|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
atasözleri, bilmeceler, bursa, detaylar, deyimler, kültürel |
![]() |
Bursa > Kültürel Detaylar > Deyimler Atasözleri ,Bilmeceler > Bilmeceler > |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bursa > Kültürel Detaylar > Deyimler Atasözleri ,Bilmeceler > Bilmeceler >Bilmeceler ,genellikle ölçülü ve kafiyeli seslerden oluşan zeka geliştirici ,eğlenmek ve düşündürmem amacıyla en az iki kişi veya iki gurup arasında oynanan Halk Edebiyatı ürünleridir ![]() Karşıda bir ay doğmuş Ayı görenler olmuş Anası kundakta iken Kızının kızı olmuş (GÜL) Ha gitti kuşum Burnu gümüşüm Avı dağlarda Gözü yuvada (ARI) Attım rafa Bir kuru kafa Yemesi tatlı Maymun suratlı (FINDIK) Allah yapar yapısını Kul açar kapısını (KARPUZ) Bir küçücük arpacık Başında var tablacık (ÇİVİ) İçi taş dışı taş İçinde dön dolaş(MİNARE ) Karınca kakarınca Yola gider ince ince (DİKİŞ MAKİNESİ ) Dışı kazan karası İçi Peynir mayası (KESTANE ) Bende var sende var Binbir kuru dalda var (AD) Çam ağacını oydular İçine dünyayı koydular Söylesin diye Kulağını burdular (RADYO) Kuyruklu kumbara Buğday taşır anbara (KAŞIK) Patuna pat pat Etekleri Kat kat (LAHANA ) Uzun uzun uzarlar Boynuzunda buzağılar ( MISIR) Odanın içinde Oda onun içinde (AYNA) Pazardan alınmaz Çuvala konulmaz Tadına doyulmaz (UYKU) Melemez melemez Ocak başına gelemez (KIŞ) Kuyruklu kumbara Buğday taşır anbara (FARE) Tarlada biter makine büker Her sabah elimi öper (HAVLU) Uzaktan baktım ağarır Yanına vardım bağırır (ÇEŞME) Ayaklı fil Aklın varsa bil (TERAZİ) Bindim kızağa Gittim uzağa Getirdim bir çıplak buzağa (BALIK) Altı su , üstü ateş (LAMBA) Ah namussuzun gavuru Kulağını çekince bağırı (RADYO) Bir kuyum var İçinde iki türlü suyu var (YUMURTA) Dal ucunda kirpi İçinde kara kedi (KESTANE) Et üstünde yoncacık ( TIRNAK) Saksağan yuvada kuyruğu ovada (KABAK) Soğukta sular donulur Güneş vurur bulanır (BUZ) Sık dağa gittim Çok kuş vurdum Etini yedim Kemiğini sıpıttım (ÜZÜM) |
![]() |
![]() |
|