08-24-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kiyamette Kafirler Keske Önceden Birsey Yapsaydim Derler
21- Hayir, yer çarpilip paralandigi zaman,
22- Melekler sira sira dizilip, Rabbinin buyrugu gelince,
23- Ki cehennem de o gün getirilmistir Iste o gün insan anlar, ancak artik anlamanin kendisine ne faydasi var?
24- O zaman insan, `Ah keske ben bu hayatim için önceden iyi isler yapip gönderseydim" der
25- O gün O'nun yapacagi azabi kimse yapamaz
26- O'nun vuracagi bagi hiç kimse vuramaz
Yeryüzünün bir uçtan bir uca dümdüz edilmesi, daglarinin kirilarak her yaninin ayni seviyeye getirilmesi, kiyamet günü kainatta olacak degisikliklerden birisidir Meleklerin sira sira dizilip Rabbinin gelmesi ise bizim bilgi sinirlarimizin ötesinde bir olgudur Bizler bu dünyada oldugumuz sürece içyüzünü asla kavrayamayiz
Ancak ifadenin gerisinden azamet ve korkuyu hissediyoruz Cehennemin getirilmesi de böyledir Onu da bu dünyada oldugumuz sürece kavrayamayiz Biz bu ifadeden, cehennemin orada azap göreceklere, onlarin da cehenneme yaklastirilmalarini anliyoruz ki bu da bize yeter Cehennemin getirilmesinin içyüzü ve bunun nasil olacagi ise yüce Allah'in belirli günü için saklamis oldugu bilinmezlerdendir
Ancak su kadarini söylemek mümkündür ki, bu ayetlerin gerisinden, bölümleri keskin etkisi güçlü namelerinin ardindan bir tablo ortaya çikiyor Bu öyle bir tablodur ki, kalpler karsisinda korkudan tir tir titrer, gözler korkudan donakalir Yeryüzü bir uçtan bir uca dümdüz edilmistir Yüceligine sinir olmayan ulu Allah tecelli edip görünür Hesaba çekmeyi ve gerekli hükmü vermeyi artik kendi üzerine almistir Melekler saf saf dizilmislerdir Sonra cehennem getirilir O da hazir olarak durur
"Iste o gün insan anlar " O gün, rizkin daraltilip bollastirilmak sureti ile yapilan imtihanin hikmetine ve nedenine dikkat etmeyen, mirasi hak gözetmeden yiyen, mali asiri bir düskünlükle seven, yetime iyilikte bulunmayan, yoksulu doyurmaya kimseyi tesvik etmeyen, bunun yerine azginlik eden, bozgunculuk çikaran ve dogru yoldan geri dönen insan o gün gerçekleri anlar Evet o gün anlar Gerçegi anlar da gördüklerinden ders Alir Ama ne yazik ki is Isten geçmistir "Artik anlamanin kendisine ne faydasi var?" Artik ögüt alma zamani geçmistir Ögüt alma burada ceza ve mükafat yurdunda artik hiçbir kimseye yarar saglamayacaktir Sadece dünya hayatinda, amel yurdunda, firsatlarin elden kaçirilmasina yanmaktan baska birsey gelmez simdi elden  
Insan bu gerçekle yüzyüze gelince, "Ah, keske ben bu hayatim için önceden iyi isler yapip gönderseydim" der Keske buradaki hayatim için vaktiyle dünyada iyi isler yapsaydim Hayat adini almaya layik olan gerçek hayat budur Iste Hazirlik yapmaya, önden iyi ameller göndermeye ve kendisi için iyi ameller saklamaya layik olan hayat budur Keske  Içinden açiktan açiga iç yangini fiskiran bir istektir bu Zaten ahirette insanin elinden gelen tek sey de budur
Sonra yüce Allah, bu aci gönül yanikligindan ve bos temennilerden sonra baslarina gelecek kötü akibeti anlatiyor:
"O gün O'nun yapacagi azabi kimse yapamaz O'nun vuracagi bagi hiçbir kimse vuramaz "
Çünkü O, yüceligine sinir olmayan, ulu Allah'tir O gün hiçbir kimsenin veremeyecegi benzersiz azabi ile azab edecek olan ve hiçbir kimsenin baglayamayacagi essiz bagi ile baglayacak olan ulu Allah'tir O Allah'in azabini ve bagini Kur'an-i Kerim baska birçok yerlerde, tüm Kur'an'in içine dagilmis çesit çesit sayisiz kiyamet sahneleri içinde açiklar Burada ise yüce Allah kendi azabini ve bagini kisaca anlatmaktadir Çünkü bunlari essiz olmakla ve insanlarin ya da tüm yaratiklarin azaplarina ve baglarina benzersiz olmakla nitelemektedir Yüce Allah'in azabi ve baglamasi, surede daha önce geçen ve Ad, Semud ve Firavun da simgelenen azginlarin azginligina ve insanlara azab etmeyi ve onlari zincirlere ve kelepçelere vurmayi da içeren yeryüzünde bozgunculugu çogaltmalarina karsilik olarak verilmektedir Iste senin Rabbin de ey Peygamber ve ey mü'minler insanlara azap edenler ve onlari baga vuranlari böyle azaplandiracak ve baga vuracaktir Ama Rabbinin azabi ile onlarin azabi O'nun bagi ile onlarin bagi ne kadar da farklidir! Bu konuda yaratiklarin ellerinden gelen çok basit, yaratma ve emir sahibi olan yüce Allah'in yaptiklari ise çok büyüktür Öyle ise azginlari insanlara diledikleri gibi iskence yapip bag vursunlar Onlar da birgün gelip baglanacaklar ve azap görecekler Hem de tahminlerin ve tasavvurlarin üstünde bir azap ve bag ile  
Bu korkunç dehsetin, bu her türlü tasavvuru asan bag ve azab ortaminda yücelerin yücesinden mü'min olan ruhlara sesleniliyor
(Fecr suresi)
|
|
|