Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
eşi, fatma, hanim, padişah, pesed, örnek

Örnek Bir Padişah Eşi: Fatma Pesed Hanim

Eski 08-24-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Örnek Bir Padişah Eşi: Fatma Pesed Hanim

1877-1878 Osmanlı – Rus Savaşı sonrasında Osmanlı topraklarının üçte biri Rusya nın işgaline uğramıştırKıbrıs ta Ruslara göz dağı olsun diye İngilizler tarfından işgal edilmiştir Bu ağır bunalım ortamında iki Fransız banker (Lorando ve Tubini) Abdülazize verdikleri borçları geri alamayınca Fransa hükümetini harakete geçirirler Fransa da Midili adasına el koyar ve Osmanlı Devleti bu iki bankere borcunu ödeyinceye kadar da adayı boşaltmayacağını bildirir
Fransanın verdiği süre 1901 kasım ayında bitiyordurBu tarihe kadar Osmanlı hazine 500 bin altını ödemediği taktirde Midilli kayıp topraklara eklenecek , sınırlarımız bir adım daha geriye çekilmiş olacaktırVakti ile hesapsız kitapsız alınan ve atıl yatırımlara giden borç, faizleri ile birlikte üstelik tam 750 bin altına yükselmiştir

Sultan Abdülhamid işte bu dağlaşan borcu ödeyememenin sıkıntısı içerisinde kıvranmaktadırOnun bu sıkıntısı , tabiatıyla haremde kadınlar arasında fısıltı trafiğine dahil olmuşturFatma Pesed Hanımın da onun yaşadığı sıkıntının farkındadır

Fatma Pesed Hanım bir gün kocasının huzuruna gelerek ,”acaba cihan padişahını bu kadar kaygılandıran nedir?”deyince ,Abdülhamid,”Bilmiyor musun ? Midilli meselesi Ne yapacağımı daha kestiremedim “ cevabını verir Fatma Pesed Hanım ‘ın karşılığı ise :”Bende bunun için geldim siz ve ben bir aileyiz ,aile dertlerde ve mutluluklarda ortaktır” Bu söze Abdulhamid “Ne demek istediğini anladım ama teşekkür ederim “ diye cevap verir,hanımının parasını devlet işlerine karıştırmak istemezAma Fatma hanım ısrarlı :”ben size sıkıntı olan paranın bir bölümünü verebilirim…Belki de tamamını”

Fatma Pesed Hanım zengin bir ailenin kızı idi Babasından kalma hatırı sayılır bir miras kalmıştıAbdülhamid bu parayı nasıl geri ödeyeceğini düşünür
Fatma Pesed Hanım’ın cevabı müthiştir:
“Benim bu devlete borcum yok mu? Gerisini isteyen kim ?”
Adülhamid hanımını vazgeçirmek için çok uğraşır ama Fatma Hanım , parayı vermek istediğini söyler
Abdülhamid çok duygulanır ve parayı alır

Faizi ile 750 bine yükselmiş olan borcu pazarlıklar soucu 502 bine düşürür, borcun büyük bir kısmını hanımından aldığı para ile kapatırMidilli adasını Fransız işgalinden kurtarır

ŞİMDİ BİR DÜŞÜNÜN……………
BİRİ AİLESİNDEN KALAN MİRASI VATAN VE MİLLET UĞRUNA GÖZÜNÜ KIRPMADAN HARCAYANLAR , DİĞER TARAFTA MİLLETTEN VE DEVLETTEN NE KOPARABİLİRİM DİYE HESAP EDENLER
HADİ ÇALIP ÇIRPTIKLARINIZA BİR ŞEY DEMİYORUZ AMA BİR DE KALKIP BU İNSANLARA “ HAİN “ DAHİL DEMEDİKLERİNİ BIRAKMIYORLARMI
İŞTE TAM BURDA İNSANIN …………………………………………

(ARKADAŞLAR NOKTALI KISMI SİZ DOLDURUN YOKSA BEN EDEP SINIRLARINI AŞACAĞIM)

Kaynak : Abdülhamid’in Kurtlarla Dansı s: 64-65

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com