Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > Serbest Forum

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
asitli, meyve, topraklarda, turnayemişi, yeni, yetişebilen, üzümsü

Asitli Topraklarda Yetişebilen Yeni Bir Üzümsü Meyve Turnayemişi

Eski 08-24-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Asitli Topraklarda Yetişebilen Yeni Bir Üzümsü Meyve Turnayemişi




Doç Dr Hüseyin çELİK , Ali İSLAM, Mustafa öZGEN

Turnayemişi, keskin tadı olan, yuvarlak, kırmızı renkli üzümsü bir meyve olup maviyemiş (likapa, yaban mersini) gibi fundagiller familyasında yer almaktadır Bitkisi yüzey örtücü özellik gösteren, yayılıcı kollar (omcalar) oluşturan ve bu kollar üzerinde meyveli kısa dikey sürgünler veren herdemyeşil bir bitkidir Su içinde büyüyebilir ancak havasız suyu sevmez Meyveleri kuruda veya su içinde hasat edilebilir çürüntü ve su ile dolmuş çukur alanlardaki bataklık bölgeler turnayemişleri için ideal alanları oluştururlar Barış ve arkadaşlık sembolü olan turnayemişinin yabani formları bataklık veya çamurlaşmış alanlarda, su kenarında veya yayla kesimlerindeki drenajı zayıf olan çayırlık alanlarda bulunabilir Turnayemişleri kurutulmuş bataklıkçukur alanlarda veya insan eliyle yapılmış kumtorf içeren tavalarda yetiştirilebilir Alman ve Hollandalı göçmenler Amerika Kıtasına yerleştikten sonra bu meyvenin çiçeklerini turna kuşunun gerdan, baş ve gagasına benzeterek craneberry (crane=turna) adını vermişlerdir Zamanla Cranberry olarak kısaltılmıştır Ikibinli yıllarda tarafımızdan Türkiyeye getirilen bu üzümsü meyve turnayemişi® olarak Türkçeleştirilmiş ve Rize, Trabzon (kuru hasat) ile Samsun ili çarşamba ve Bafra ovalarındaki asitli topraklarda (sulu hasat) ön çalışmalar başlatılmıştır
Dünya üzerinde 40°50° Kuzey enlemleri arasındaki asitli ve sulak alanlarda yayılım gösteren turnayemişi Kanada ve Amerika Birleşik Devletlerinde yaygın olarak yetiştirilmektedir 1800lü yıllarda kültüre alınmıştır 2004 yılı verilerine göre Dünya turnayemişi üretimi 343000 ton olup bunun % 82si Amerikada, % 14ü Kanadada, % 2si Litvanyada üretilirken Belarus, Azerbaycan ve Ukraynanın üretimdeki payı % 1in altındadır Turnayemişi ekili alanların toplamı ise 29565 ha olup dekara verim 1160 kg kadardır üretim maliyeti varil başına (45,359 kg) 45$ olup, toptan fiyatı 3 $/kgdır Genelde meyve suyu olmak üzere yıllık turnayemişi tüketimi kişi başına 450900 g arasındadır Günümüzde turnayemişi elma ve portakal gibi meyve suyu olarak tüketilen temel meyveler kategorisinde ele alınmaktadır Son yıllarda Polonya, Avusturya, Almanya, Rusya ve Türkiyede deneme amaçlı olarak yetiştirilmeye başlanmıştır
Sağlık Açısından Yararları, Bitkisel özellikleri ve önemi
