![]() |
İblisin Yoldan Çıkması !!!... |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İblisin Yoldan Çıkması !!!...İBLİSİN YOLDAN ÇIKMASI ![]() Secde Emri "Rabbin meleklere: "Ben, balçıktan, işlenebilen kara topraktan bir insan yaratacağım ![]() ![]() "Rabbin meleklere şöyle demişti: "Ben çamurdan bir insan yaratacağım ![]() ![]() "Meleklere, "Adem'e secde edin" demiştik, İblis müstesna hepsi secde ettiler, o ise kaçındı, büyüklük tasladı ve inkar edenlerden oldu ![]() "And olsun ki, sizi yarattık, sonra şekil verdik, sonra meleklere, "Adem'e secde edin" dedik; İblis'ten başka hepsi secde etti, o secde edenlerden olmadı ![]() "Meleklere: "Adem'e secde edin" demiştik, İblis'ten başka hepsi secde etmiş, o ise: "Çamurdan yarattığına mı secde edeceğim?" demişti ![]() İblis'in Cevabı "ALLAH, "Sana emrettiğim halde, seni secdeden alıkoyan nedir?" dedi, "Beni ateşten onu çamurdan yarattın, ben ondan üstünüm" cevabını verdi ![]() "ALLAH: "Ey İblis! Secde edenlerle beraber olmaktan seni alıkoyan nedir?" dedi ![]() O: "Balçıktan, işlenebilen kara topraktan yarattığın insana secde edemem" dedi ![]() "ALLAH: " Ey İblis Kudretimle yarattığıma secde etmekten seni alıkoyan nedir? Böbürlendin mi? Yoksa gururlananlardan mısın?" dedi ![]() İblis: "Ben ondan daha üstünüm ![]() ![]() ALLAH: "Defol oradan, sen artık kovulmuş birisin ![]() ![]() Aldığı Ceza "Ona, " İn oradan, orada büyüklenmek sana düşmez, defol, sen alçağın tekisin" dedi ![]() "Öyleyse defol oradan, sen artık kovulmuş birisin ![]() ![]() "Oysa Ben onları ne göklerin ve yerin yaratılmasında ve ne de kendilerinin yaratılmasında hazır bulundurdum ![]() ![]() O gün ALLAH: "Bana ortak olduklarını iddia ettiklerinize seslenin" der ![]() ![]() ![]() Suçlular ateşi görürler ve ona düşeceklerini anlarlar, fakat ondan kaçacak yer bulamazlar ![]() İblis'in İnandığı Şeyler a- Ahiret İnancı "İnsanların tekrar dirilecekleri güne kadar beni ertele" dedi ![]() ALLAH; "Sen erteye bırakılanlardansın" dedi ![]() "Rabbim! Beni hiç olmazsa, tekrar dirilecekleri güne kadar ertele" dedi ![]() ALLAH: "Sen, bilinen gün gelene kadar bırakılanlardansın" dedi ![]() "Rabbim! Dirilecekleri güne kadar beni ertele" dedi ![]() ALLAH: "Sen bilinen güne kadar erteye bırakılanlardansın" dedi ![]() b- Doğru Yolu Bilmesi "İblis: "Senin kudretine and olsun ki, onlardan, sana içten bağlı olan kulların bir yana, hepsini azdıracağım" dedi ![]() ALLAH: "Doğrudur; işte ben hakikati söylüyorum, sen ve sana uyanların hepsiyle cehennemi dolduracağım" dedi ![]() "ALLAH, "Yerilmiş ve kovulmuşsun, oradan defol; and olsun ki insanlardan sana kim uyarsa, onları ve sizi, hepinizi cehenneme dolduracağım" dedi ![]() "Rabbim! Beni saptırdığın için, and olsun ki yeryüzünde fenalıkları onlara güzel göstereceğim; halis kıldığın kulların bir yana, onların hepsini saptıracağım" dedi ![]() ALLAH şöyle dedi: "Benim gerekli kıldığım dosdoğru yol budur; "kullarımın üzerinde senin bir nüfuzun olamaz ![]() ![]() Ve Cehennem onların hepsinin toplanacağı yerdir ![]() "Benden üstün kıldığını görüyor musun? Kıyamet gününe kadar beni ertelersen, and olsun ki, azı bir yana, onun soyunu kendi buyruğum altına alacağım" demişti ![]() ALLAH: "Haydi git! Onlardan sana kim uyarsa