|
|
Konu Araçları |
5bölüm, barışı, büyük, düşüncesini, eğilimini, gelen, gelişmeler, görüştüm, halk, ile, incelemek, lozan, meclisinde, meydana, millet, nutuk, türkiye, yakından, önemliydi |
Nutuk > 5.Bölüm > Lozan Barışı Ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde Meydana Gelen Gelişmeler > Halk İle Yakından Görüştüm, Düşüncesini Ve Eğilimini Bir Daha İncelemek Önemliydi > |
08-24-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Nutuk > 5.Bölüm > Lozan Barışı Ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde Meydana Gelen Gelişmeler > Halk İle Yakından Görüştüm, Düşüncesini Ve Eğilimini Bir Daha İncelemek Önemliydi >Baylar, padişahlığın kaldırılışı, halifelik makamının yetkisiz kalışı üzerine, halk ile yakından görüşmek, ruh durumunu ve düşünce eğilimini bir daha incelemek önemliydi Bundan başka, Meclis, son yılına girmiş bulunuyordu Yeni seçim dolayısıyla Anadolu ve Rumeli Müdafaai Hukuk Cemiyeti'ni bir siyasal parti durumuna getirmeye karar vermiştim Barış sağlanacak olursa, derneğimiz örgütlerinin siyasal partiye çevrilmesini gerekli görüyordum Bu konuda da halkla karşı karşıya gelip görüşmeyi uygun ve yararlı buluyordum Utkudan sonra, eğitimle uğraşmaya başlamış olan ordumuzu da yakından görmek istiyordum İşte bu amaçlarla, Batı Anadolu'da bir gezi yapmak üzere 14 Aralık 1923 günü Ankara'dan ayrıldım Eskişehir'den başlayarak İzmit, Bursa, İzmir, Balıkesir'de halkı uygun yerlerde toplayarak uzun söyleşiler yaptım Bana diledikleri gibi serbest sorular sormalarını halktan istedim Sorulan sorulara, yanıt olmak üzere, altı saat, yedi saat süren konuşmalar yaptım Sayın baylar, hemen her yerde halkın anlamak istediği şeylerden dikkati çekenler şunlardı: Lozan Konferansı ve sonucu, ulusal egemenlik ve halifelik katı, bunların durumları ve ilişkileri; bir de kurmak istediğimi öğrendikleri siyasal parti Lozan Konferansı görüşmelerini, olduğu gibi, her yerde özetliyordum Olumlu sonuç alınacağına olan inancımı da söyleyerek ulusu kaygıdan kurtarmaya çalışıyordum |
|