![]() |
'Ey Rabbim! Benim Halkim Bu Kur'an'i Terketti' |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() 'Ey Rabbim! Benim Halkim Bu Kur'an'i Terketti'![]() 'Ey Rabbim! Benim halkim bu Kur'an'i terketti' Kur'an, peygamberin kiyamet günü Allah'a söyle sikayette bulunacagini söyler: "Peygamber diyecek ki:"Ey Rabbim! Benim halkim bu Kur'an'i terketti ![]() Ayette gecen "Kur'an-i mehcur" tabiri terk edilmis, bir kenara atilmis, birakilmis, uzaklasilmis Kur'an demek ![]() ![]() ![]() Peygamber rabbine hangi halki sikayet edecek dersiniz? Kim bu Kur'an'i bir kenara atan halk? *** Elinize aldiginiz herhangi bir mushafin üzerinde "Kur'an-i azim" veya "Kur'an-i Kerim" yazar ![]() Büyük, sanli, asil Kur'an; icinde insanligin serefi ve itibari olan, kemiklesmis deger ve ilkeleri bulunan, onlari israrla vurgulayan, insanliga sürekli bunlari hatirlatan (zikr), temel degerlerinin (hablun min'ennas) savunucusu, vicdaninin sesi (basairu li'nnas ) olan Kur'an demek ![]() ![]() ![]() Ne asil bir isim ![]() ![]() ![]() Demek artik süyle okuyacagiz: Kur'an-i mehcur ![]() ![]() ![]() "Gecip giden varsa Islam'in su cignenmis diyarindan", viran olmus yurtlarin, metruk binalarin, ot basmis evlerin örümcek baglamis duvarlarinda asili duran, artik bir manasi kalmamis, bunun icin de dönüp bakmaya gerek olmayan, terkedilmis, bir kenara atilmis, kendi haline birakilmis Kur'an demek ![]() ![]() ![]() Ne hazin bir isim ![]() ![]() ![]() *** "Kur'an Mekke'de nazil oldu, Misir'da okundu, Istanbul'da yazildi" diye meshur bir söz var ![]() ![]() ![]() Kur'an'in tarihteki serancamini adeta özetliyor: Nazil oldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peki nerede anlasildi? Nerede yasandi? O niye yok? Manidar degil mi? *** Kendinizi bir yoklayin ![]() En son ne zaman Kur'an'i okudunuz demiyorum, ne zaman dedigini anlamaya calistiniz? Yani Kur'an'i en son ne zaman terk ettiniz? Biliyorum bir cogumuz icin trajik bir soru ![]() Kur'an'i terk etmek ![]() ![]() ![]() Ondan umudunu kesmek ![]() ![]() ![]() Gerek duymamak ![]() ![]() ![]() Heyecan duymamak ![]() ![]() ![]() Okudugu halde terk etmek ![]() ![]() ![]() Yazdigi halde terk etmek ![]() ![]() ![]() Konustugu halde terk etmek ![]() ![]() ![]() Saygi duydugu halde terk etmek ![]() ![]() ![]() *** Bu kitap bir cogumuz icin artik Kur'an-i azim degil Kur'an-i mehcur ![]() ![]() ![]() Yani büyük, sanli, asil kitabimiz; icinde serefimiz ve itibarimiz olan, kemiklesmis deger ve ilkelerimizi israrla vurgulayan, bize sürekli bunlari hatirlatan (zikr), temel degerlerimizin (hablun min'ennas) ve vicdanimizin sesi (basairu li'nnas) olan kitap degil; ya cocukluk yillarimizi, ya mahalle camilerini, ya kandil gecelerini, ya da pismanlik ve nostaljiyle karisik cemaat ortamlarindaki tefsir derslerini hatirlatan, artik terk ettigimiz bir kitap ![]() ![]() ![]() Peki, Kur'an nasil terk edilir? Kimimiz Kur'an'i"okuyarak"terk ederiz ![]() Gece gündüz hatim indiririz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Önemli olan lahuti bir sesin icimizi huzurla doldurmasidir ![]() Iste bu Kur'an-i mehcur'dur ![]() ![]() ![]() Inmemistir hele Kur'an bunu hakkiyla bilin Ne mezarlarda okunmak, ne fal bakmak icin Kimimiz "saygi göstererek"Islemeli kiliflara koyup duvarlara asariz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Iste bu Kur'an-i mehcur'dur ![]() ![]() ![]() Inmemistir hele Kur'an bunu hakkiyla bilin Ne duvarlara asilmak, ne el sürülmemek icin *** Kimimiz "yazarak" terk ederiz Kufi'den rika'ya, sülüs'ten cülus'a hat sanatinin nadide örnekleriyle bezenmis turkuaz ve altin sarisi yazmalara isleriz ![]() ![]() ![]() Iste bu Kur'an-i mehcur'dur ![]() ![]() ![]() Inmemistir hele Kur'an bunu hakkiyla bilin Ne tezhip, ne sulus, ne hat yazmak icin *** Kimimiz "konusarak" terk ederiz ![]() Kur'an üzerine bol bol konusuruz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Iste bu Kur'an-i mehcur'dur ![]() ![]() ![]() Kimimiz "kenarinda dolanip durarak" terk ederiz ![]() Emsile, bina, maksut, avamil, belegat, usul, hadis, fikih, kelam vadilerinde dolanir dururuz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Inmemistir hele Kur'an bunu hakkiyla bilin Ne meslek kaygilari ne kariyer hesaplari icin Kimimiz de "acik arayarak" terk ederiz ![]() Kur'an'da habire acik arariz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Iste bu Kur'an-i mehcur'dur ![]() ![]() ![]() Inmemistir hele Kur'an bunu hakkiyla bilin Ne erkegi yüceltmek, ne kadini asagilamak icin Ne Araba paye vermek, ne Acemi hor görmek icin *** Oysa bu kitap esas itibariyle "yasayan hayatin" icinde "okunur" ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zira bu kitap tapinaklarda degil, varolus sancisi ceken bir öksüzün magaradan sehre inmesiyle sehrin sokaklarinda, evlerinde, carsilarinda, pazarlarinda ve de giderek savas alanlarinda dogmustur ![]() ![]() "Metinde gecmeyeni duyabilmek" iste bu bunun icin vardir ![]() Cünkü Kuran sadece bir "metin" degildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peki, nedir Kuran? Kuran, bilgiden ziyade esasinda bir bilinc kaynagidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bilgi ise bütün varliga sacilmistir; tarih, tabiat ve hayat ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kuran sinirli sayida bilgi verdigi yerde bile esas itibariyle suur olusturmak istemektedir ![]() ![]() ![]() Kuran, insanliga hic duyulmamis yepyeni seyleri getirmez ![]() ![]() ![]() ![]() Kuran bize hakikat arayisinda yoldas olmak ister ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|