Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Genel Konular

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
artıyor, imanımız, kur’an, okununca

Kur’An Okununca İmanımız Artıyor Mu?

Eski 08-24-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Kur’An Okununca İmanımız Artıyor Mu?

Âlemlerin Rabbi olan Allah, hakikat kitabımız Kur'an-Kerim'de, Enfal Suresinin ikinci ayetinde, müminleri tarif ederken şöyle buyurur: "Müminler ancak öyle kimselerdir ki, Allah anıldığında kalpleri ürperir, yanlarında Allah'ın ayetleri okunduğu zaman bu ayetler imanlarını arttırır, pekiştirir ve sadece Rabblerine dayanırlar" Hz Peygamber ve onun güzide ashabı, yanlarında Allah anıldığında kalpleri titrerdi İşte, Saadet Asrından kendimize tutabileceğimiz bir ayna:

Hz Peygamber'i ağlatan ayet!

Abdullah ibn Mes'ud (ra) şöyle anlatmıştır: "Allah'ın Resulü bir gün 'Bana Kur'an oku!' dediler Ben de: "Ey Allah'ın Resulü! Kur'an sana inmiş olduğu halde sen benden sana Kur'an okumamı mı istiyorsun?" dedim
[size="3"]Bunun üzerine: "Kur'an'ı başkasından dinlemek hoşuma gidiyor" buyurdular Ben de bunun üzerine İsrâ Sûresi'ni okumaya başladım "Acaba her ümmetten bir şahit getirdiğimiz ve seni de bunların üzerine şahit kıldığımız zaman (halleri) ne olacaktır" mealindeki 41 ayete geldiğimde, Hz Peygamber: "Yeter!" buyurdular Ben de, peygamber böyle söyleyince durdum Kafamı kaldırıp, Hz Peygamber'e baktığımda gözlerinden yaşlar akıyordu
Suffe Ashabı'nı ağlatan ayetler!

Ebu Hüreyre (ra) şöyle anlatmıştır: "Şimdi siz bu sözden (Kur'an'dan) mı hayrete düşüyorsunuz? (Günahlarınıza) ağlamıyorsunuz da (Kur'an ile alay ederek) gülüyorsunuz" mealindeki Necm Sûresi 59 ve 60 ayetleri nazil olduğunda Suffa ashabı, büyük bir endişeye kapılarak ağladılar Öyle ki gözyaşları, yanaklarının üzerinden süzülüyordu
[size="3"]Onların ağlamasını işiten Hz Peygamber aleyhi vesellem de ağlamaya başladı Biz de Hz Peygamber ağladığı için ağladık Nihayet Hz Peygamber "Allah korkusundan ağlayan bir kimse cehennem ateşine girmez Günah üzerinde ısrar eden de cennete giremez Eğer siz günah işlemeyecek olsaydınız Allah Teâlâ sizin yerinize kendilerini affedebileceği, günah işleyen bir kavim getirecekti" buyurdular
Allah korkusundan bu dünyada ne kadar ağlarsanız, cennette o kadar güleceksiniz

Hz Peygamber Bakara Suresi'nin 24 ayeti olan "Eğer (bu işi) yapamadınızsa ki asla yapamayacaksınız, o takdirde yakıtı insanlar ile taşlar olan ve kâfirler için hazırlanan ateşten sakının!" ayetini okuduklarında şunları söylediler:
"Cehennem ateşi bin sene yanmak suretiyle kızarır ve sonra bin sene daha yanarak beyazlaşır Nihayet bin sene daha yanarak simsiyah kesilir Artık bundan sonra bu simsiyah ve karanlık ateşi hiç bir şey söndüremez"
Bu sözler üzerine orada bulunanlardan siyah benizli bir adam feryat ederek ağlamaya başladı Bunun üzerine Cebrail (as) gelerek: "Şu huzurunda ağlayan kişi kimdir?" dedi
Hz Peygamber de: "O Habeşli birisidir" diyerek onu övdü O zaman Cebrail (as) şöyle dedi: "Allah Teâlâ şöyle buyuruyor: "İzzet ve celâlim hakkı için, arş üzerindeki yüceliğim hakkı için, kullarımdan herhangi biri bu dünyada benim korkumdan ne kadar çok ağlarsa cennette de o kadar çok gülecektir" [Enes'ten, Beyhaki]
Etrafa korku veren o heybetli Ömer, sık sık ağlardı!

HZ Ömer bir cuma günü hutbede İze'ş-şemsü küvviret (Tekvîr) Suresi'ni okudular Ancak 14 ayet olan "(İşte o zaman her) nefis (kendisi için önceden) ne hazırlamışsa onu (görür ve) bilir" mealindeki ayete gelince artık ağlamaktan okuyamaz oldu ve bu yüzden de hutbeyi kesmek zorunda kaldı
Hz Ömer: "Rabbi'nin azabı elbette vuku bulacaktır; bunu önleyici hiç bir şey yoktur" (Tûr: 52/7-8) ayet-i kerimelerini okuduğunda korkudan hastalanarak yatağa düştü Halk yirmi gün onun ziyaretine geldi
Hz Ömer bir gün sabah namazını kıldırırken zamm-ı sûre olarak Yusuf Suresi'ni okumaya başladı "(Sonra) üzüntüden iki gözü ağardı O üzüntüsünü belli etmemeye çalışıyordu" mealindeki 84 ayete gelince kendini tutamayarak ağladı Bunun üzerine okumayı keserek rükûa vardı [Hz Ali'den rivayetle]
[size="3"]Abdullah bin Şeddad şöyle anlatıyor: Bir sabah namazında en son safta bulunuyordum Namazı kıldıran Hz Ömer Yusuf Suresi'ni okuyordu "Ben gam ve kederimi sadece Allah'a arz ediyorum" (86) ayetine geldiğinde ağlamaya başladığını işittim
Hz Ömer herhangi bir ayeti okuyup diğerine geçmek istediğinde ağlamaya başlıyor ve o kadar çok ağlıyordu ki sonunda takati kesilip yere düşüyordu Sonra da evine çekiliyordu Halk da hastalandığını zannederek onu ziyarete gidiyordu [Ebu Nuaym]
"Riyanın en azı dahi şirktir"

İbn Ömer ağladığını gördüğü Muaz bin Cebel'e: "Ey Muaz! Niçin ağlıyorsun?" diye sordu
O da şunları söyledi: "Hatırıma, Hz Peygamber'den işitmiş olduğum şu hadis-i şerif geldi de onun için ağlıyorum: "Riyanın en azı dahi şirktir Allah katında kulların en sevimlisi gizli takva sahipleridir Böyleleri, ortalıkta bulunmadıkları zaman kimse tarafından aranmaz; bir yerde bulundukları zaman da tanınmazlar; yani şöhretleri yoktur İşte asıl hidayet mumları ve ilim çıraları böyle kimselerdir" [Hâkim]
İbn Ömer'i ağlatan ayet

İbn Ömer, Bakara Suresi'nin son ayetlerinden (284) olan: "İçinizde olanı açıklasanız da, gizleseniz de Allah ondan ötürü sizi hesaba çeker" ayetini her okuduğunda ağlar ve "Bu ne korkunç bir tehdittir" derdi [Ebu Nuaym]

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com