Turnayemişi sağlık ve güzellik için büyük önem taşımaktadır Genelde (% 9095) diğer meyvelerle karışık veya konsantre olarak meyve suyu sanayisinde kullanılan turnayemişi, sos yapımında, taze meyve olarak (yılbaşı veya şükran günlerinde taze ve donmuş meyve), toz halinde, kurutularak (tatsız ve tatlandırılmış şekilde), dilimlenmiş olarak veya marmelat şeklinde değerlendirilebilmektedir Kurusu tahıllarla veya kornfleks ile karıştırılarak hatta şeker ile pişirilerek de değerlendirilebilmektedir Son yıllarda turnayemişi ile meyve suyu karışımı popüler olmaya başlamıştır Meyveli keklerde, yağlı çöreklerde, pastalarda ve ekmeklerde de kullanılmaktadır Elma, ahududu ve üzüm suyu ile birlikte mevve ve karışık meyve sularında hububatlı turnayemişi olarak, salata süsü olarak, turnayemişi pastası halinde ve tatlı turnayemişi olarak da değerlendirildiği ifade edilmektedir
Antosiyanin içeriği oldukça yüksek olan parlak kırmızı meyveleriyle turnayemişi popülaritesini giderek artırmaktadır Turnayemişi çok yoğun kırmızı renge sahip olduğu için yaş pastaların renklendirilmesinde doğal olarak kullanılan bir ürün haline gelmiştir Turnayemişi suyundan arta kalan posa da yeniden kullanılabilmektedir Posadaki çekirdeklerden mum ve yağ ekstrakte edilerek kozmetik sanayisinde ve merhem yapımında kullanılmaktadır Bu mum ve yağlar yanıklar ile bıçak yaralarının tedavisinde kullanılmaktadır Ekmek ve kek yapımında da değerlendirilebilmektedir Yirminci yüzyılda turnayemişinin popülaritesi dünya çapında hızla artmıştır Vitamin içeriği yüksek olan turnayemişi kan şekerini düşürmekte, idrar sistemi enfeksiyonlarında anti bakteriyel etki göstermekte ve ağızdiş sağlığı için kullanılmaktadır Antioksidan olarak bilinen fenolik maddelerce zengin olan turnayemişinin bakterilere karşı vücudu korumaktadır Bazı kanser türlerine, yaşlanmaya, ağız ve diş hastalıklarına, kalp hastalıkları ve ülsere karşı koyan turnayemişi, tıbbi olarak antibakteriyel ve idrar söktürücü olarak değerlendirilebilmektedir Yatak ıslatmayı ve mesane kasılmasını engelleyen turnayemişi iştah kaybını engellemekte, ishali gidermekte, gut hastalığını, böbrek ve pelvik iltihaplarını önlemekte, romatizmayı, askorbik asit eksikliğini ve ilkbahar yorgunluklarını gidermekte, ağız içi iltihaplarını iyileştirmekte, mide ve oniki parmak bağırsak ülserlerine karşı etkili olmakta, damar sertliğini ve boğaz yanmasını önlemektedir çekirdeklerinden elde edilen yağda bol miktarda omega3 bulunmaktadır özellikle beyin hücrelerindeki hasarı önleyen turnayemişi, felç riskini de azaltmaktadır
Turnayemişleri kuru ve sulu olarak hasat edilmektedir Geniş alanlarda kuru hasat yapan makineler de geliştirilmiştir Tavalarda yetişen turnayemişlerinin yaklaşık olarak % 75i kuru ve makine ile hasat edilerek konserve yapımında kullanılmaktadır Turnayemişi meyvelerinin içinde doğal olarak hava ile dolu kısımların olması onların su yüzeyinde yüzmesini sağladığı için su içinde de hasatları yapılabilmektedir Günümüzde üretilen turnayemişlerinin % 85i su içinde hasat edilmektedir
Sonuç olarak, organik maddece zengin, asitli ve su altında kalan topraklarda veya su altında kalmayan ancak pH oranı düşük ve organik maddesi yüksek olan Karadeniz Bölgesi topraklarında turnayemişi yetiştiriciliği ürün çeşitliliğine katkı sağlayabilir Bunun için 2004 yılında başlatılan ilk denemeler özellikle kuru şartlarda sonuçlarını vermeye başlamıştır Ayrıca, yeni çeşitler getirilerek Samsun çarşamba ve Bafra Ovalarında ve sulu şartlarda yetiştirilme imkanlarının ortaya konulması için de araştırmalar başlatılmıştır Orta Karadeniz Bölgesindeki sulak alanlarda ürün çeşitliliği bakımından önemli olabilecek turnayemişi tarımı geliştirilebilirse meyve suyu sanayisinde kullanılacaktır
