Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > Serbest Forum

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
4bölüm, anayasanın, bildirdim, inönü, maddelerini, nutuk, paşaya, temel, tevfik, zaferleri

Nutuk > 4.Bölüm > İnönü Zaferleri > Anayasanın Temel Maddelerini Tevfik Paşa'ya Bildirdim >

Eski 08-24-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Nutuk > 4.Bölüm > İnönü Zaferleri > Anayasanın Temel Maddelerini Tevfik Paşa'ya Bildirdim >

Tevfik Paşa'ya şöylece yanıt verdim:
Ankara, 3011921
İstanbul'da Tevfik Paşa Hazretlerine
1-2711921 ve 2811921 günlerinde çektiğim üç tel ile sizlere gerekli bulunan ve uygulanması ve desteklenmesi zorunlu olan bütün işleri açıklık ve kesinlikle bildirmiş olduğuma inanıyorum Buna karşın, 29 Ocak 1921 günlü telinizle durumun daha gereği gibi anlayışla ve doğru olarak gözden geçirilmemekte olduğunu gördüm Durumun önemi ve zamanın ağırlığı dolayısıyla, sizinle birlikte sayın arkadaşlarınızı ve özellikle Padişah Hazretlerini her bakımdan bir kez daha aydınlatmamız bir görev oluyor Düşünce ve yargılarınızdan doğru sonuçlar çıkarmanızı kolaylaştırmak amacıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi'nce konulan ve uygulanan Anayasanın temel maddelerini, olduğu gibi aşağıda bildiriyorum:
Anayasa
Temel Maddeler
1- Egemenlik sınırsız ve koşulsuz olarak ulusundur Yönetim yöntemi, halkın kendi alınyazısını eylemli olarak kendinin yönetmesi ilkesine dayanır
2- Yürütme gücü ve yasama yetkisi, ulusun tek ve gerçek temsilcisi olan Büyük Millet Meclisi'nde belirir ve toplanır
3- Türkiye Devleti, Büyük Millet Meclisi'nce yönetilir ve hükümeti "Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti" adını taşır
4- Büyük Millet Meclisi, iller halkınca seçilen üyelerden kurulur
5- Büyük Millet Meclisi'nin seçimi iki yılda bir yapılır Seçilen üyelerin üyelik süresi iki yıldır; bunlar yeniden seçilebilirler Eski meclisin görevi yeni meclis toplanıncaya dek sürer Yeni bir seçim yapılamayacağı anlaşılırsa toplantı dönemi bir yıl uzatılabilir Büyük Millet Meclisi üyelerinin her biri, yalnız kendini seçen ilin ayrıca vekili olmayıp bütün ulusun vekilidir
6- Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu, Kasım başında, çağrısız toplanır
7- Din buyruklarının (ahkâmı şeriyenin) yerine getirilmesi; bütün yasaların konulması, değiştirilmesi, kaldırılması, antlaşma ve barış yapılması ve savaş kararı verilmesi (vatan müdafaası ilanı) gibi temel haklar Büyük Millet Meclisi'nindir Yasalar ve tüzükler düzenlenirken, halkın işine en uygun ve zamanın gereklerine en everişli din ve hukuk hükümleriyle töreler ve önceki işlemler temel olarak alınır Bakanlar Kurulunun görev ve sorumluluğu özel yasayla belirtilir
8- Büyük Millet Meclisi, çeşitli bakanlıkları (inkısam eylediği devairi) özel yasasına göre seçtiği bakanlar aracılığıyla yönetir Meclis, yürütme işleri için bakanlara yönerge verir ve gerektiğinde bunları değiştirir
9- Büyük Millet Meclisi genel kurulunca seçilen başkan bir seçim dönemi süresince Büyük Millet Meclisi Başkanıdır Bu kimlikle Meclis adına imza atmaya ve Bakanlar Kurulu kararlarını onaylamaya yetkilidir Bakanlar Kurulu üyeleri, içlerinden birini kendilerine başkan seçerler Ancak Büyük Millet Meclisi Başkanı, Bakanlar Kurulunun da doğal başkanıdır
10- Anayasanın (Kanun-ı Esasi'nin), işbu maddelerle çelişmeyen hükümleri eskiden olduğu gibi yürürlüktedir
Yukarıda belirttiğim temel maddelere aykırı bir yol tutamayacağımızı ve buna yetkili olmadığımızı yüce dikkatlerine önemle sunarım Meclis Başkanlığıyla başlayan yazışmanızın gerektirdiği işlemin yürütülmesi Bakanlar Kuruluna bırakılmıştır efendim
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı
Mustafa Kemal

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com