Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Genel Konular

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
elveda, ramazan, şehri

Elveda Ey Şehr-İ Ramazan

Eski 09-28-2008   #1
b@ron
Icontr

Elveda Ey Şehr-İ Ramazan

Allahumme barik lena fi recebe ve sa'ban ve belligna ramazan

Allah'im! Recep ve Saban aylarini bizim için mübarek kil ve bizi Ramazan ayina ulastir

Duasiyla basladigimiz rahmet ve bereket iklimi üç aylardan maalesef ayrilmak üzereyiz Müminleri ayriligin heyecani ve hüznü sarmistir Insanin dogasinda vardir, ayriliklar insanlara hüzün verir Nasil hüzünlenmeyelim ki; "Ramazan ayi girince göklerin kapisi (baska bir rivayette Cennetin kapilari) açilir, Cehennemin kapilari kapanir, seytanlar zincire vurulur"

“Her iftar vaktinde Allah tarafindan (cehennemden) azat edilen kimseler bulunur Bu, (Ramazanin) her gecesinde olur"

"Kim Allah Teala yolunda bir gün oruç tutsa, Allah onunla ates arasina, genisligi sema ile arz arasini tutan bir hendek kilar'' Peygamber müjdeleriyle sevinmistik Ramazan ayini Yüce Allah bize lütfetmisti,

“Bir daha ki Ramazana kim öle kim kala”

Sevmistik seni Ey sehri ramazan Sefa geldin diye methiyeler okumustuk;

“Onbir aylik yoldan geldin, Müminlere misafir oldun,

Sefa geldin bize geldin, Ey Mübarek Ramazan

Çalisan kimseler kazanir, Müminler oruca özenir, Oruç sevmeyenler dert kazanir,

Sefa Geldin ey Mübarek Ramazan

Evvelin rahmet, evsatin magfiret, Ahirin cehennemden azat ettirmek, Buyurmus Hazret-i Muhammed

Sefa Geldin ey Mübarek Ramazan” diye

Ama simdi gidiyorsun, hem de onbir ay gelmemek üzere…

Alismistik sana, sahura kalkisla baslayan imsak vaktini asmak korkusuyla bir yandan yemekle içmekle mesgul olup çocuklugumuzdan alistigimiz “agzim burnum arica, niyet ettim oruca” tekerlemesiyle niyet ediyorduk

Kaptik mi Kur’an kitaplarimizi, mukabele dinlemeye gidiyorduk Peygamber ve Cebrail aleyhi selamlarin sünnetini yerine getirmenin heyecan ve mutlulugunu duyarak dinliyorduk Kur’an bülbülleri hafizlari

Orucumuza zarar gelmesin diye dikkat kesiliyor, Yalandan, giybetten korunmanin yollarini zorlamaya çalisiyorduk

Ramazanin kendine has heyecan ve telaslari da var

Aksam iftarda yenecek seylerin hazirlanisi ayri bir telas,

Iftar vaktine yetismek için gayret etmek ayri bir telas,

Iftar vaktini beklemek ayri bir telastir

Nasil telaslanmayalim ki, “Oruçlunun iftar sevincinin Rabbine kavusma sevinciyle es tutuldugu anin yasanmasi anidir ifrat vakti Ögle buyurmus Âlemlere Rahmet Hazreti Muhammed Efendimiz "Oruçlu için iki sevinç vardir: Biri, orucu açtigi zamanki sevincidir; digeri de Rabbine kavustugu zamanki sevincidir…”

Yemekler yenince aksam namazi, sonra gelsin çaylar, yine telas, çünkü evin ahalisi teravih namazina gitme hazirligina baslamistir

Böylece devam eden tatli telaslar bitmek üzeredir, simdilerde gitmeye hazirlaniyor Aziz misafir Gidiyor hem de, onbir ay gelmemek üzere…

“Hüzünle birlikte elveda demek zamani geldi çatti “Ey Mübarek Kur'an ayi, Saimlere gufran ayi, Müminlere ihsan ayi, Sehri Mübarek elveda!

Gündüzlerin rahmet idi, Gecelerin nimet idi, Âsiklara vuslat idi, Sehri Mübarek elveda!

Hakkiyla kadrin bilmedik, Pek çok kusurlar eyledik, Nâdim olup tövbe ettik, Sehri Mübarek elveda!

