![]() |
Yavuz Sultan Selim Ve Babası |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yavuz Sultan Selim Ve BabasıYavuz Sultan Selim, sevgili dostum İskender Pala’nın son romanı münasebetiyle edebiyat gündemimize oturdu… Bu münasebetle birçok soru geldi: Neden Yavuz, babasına karşı çıkmıştı, II ![]() Bu sorulardan dolayı fevkalâde memnunum, zira bundan otuz sene kadar önce Yavuz’u yazmak nasip olmuş, malzeme toplamak için yaptığım arşiv çalışması sırasında defalarca şaşırmıştım ve Yavuz’a, “Osmanlı Devleti’nin Üçüncü Kurucusu” demek lâzım geldiğini o zaman fark etmiştim… Biliyorsunuz Osmanlı Devleti, Osman Gazi tarafından kuruldu ![]() Osmanlı’nın dördüncü hükümdarı Yıldırım Bayezid esir edilip Semerkand’a götürüldü ![]() Ardından Yıldırım Bayezid’in oğulları arasında müthiş bir “baht kavgası” başladı ![]() ![]() ![]() ![]() Yıldırım öldükten sonra, onunla birlikte Semerkand’a götürülen oğullarından Mustafa Bey (Osmanlı kaynaklarının “Düzmece Mustafa” dediği) de kardeş kavgasına katıldı ![]() Süleyman Bey, Mehmed Bey (Çelebi Mehmed), İsa Bey, Musa Bey ve Mustafa Bey arasında cereyan eden bu amansız, amansız olduğu kadar da anlamsız kavga, yaklaşık 11-12 sene sürdü ![]() ![]() Nihayet Çelebi Mehmed kardeşlerini yenmeyi başardı ![]() ![]() ![]() Peki neden Yavuz Sultan Selim’e “Üçüncü kurucu” demek gerekiyor? ![]() ![]() Çünkü, Yavuz olmasaydı, Şah İsmail önce Anadolu’yu Osmanlı’dan koparacak, ardından İstanbul üstüne yürüyecekti ![]() ![]() Çünkü tahtta, Şah’ın her söylediğine her nasılsa inanan Veli Bayezid (II ![]() ![]() ![]() O kadar ki, Bayezid, oğlu Yavuz’un tüm ikazlarına kulaklarını tıkamış, “Şah oğlu bize ihanet etmez” diye kestirip atmıştı ![]() Yavuz ise, olayı çoktan çözmüştü: “Şah oğlunun emeli Osmanlı’ya hükmetmektir” diyordu ![]() ![]() Gerçi Sultan İkinci Bayezid “yumuşak huylu” bir padişah olarak tanıtılır, ama aslında yerine göre fevkalâde serttir ![]() Padişahlık hayatı buna şahittir ![]() ![]() ![]() ![]() Yani, Sultan II ![]() ![]() ![]() Bu yüzden de Yavuz’un ikazlarını kulak ardı ediyor, “Dünkü sabiden ders almazız” diyordu ![]() Gerisi yarına kalsın… Yavuz Bahadıroğlu |
![]() |
![]() |
|