|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
4bölüm, anayasanın, bildirdim, inönü, maddelerini, nutuk, paşaya, temel, tevfik, zaferleri |
![]() |
Nutuk > 4.Bölüm > İnönü Zaferleri > Anayasanın Temel Maddelerini Tevfik Paşa'ya Bildirdim > |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Nutuk > 4.Bölüm > İnönü Zaferleri > Anayasanın Temel Maddelerini Tevfik Paşa'ya Bildirdim >Tevfik Paşa'ya şöylece yanıt verdim: Ankara, 30 ![]() ![]() İstanbul'da Tevfik Paşa Hazretlerine 1-27 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Anayasa Temel Maddeler 1- Egemenlik sınırsız ve koşulsuz olarak ulusundur ![]() ![]() 2- Yürütme gücü ve yasama yetkisi, ulusun tek ve gerçek temsilcisi olan Büyük Millet Meclisi'nde belirir ve toplanır ![]() 3- Türkiye Devleti, Büyük Millet Meclisi'nce yönetilir ve hükümeti "Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti" adını taşır ![]() 4- Büyük Millet Meclisi, iller halkınca seçilen üyelerden kurulur ![]() 5- Büyük Millet Meclisi'nin seçimi iki yılda bir yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 6- Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu, Kasım başında, çağrısız toplanır ![]() 7- Din buyruklarının (ahkâmı şeriyenin) yerine getirilmesi; bütün yasaların konulması, değiştirilmesi, kaldırılması, antlaşma ve barış yapılması ve savaş kararı verilmesi (vatan müdafaası ilanı) gibi temel haklar Büyük Millet Meclisi'nindir ![]() ![]() ![]() 8- Büyük Millet Meclisi, çeşitli bakanlıkları (inkısam eylediği devairi) özel yasasına göre seçtiği bakanlar aracılığıyla yönetir ![]() ![]() 9- Büyük Millet Meclisi genel kurulunca seçilen başkan bir seçim dönemi süresince Büyük Millet Meclisi Başkanıdır ![]() ![]() ![]() ![]() 10- Anayasanın (Kanun-ı Esasi'nin), işbu maddelerle çelişmeyen hükümleri eskiden olduğu gibi yürürlüktedir ![]() Yukarıda belirttiğim temel maddelere aykırı bir yol tutamayacağımızı ve buna yetkili olmadığımızı yüce dikkatlerine önemle sunarım ![]() ![]() Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Kemal |
![]() |
![]() |
|