Her yıl Ramazan ayının başlangıcında hoş geldin ey şehr-i Ramazanövgüleriyle karşılanan ve göz açıp kapayıncaya kadar çabuk geçen, rahmet ve bereket ayı; Ramazanın son günlerini yaşamaktayızSon dönemeç hükmündeki son haftaya gelindiğinde; camilerde, meclislerde okunan naatlar, ilahiler, yerini hüzünlü sözlere bırakarak; elveda ey şehr-i Ramazan şekline dönüşürKoca Yunusun; bir beytinde Bildik gelenler geçtiler,gördük konanlar göçtüler dediği gibi her gelenin bir gidişi, her konanın bir göçüşü olduğu gibi, her başlangıcın da bir sonu vardırRamazan da diğer zamanlar gibi gelmeye-gitmeye, başlamaya-bitmeye mahkumdurÖnemli olan geldiği ve konduğunda yapılacaklardırGittikten ve göçtükten sonraki pişmanlıklar bir fayda vermeyecektirRamazan ayındaki fırsatlar değerlendirilemediği taktirde, diğerlerinden farklı bir tehlike söz konusudurRamazan ayında günahların affı o kadar kolay olacak ki, af nimetinden faydalanılamadığı taktirde, Cebrail aleyhisselamın bedduasına muhatap olmak vardırEbu Hureyreden (ra) rivayet edilen bir Hadisi Şerifte de şöyle buyurulmuştur;
Resul-i Ekrem (sav) minbere çıktı ve:
Amin, Amin, Amin! dediResul-i Ekrem (sav)e:
Ey Allahın Resulü (sav) Minbere çıktınız ve üç kere amin dediniz! (Bunun hikmeti nedir?) dendiBunun üzerine O (sav):
Cebrail bana geldi ve: Kim Ramazan ayına yetişir, affa uğramaz ve sonunda ateşe girerse, Allah onu uzaklaştırsın!dedi ve bana:
Sen de amin de! dedi, ben de:
Amin! dedimSonra:
Kim anne ve babasına yetiştiği halde onlara iyilik etmez, sonunda ölür ve ateşe girerse, Allah onu uzaklaştırsın!dedi ve bana:
Amin! dedimSonra da:
Sen yanında anıldığın halde sana salavat getirmeyip, ölen sonunda da ateşe giren kimseyi Allah uzak etsin! dedi ve bana da:
Amin! dedim(Ahmed bHanbel, Müsned,2/254; Tirmizi, Daavat,Şimdi yapılacak şey; Ramazana elveda derken, onun bizden hoşnut gidip gitmediğini muhasebe yaparak,bizimbu ayın af nimetinden istifade edip etmediğimizi düşünmemiz; geride kalan son Ramazan günlerini en verimli şekilde değerlendirmemiz lazımdır
Düz bir mantıkla şöyle düşünelim; yakınımızdan biri hasta olsa,yada bir ameliyat geçirse, planladığımız dünya işlerini bırakıp, hastamızın şifa bulması için nasıl başında nöbet tutarsak, gönül dertlerimizin derman bulacağı; Allahın af ve merhametine uğramak gibi, bin aydan hayırlı Kadir gecesine rastlamak gibi, Ramazanın son günlerini değerlendirmek için birkaç günümüzü ibadet ve itaat içerisinde geçirmeye gayret etmek akıllıca bir iş değil midir? Elveda ey şehr-i Ramazan derken; misafiri hoşnut göndermenin yollarına bakalım derim vesselaYa Şehr-i Ramazan!

Elveda ya şehr-i Ramazan
Oldun sen onbir aya sultan
Sende indi mubarek Kur'an
DÜnya'yı doldurdun hep nurlan

Bu ayda oruç farz kılındı
HergÜn teravihler kılındı
Her gece sahura kalkıldı
Her akşam iftarlar yapıldı

Evlerimiz bereket doldu
Açların karnı doyuruldu
ALLAH'ın emrine uyuldu
Şeytanlar zincire vuruldu

Oruç tutanlar sağlık buldu
Nefislere hep gem vuruldu
Camiler mÜminlerle doldu
İşlenen gÜnahlar affoldu

Kadir gecesi bu aydadır
Bin aydan daha hayırlıdır
Bu geceyi ihya edenler
Gerçekten de çok kazançlıdır

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com