Şarkı Şeb midir bu ya sevad–ı ah–ı pinhanım mıdır Ağır Aksak Nevâ Durak Varımı ben dosta verdim hanmanım kalmadı Durak Evferi Saba Şarkı Eylemişsin dün gece ağyar ile hayli safa Ağır Aksak Saba Şarkı Gül–zar–ı letafetsin sen Aksak Segah Şarkı Çektiğim bilmem nedendir dehr–ı gerdundan Ağır Aksak Segah Şarkı Doldur getir ey saki gül–çehre piyale Ağır Aksak Semai Suz–i Dil Şarkı Derd–ı aşkınla felek bulsun nizam Ağır Aksak Şevk–Efza Şarkı Al destine cami müdam Ağır Aksak Tarz–ı Cedîd Peşrev Tarz–ı Cedid Peşrev Hafif |
![]() |
![]() |
|