Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
güzel, sayfa, tarihten

Tarihten Güzel Bir Sayfa

Eski 08-24-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Tarihten Güzel Bir Sayfa

tarihten güzel bir sayfaÇok hoş,etkileyici

19yüzyilda Almanya'nin Mülhaym sehrindeki Ren nehrinin bir yakasinda
Almanlar, öbür yakasinda da Fransizlar oturuyordu
Fransizlar, her sene nehrin Almanlardaki kismina geçip mahsulün tümünü
toplayip götürüyorlardiO siralar, birligini temin edemeyen güçsüz Almanlar ise buna fazla
ses çikaramiyorlardi tabi Her sene böyle olunca çareyi Osmanli Sultanina durumu yazip, imdat istemekte bulurlar
Mektupta söyle demektedir:
"Fransizlar her sene bize zulmediyor, mahsulümüzü elimizden aliyorlarSiz ki, dünyaya adalet dagitan bir imparatorlugun sultani,Islamiyetin de halifesisinizBizi şu zulümden kurtarin Asker gönderinÜrünlerimizi bu sene olsun toplama imkani saglayin"
Çöküs faslina girildigi bir zamana denk gelen yardim istegini inceleyen
padisah asker göndermeyi mümkün ve gerekli görmez; yalnizca asker elbisesi
göndermeyi kafi bulur ve cevabi bir mektupla beraber içi askeri elbise dolu üç çuval yollanir Saskina dönen Almanlar, çuvali alip mektubu okurlar:
"Fransizlar korkak ademlerdir Onlara yeniçeri göndermemize gerek yokturYeniçerimizin kiyafetini görmeleri kafidirÇuval içindeki Osmanli askerinin elbiselerini adamlariniza giydirinMahsul zamani, nehrin görülecek yerlerinde dolastirinKarsidan gören Fransizlar için bu kafidir"Bag bahçe sahipleri hemen Osmanli askerinin kiyafetini kapisirlarHasat
vakti büyük bir heyecanla yeniçeri kiyafetinde, nehir kiyisinda dolasmaya baslarlar
Ertesi gün, karsidan gelen haber, Almanlarin sevinç çigliklari
atmalarina sebep olur:
"Osmanlilardan imdat geldigini düsünen Fransizlar, korkudan köylerini de terkederek iç kisimlara dogru kaçmaktalar Mahsulünüzü rahatça toplayabilirsiniz Zulüm sona ermistir"
Bu olay, Mülhaymlilarin gönüllerinde taht kurmustur Giydikleri myeniçeri kiyafetlerini, daha sonra Mülhaym'a bagli Karlsruhe müzesine koyup ziyarete açarlar Sehrin en yüksek binasina da Osmanli bayragi asarlarAyrica, halen olayin yildönümünde de sehirde bir karnaval düzenleyip hadiseyi temsilen kutlarlar

Bu olay Osmanli'nin sadece bir yeniçeri kiyafetiyle Almanlari Fransizlarin elinden ve talanindan nasil kurtardigini gösteren maziden elmas bir tablo olarak kalmaktadır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com