Ayrıca, Türkiyede kurutulmuş turnayemişleri yaban mersini olarak yüksek fiyatla satılmaktadır
Aynı teknoloji Türkiyede de uygulanırsa turnayemişi üretecek olan çiftçilerimiz için ciddi gelir kaynağı olacaktır Karadeniz Bölgesinde asitli toprakların yer aldığı alanlardaki çay ve fındık tarımının azaltılması, azaltılan çeltik ekim alanlarının uygun olanlarında sulu hasat yapılacak şekilde turnayemişi yetiştirilmesi amaçlanmaktadır Bu açıdan, Rize, Trabzon, Ordu ve Giresun illerinde özellikle düz veya hafif meyilli alanlarda kuru hasat yapılacak şekilde, Samsunun Bafra ve çarşamba ilçelerinde ise uygun tava sistemleri kurularak sulu hasat yapılacak şekilde turnayemişi yetiştiriciliğine kısa sürede geçmek gerekmektedir Bu açıdan yeni çeşitlerin bölgemize kazandırılması, kuru ve sulu ortamlarda hasat yapılacak şekilde geniş alanlarda deneme çalışmalarına başlamak üzere ülke çapında proje yapılacaktır çünkü birkaç çeşit üzerine yapılmakta olan ön denemeler çok iyi sonuçlar vermiştir
Turnayemişi Yetiştiriciliği
çalımsı formda yayılıcı, kısa sürgünler oluşturan turnayemişi uzun yıllar yaşayan, odunsu yapıdadır Bitki yavaş büyüme gösterir Yaprakları oval, küçük ve sürgün üzerinde almaşıklı olarak dizilir 38 cm derine gidebilen yüzlek kök oluşturur Yirminci yüzyılda ıslah edilen 4 turnayemişi çeşidi olan Early Black, Howes, McFarlin ve Searles günümüzde turnayemişi yetiştiriciliğinin temelini oluşturmaktadır Turnayemişi çeşitleri olgunlaşma zamanlarına göre erkenci, orta mevsim ve geççi olarak sınıflandırılmaktadır Ticari turnayemişi bahçesi için öncelikle asidik topraklar (pH=3,55,5; ortalama pH=4,04,5) ve bol miktarda temiz su gerekmektedir Türkiyede Doğu Karadeniz (Rize, Trabzon, Ordu, Giresun) Bölgesindeki asitli topraklarda kuru hasat edilmek üzere ve OrtaBatı Karadeniz Bölgesinde sınırlandırılan çeltik alanlarının bir kısmında (Salıpazarı, çarşambaAsarcık, BafraFener) sulu hasat edilmek üzere yetiştiriciliği yapılabilir Bunun için 20002006 yılları arasında Türkiyeye getirilen turnayemişi çeşitleri ile belirtilen bölgelerde denemeler başlatılmıştır Turnayemişi yetiştiriciliğinde önemli olan beş kriter şu şekilde sıralanabilir; pH değeri 4,04,5 arasında olan asidik toprak (pH= 6,0a kadar yetişebilir), kaplama (kumlama) amacıyla kireç içermeyen kum, kuru veya sulu sistemde yetiştirilmesi için iyi ve temiz su, yöresel iklim şartlarının bilinmesi, özellikle de düşük sıcaklıkların olduğu yerlerde iklim verilerinin alınması ve yabancı otlarla hastalık ve zararlılar kontrol altına alınmalıdır Turnayemişi yetişen alanlardaki toprağın organik madde içeriği en az % 3,5 olmalı, milkil %3, geri kalan kısım kumdan ibarettir Ticari turnayemişi yetiştirilmekte olan sulu (bataklık) alanlar, etrafı yüksek setlerle (tümsek) çevrelenmiş, dikdörtgen şeklinde, içinde iş makineleri ile iş yapılabilecek büyüklükte ve düşük kodlu tavalardan oluşmaktadır
Kaynak: ekolojimagazincom

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.