![]() |
Kazım Karabekir Paşa'nın Öğütleri > |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kazım Karabekir Paşa'nın Öğütleri >Kâzım Karabekir Paşa'dan 17 Eylül 1919 günü de kişiye özel bir şifre aldım ![]() yazılmış olan bu şifrede bir iki uyarma vardı ![]() diyor, Sivas'tan gelen bildirimler ve genelgeler, kimi zaman Heyeti Temsiliye adına, kimi zaman da doğrudan doğruya sizden geliyor ![]() İstanbul'daki Hükümete doğrudan doğruya bildirim yaptığınız ve uyarma yazıları yolladığınız olmuştur ![]() bildirimler, sizi en çok saygı ile sevenler arasında bile, büyük bir içtenlik ve düşünce esenliği ile eleştiriliyor ![]() yol açacağını çok iyi bilirsiniz ![]() kararlarının her zaman imzasız, yalnızca Heyeti Temsiliye diye yayılmasını rica ederim ![]() ortada tek başına görülmemesi ülke yararı bakımından gereklidir ![]() (bu işte oyları toplanan kişilerin ya da kurulun kimler olduğu daha bugüne değin öğrenilememiştir ![]() inanıyorum ![]() ![]() Kâzım Karabekir Paşa'yı gerçekten duraksattığını ve bizi eleştirmeye dek götürdüğünü gördüğünüz noktaları elden geldiğince belirgin olarak yorumlamanın ve açıklamanın gerekli olduğu besbellidir ![]() bugünün yeni etkilerine kendimi kaptırmaktan çekinerek belirtmek için, o gün verdiğim karşılığı olduğu gibi bilginize sunmayı yeğ görürüm: 19 Eylül 1919 On Beşinci Kolordu Komutanı Kâzım Paşa Hazretleri'ne Y: Sayın Kardeşim, Derin bir içtenliğe dayandığından kuşku duymadığım kanılarınızı açık ve kardeşçe bir dille bildirmiş olmanız, kardeşlik bağlarımızı pekiştirmiş ve beni yürekten sevindirmiştir ![]() ![]() hükümete doğrudan doğruya yazılmış bir bildirim yoktur ![]() bulunduğum bir sırada, Dahiliye Nazırı Ã?dil Bey'le makine başında bir rastlantı sonucu karşı karşıya geliverdik ![]() karşılıklar üzerine, ben de ona karşı, salt kişisel olmak üzere, bildiğiniz biraz sertçe uyarmalarda bulundum ![]() geçmiştir ![]() başvurmalarımızda hep Kongre Kurulu ya da Heyeti Temsiliye sözleri, imza yerine geçmiştir ![]() mektuba Kongre kararıyla beş kişi imza koymuştur ki bu arada benim de imzam vardır ![]() sözlerini imza yerine kullanmakta idik ![]() yaptığı, güvensizliğe yol açtığı görüldü ![]() bildirdiği kişiler ve kuvvet gizli kalıyor ![]() yerlerden, özellikle Kastamonu, Ankara, Malatya, Niğde, Canik gibi yerlerden, doğrudan doğruya ben, makine başına çağrılmaya başlandım ![]() Temsiliye adı altında gizlenen kişilerle, aramızda birlik olup olmadığı üzerinde bir duraksama belirtisi sezildi ![]() Temsiliye imzalı genelgeyi kötüye yorarak ve adı geçen kurulun nitelik ve niceliği üzerinde birçok yanlış düşüncelere kapıldıktan sonra, beni makine başına çağırdı ![]() Temsiliye olarak, belirsiz bir kişilik bildirir gibi atılmış olmasından çıktığını söyledi ![]() bildirmenizden önce, Heyeti Temsiliye'de görüşülmüştü ![]() gizli bir komitenin yürütme kurulu olmayıp, hükümetten resmi izin almış, yasal ve türeye uygun bir derneğin temsilcilerinden meydana gelmiş olması