![]() |
İhlas Felak Nas |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İhlas Felak NasADEM ŞENER İHLAS SURESİ Rahman ve rahim olan Allah'ın adıyla (başlıyorum) ![]() * (Ey Resulüm!) De ki: O Allah birdir ![]() * Allah Samed'dir ![]() * O, doğurmamış ve doğrulmamıştır ![]() * Hiçbir kimse O'na denk değildir ![]() SÜRENİN AÇIKLAMASI İhlas Suresi Mekke'de nazil olmuştur ![]() ![]() ![]() Ayet–i kerimeleri sırası ile inceleyelim: *Ey Resulüm! Allah–ü Teala'nın zatı ve kutsal sıfatları hakkında senden bilgi isteyenlere de ki: O Allah birdir ![]() ![]() ![]() ![]() *** *Allah–ü Teala Samed'dir ![]() Allah Samed'dır ![]() ![]() Bütün yaratılmış olanlar ihtiyaçlarından dolayı Allah–ü Teala'ya ihtiyaçlarını arzeder, dua ve niyazda bulunurlar ![]() ![]() *** *O (Allah–ü Teala), doğurmamış ve doğrulmamıştır ![]() Hiçbir şeyin babası veya annesi değildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah–ü Teala celle celaluhu ise ortağı olmaktan münezzehtir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() *** *Ve o Allah–ü Teala'ya hiçbir şey denk ve benzer olmamıştır ![]() ![]() ![]() ![]() İHLAS SURESİNİN INIŞ SEBEBİ Bu surenin iniş sebebi hakkında deniliyor ki: Arap müşrikleri Peygamber Efendimiz Sall ![]() ![]() "Sen bizim asamızı yardın (yani bizleri ayrılığa düşürdün) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamber Efendimiz onlara buyurdu ki: "Ben fakir ve mecnun değilim ![]() ![]() ![]() ![]() Amr, Resulullah'tan duyduklarını müşrik arkadaşlarına ulaştırdı ![]() "O'na de ki: Sen kendi mabudunun (kulluk ettiğin ilahın) cinsini bize beyan et ![]() ![]() *** Bu mübarek sure İslam'ın rükünlerinden en önemlisi olan Allah–ü Teala'yı birlemeyi ve O'nun başkaları ile aynı cins olmaktan ve her türlü ihtiyaçtan uzak olduğunu beyan etmektedir ![]() *** Peygamber Efendimiz bir hadisi şerifte şöyle buyurmaktadır: "İhlas Suresi Ku'an–ı Kerimin üçte biri gibidir ![]() ![]() ![]() Kur'an, akaid (iman), ahkam (hükümler) ve kıssalar olarak üç bölüme ayrılabilir ![]() ![]() *** Mahmud Efendi Kuddise Sırruhu Hazretleri ![]() "Eski ümmetlerin kitaplarında Mevla Teala'nın oğlu ve kızı olmadığı yazılı olduğu halde kitap okumadıkları için 'Allah–ü Teala'nın (hâşâ) oğlu ve kızı var' dediler ![]() ![]() ![]() *** Bu sure–i celile ile uğraşmanın bir de müjdesi (madalyası) vardır ![]() ![]() ![]() ![]() "Niçin böyle yaptığını kendisine sorun" buyurdular ![]() Sahabeye sorduklarında şöyle cevap verdi: "Mevla Teala'nun sıfatlarından bahsettiği için bu sureyi çok seviyorum" dedi ![]() "Ona söyleyin, Mevla Teala'da onu seviyor"(2) buyurdular ![]() Ne mutlu ona ve onun gibi amel edenlere! FELAK SURESİ Rahman ve rahim olan Allah'ın adıyla (başlıyorum) ![]() *De ki: Ben ağaran sabahın Rabbine sığınırım, *Yarattıkları şeylerin şerrinden, *Karanlığı çöktüğü vakit gecenin şerrinden, *Ve düğümleri üfürüp büyü yapan üfürükçülerin