bil ki, cehennem hepinizin cezası olur, hem de tam bir ceza" dedi ![]() Sesinle, gücünün yettiğini yerinden oynat, onlara karşı yaya ve atlılarınla haykırarak yürü, mallarına ve çocuklarına ortak ol, onlara vaatlerde bulun ama şeytan sadece onları aldatmak için vadeder ![]() Doğrusu Benim mümin kullarım üzerinde senin bir hakimiyetin olamaz ![]() ![]() Yemini "Doğrusu ben size öğüt verenlerdenim" diye ikisine yemin etti ![]() İlk iş Adem ile Havva'nın edep yerlerini açmak idi ![]() "Şeytan, ayıp yerlerini kendilerine göstermek için onlara fısıldadı: "Rabbinizin sizi bu ağaçtan menetmesi melek olmanız veya burada temelli kalmanızı önlemek içindir ![]() Adem'in Cennete Yerleşmesi "Ey Adem! Eşin ve sen cennette kal, orada olandan istediğiniz yerde bol bol yiyin, yalnız şu ağaca yaklaşmayın; yoksa zalimlerden olursunuz" dedik ![]() "Ey Adem! Doğrusu bu, senin ve eşinin düşmanıdır ![]() ![]() ![]() Cennetten Çıkarılması "Şeytan oradan ikisinin de ayağını kaydırttı, onları bulundukları yerden çıkardı, onlara "Birbirinize düşman olarak inin, yeryüzünde bir müddet için yerleşip geçineceksiniz" dedik ![]() İnin oradan hepiniz, tarafımdan size bir yol gösteren gelecektir; Benim yoluma uyanlar için artık korku yoktur, onlar üzülmeyeceklerdir" dedik ![]() İnkar eden kimseler ve ayetlerimizi yalan sayanlar cehennemlik olanlardır, onlar orada temelli kalacaklardır ![]() "Birbirinize düşman olarak inin, siz yeryüzünde bir müddet için yerleşip geçineceksiniz ![]() Orada yaşar, orada ölür ve oradan dirilip çıkarılırsınız" dedi ![]() "Onlara şöyle dedi: "Birbirinize düşman olarak hepiniz oradan inin ![]() ![]() Benim Kitabımdan yüz çeviren bilsin ki onun dar bir geçimi olur ve kıyamet günü de onu kör olarak haşr ederiz ![]() Yasak Ağaçtan Yemesi "Ey Adem! Sen ve eşin cennette kalın ve istediğiniz yerden yiyin, yalnız şu ağaca yaklaşmayın yoksa zalimlerden olursunuz ![]() Ebediyet veya Meleklik Arzusu "Şeytan, ayıp yerlerini kendilerine göstermek için onlara fısıldadı: "Rabbinizin sizi bu ağaçtan menetmesi melek olmanız veya burada temelli kalmanızı önlemek içindir ![]() "Ama şeytan ona vesvese verip: "Ey Adem! Sana sonsuzluk ağacını ve çökmesi olmayan bir saltanatı göstereyim mi? dedi ![]() Bunun üzerine ikisi de o ağacın meyvesinden yedi, ayıp yerleri görünüverdi ![]() ![]() ![]() Adem'in Cevabı "Böylece onların yanılmalarını sağladı ![]() ![]() ![]() Her ikisi, "Rabbimiz! Kendimize yazık ettik; bizi bağışlamaz ve bize merhamet etmezsen biz kaybedenlerden oluruz" dediler ![]() Adem'in Peygamber Oluşu "Adem, Rabbi'nden emirler aldı; onları yerine getirdi ![]() ![]() ![]() "Rabbi yine de onu seçip tövbesini kabul etti, ona doğru yolu gösterdi ![]() Sonuç "Onlara: "ALLAH'ı bırakıp taptıklarınız nerededir ![]() ![]() Onlar, azgınlar ve İblis'in adamları, hepsi, tepetakla oraya atılırlar ![]() Orada putlarıyla çekişerek: "Vi biz apaçık bir sapıklıkta idik; çünkü biz sizi alemlerin Rabbine eşit tutmuştuk; bizi saptıranlar ancak suçlulardır; şimdi şefaatçimiz, yakın bir dostumuz yoktur; keşke geriye bir dönüşümüz olsa da inananlardan olsak derler ![]() Bunda şüphesiz bir ders vardır ama çoğu inanmamıştır ![]() Rabbin şüphesiz güçlüdür, merhametlidir ![]() |
![]() |
![]() |
|