dolayısıyla, ilgili yasaya uyularak, kararları ve bildirimleri sorumlu bir kişinin imzalaması zorunlu görülmüştü ![]() belirsiz bir ad altında yaparak düşeceği yasadışı durumdan doğacak sakıncalar, bu bildirim ve yayımlara imza atılması üzerine ulusal akıma karşı olanların yapmakta oldukları zararlı propagandalara katabilecekleri zarardan pek çok görüldü ve sonuç olarak, bildirim ve yayımlara imza atılması, oybirliği ile karar altına alındı ![]() üzerine, sorunun bir daha görüşülmesini Heyeti Temsiliye'ye önerdim ![]() ileri sürülmüş olan gerekçe ve düşüncelerden dolayı, yazılan şeylerin, Heyeti Temsiliye kararıyla olduğu açıklanmak üzere yazılmasına oybirliğiyle karar verdiler ![]() gördüm ![]() yerime başka bir kişinin imza etmesi söz konusu oldu ![]() sürdüğü sakıncalar şunlardır: Bütün dünya, benim bu işin içinde bulunduğumu bilir ![]() adımın ortadan kalkmasıyla, ya aramızda bir bozuşma ve ayrılık olduğu sanılacak ya da herhangi bir kişi imza eylediği halde benim ortaya çıkmaktan çekinir, yasadışı bir durumda bulunduğum ve böylelikle, yapılan işlerin de yasal olmadığı sanısına düşülecektir ![]() arkadaşımız, imzasıyla ortaya çıkınca, bugün benim için düşünülen sakıncalar yine o arkadaşımız için de düşünülecektir ![]() imza atmaya başlaması gibi sonunda bizim için güçsüzlük belirtisi olacak bir sıra gütmek gerekecektir ![]() Gerçekten, özellikle işin başlangıcında, doğrudan doğruya beni saldırı hedefi olarak görmüşlerdi ![]() yapılmış, Tanrı'ya şükür, hepsi de amacımız yararına sonuçlanmıştır ![]() Hükümeti ve kötülüğümüzü isteyenler, her girişimlerinde bozguna uğramışlardır ![]() Yabancılara gelince; Amerikalılar, Fransızlar ve İngilizlerle pek önemli görüşmeler yapılmış ve bunların Sivas'a kadar gelen yetkili görevlileri, bizden yana bir tutumla, karşılıklı iyi ilişkiler kurma yolunu tutmuşlardır ![]() katıldığımız Kuvayi Milliye'nin, bir iki kişinin kışkırtması sonucu olmayıp, bütün anlamıyla ulusal ve kamuya yaygın bir biçim ve nitelikte olduğunu, bize de bilgi vererek, rapor ile kendilerinin bağlı bulundukları yerlere bildirmişlerdir ![]() bilinen ********lık gereği, bazı kirli vicdanlı kimselerin yapacakları dedikoduların önüne geçilemez ![]() ![]() gibi sakıncalara karşı buraca düşünülen tek çare, bizim yürekten gelen sarsılmaz bir dayanışma ile kutsal amacımıza yürümekte bir an duraksama göstermemekliğimizdir ![]() kendi görüşlerime göre değil, bütün değerli arkadaşlarımın candan ve gönülden birliği ile çalışmayı yeğlediğimi, siz kardeşim de kabul edersiniz ![]() birlikte, bu konuda başkaca düşünceleriniz olursa bildirmenizi siz kardeşimden bekler, üstün saygı ve içtenlikle gözlerinizden öperim kardeşim ![]() Mustafa Kemal Baylar, İstanbul Hükümetiyle yazışmayı kestiğimiz 12 Eylül 1919 gününden sonra Ferit Paşa Hükümetinin düştüğü güne değin değişik zamanlarda Padişaha, yabancı devlet temsilcilerine, İstanbul Belediyesine ve bütün basına çeşitli andırı ve bildiriler yazıldı ![]() |
![]() |
![]() |
|