![]() |
Hadis-İ Şerifler Delil Değil Midir? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hadis-İ Şerifler Delil Değil Midir?Sual: (Kur’anı herkes anlar, Resule uymaya lüzum yok) diyene nasıl cevap vermeli? CEVAP Kur’an-ı kerimin birçok yerinde Resulüme uyun buyuruluyor ![]() ![]() (İhtilafa düşülen şeyleri açıklayasın diye bu kitabı sana indirdik ![]() Kur’an-ı kerimde, sadece (Allah’a uyun) denmiyor ![]() ![]() ![]() ![]() (Allah ve Resulüne itaat eden, en büyük kurtuluşa ermiştir ![]() (Resulüm de ki, “Bana uyun ki, Allah da sizi sevsin!”) [A ![]() (O, kendisine vahyedilenden başkasını söylemez ![]() (Ona uyun ki, doğru yolu bulasınız!) [Araf 158] (O ümmi Peygamber, temiz şeyleri helal, pis, çirkin şeyleri haram kılar ![]() (Kendilerine kitap verilenlerden, Allah'a ve ahiret gününe inanmayan, Allah'ın ve Resulünün haram ettiği şeyi haram tanımayan ve hak dini [İslamiyet'i] din edinmeyen kimselerle; zelil bir halde kendi elleriyle [boyun eğerek] cizye verinceye kadar savaşın ![]() Demek ki Resulü de haram etme yetkisine sahiptir ![]() (Peygamberin haram kılması, Allah’ın haram kılması gibidir ![]() (Peygamberin verdiğini alın, yasak ettiğinden sakının!) [Haşr 7] (Allah’a ve Resulüne karşı gelen kâfirler, bilsin ki, Allah’ın azabı çok şiddetlidir ![]() (Allah’ın yolu ile, peygamberlerin yolunu farklı göstermek isteyenler kâfirdir ![]() (De ki, “Allah’a ve Peygambere uyun! Eğer [uymayıp] yüz çevirirlerse, [kâfir olurlar] Allah da kâfirleri sevmez ![]() ![]() (Hadis-i şeriflerde de buyuruldu ki: (Yakında, “Allah’ın kitabının dışında uyacağımız bir şey tanımıyorum” diyenler çıkacaktır ![]() (Bir zaman gelir, beni yalanlayanlar çıkar ![]() ![]() (Bir zaman gelir, sünnetimi öldüren kimseler çıkacak ![]() (Sünnetimden yüz çeviren benden değildir ![]() (Bana uyan Cennete girer, uymayan, isyan eden Cennete giremez ![]() (Sünnetten yüz çevirip yalnız Kur’an diyenlerin kâfir olduklarını bu âyetler ve hadis-i şerifler açıkça bildirmektedir ![]() Resulullaha uymanın önemi anlaşılınca, Kur’an-ı kerimin açıklaması olan hadis-i şeriflere de uymanın gereği anlaşılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kur’an-ı kerimde buyuruluyor ki: (Eğer onun hükmünü peygambere veya ülül-emre [yetkililere, âlimlere] sorsalardı, öğrenmiş olurlardı ![]() (Verdiğimiz bu misalleri ancak âlim olanlar anlar ![]() (Bilmiyorsanız âlimlere sorun ![]() (Allah’tan en çok korkan âlimlerdir ![]() Bu âyetler, Kur’anı anlamak için âlimlerin açıklamasına da ihtiyaç olduğunu bildirmektedir ![]() |
![]() |
![]() |
|