şerrinden, * Ve kıskandığı vakit kıskanç kişinin şerrinden (sabahın Rabbine sığınırım!) SURENİN AÇIKLAMASI Felak Suresi Medine'de nazil olmuştur ![]() Beş ayet–i kerimden meydana gelmektedir ![]() ![]() *** Ayet–i kerimeleri sırası ile inceleyelim: *De ki: Felak'ın (ağaran sabah'ın) Rabbine sığınırım ![]() O âlemlerin Rabbine sığınırım ki: Sabah vakitlerini meydana getirerek gecenin karanlığını gideriyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() *** *O yüce Allah–ü Teala'nın yaratmış olduğu şeylerin şerrinden; Bütün insanların ve cinlerin, bütün tabiat âlemindeki şeylerin zararlı tesirlerinden yine o Allah–ü Teala'ya sığınırım ![]() *** *Ve yine gecenin karanlığı çöküp her tarafı karanlık içinde bırakarak dehşet saçıcı bir hal aldığı vakit âlemlerin Rabbine sığınırım ![]() *** *Ve düğümlere üfürüp büyü yapmak isteyen büyücülerin, üfürükçülerin şerrinden Allah–ü Teala'ya sığınırım ![]() *** *Ve yine de ki: Kıskandığı vakit kıskanç kişinin şerrinden de sabahın Rabbi'ne sığınırım ![]() FELAK SÜRESİNİN INIŞ SEBEBİ Bu surenin iniş sebebi hakkında deniliyor ki: Lebid İbn–i Asam adında bir Yahudi, Peygamber Efendimiz Sall ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() NAS SURESİ Rahman ve rahim olan Allah'ın adıyla (başlıyorum) ![]() *De ki: Sığınırım ben insanların Rabbine, *İnsanların Melik'ine (mutlak sahip ve hâkimine), * İnsanların ilah'ına ![]() * O sinsi vesvesenin şerrinden, *O ki insanların göğsüne (kötü düşünceler) fısıldar ![]() *Gerek cinlerden, gerek insanlardan (olan bütün vesvesecilerin şerrinden Allah'a sığınırım!) SURENİN AÇIKLAMASI Nas Suresi Medine'de nazil olmuştur ![]() ![]() ![]() *** Ayet–i kerimeleri sırası ile inceleyelim: *Ey insanların ve cinlerin Peygamberi! De ki: Ben insanların Rabbine sığınırım ![]() ![]() *** *İnsanların Melik'ine; yani bütün insanlığın sahibi, hükümde işlerini idare eden ve bütün insanlığın selamet ve saadetini temin edecek olan hükümlerin koruyucusu ve emredicisi bulunan Allah–ü Teala'1 sığınırım ![]() *** *İnsanların ilahına; yani bütün mahlûkatın yaratıcısı ve sahibi olan Allah–ü Teala'ya sığınırım ![]() *** *O gizli vesvesenin, yani kalplere yanlış düşünceler düşürmek isteyen şeytanın ve şeytan tabiatında bulunan aldatıcı kimselerin verdiği vesvesenin şerrinden Allah–ü Teala'nın himayesine sığınırım ![]() *** *O şeytandan Allah–ü Teala'ya sığınırım ki o insanların göğsüne vesvese (kötü düşünceler) fısıldar ![]() *** *Gerçekten de öyle pek büyük birer düşman olan aldatıcı kimselerden, o kalplere vesvese veren din düşmanlarından kaçınılmalıdır ![]() ![]() ![]() *** Felak ve Nas Sureleri'nin ikisine birlikte iki koruyucu manasına gelen "Muavvezeteyn" denir ![]() ![]() "Geceye girdiğin ve sabah kalktığın vakit, üç de İhlas Suresi ile Muavvezeteyn Sureleri (okuman) her şey için sana kafidir (yani her türlü bela ve musibetten korur) |
![]() |
![]() |
|