Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > Serbest Forum

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
aaç, aylik, dergisi, iklimkültür, kessek, olur, sizinti

Bir A'aç Kessek Ne Olur ? (Sizinti Aylik İklim-Kültür Dergisi)

Eski 08-24-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Bir A'aç Kessek Ne Olur ? (Sizinti Aylik İklim-Kültür Dergisi)






"Tabiattan yemyeşil bir perde, harika bir tablo Rengarenk yapraklar rüzgarın her dokunuşunda, tefekkür etmenin neşvesiyle kendinden geçen bir alimgibi coşuyor Ağaçların dallarında kuşlar cıvıldıyor, ormanın kenarındaki yaşlı çınar ihtişamıyla göz dolduruyor ve adata ormana gözcülükediyor İnsanlar başlarını kaldırdıklarında, içleri huzurla doluyor Kainat kitabının bitkiler sahifesinden şirin bir orman, neşe kaynağı oluyor insanlara ve ev sahipliği ediyor onca canlıya Perde değişiyor Ağaçların yerini beton yığınları doldurmuşBacalardan yükselen keşif bir duman,şehrin havasını esir almış adeta Ağaçlarda hayatta kalma mücadelesi veren boynu bükük birkaç kuş şarkı söylemez olmuş İnsanlar öksürüyor ve mutsuz"

Siz bu iki tablodan hangisinde yer almak istersiniz ?

*Arabamızdaki bir depo benzinle, milyonlarca yıllık bir birikimi yaktığımızı biliyormuyuz ?
*Tabiatta yaptığımız tahriplerle, aslında Dünyada hayatın can damarlarını kestiğimizin farkında mıyız ?

Bir başkasından beklemedentabiata sahip çıkmalıyız çünkü "Bir ağaç daha kessek ne olur?" diyerek bizden sonraki nesillerin geleceğini tüketiyoruz Eskimeden değiştirdiğim divanlar, doldurmadan attığımız defterler vs için her yıl kaç ağaç kesildiğinin farkındamıyız? Hatta otobobilimizle gereksiz yere gezerken bile depomuzda tabiatı harcadğımızın ne kadar farkındayız? Bütün bunların farkında olasak, yinede acımasızca tüketirmiydik dünyamızın güzellik ve zenginliklerini ?

Otomobilleriyle yolculuk yapan Massachusetts Üniversitesinden bir grup araştırmacının aklına, arabaların yaktığı benzinin kaynağının ne olduğu sorusu gelir Ve bu araştırmacılar, çok eski zamanlarda yaşamış fıtoplanktonların (fotosentez yapan tek hücreli deniz canlıları) petrol aşamasına kadarki serüvenlerini incelerler

Ölen planktonların sadece% 2si okyanus dibine çökerek, binlerce metre kalınlığındaki tortul malzemenin içinde gömülü kalır Bu ölü planktonkitlesi belli bir sıcaklık ve yüksek basınç altında % 75 nisbetinde ham petrole dönüştürülür Yoğunluğu suyun yoğunluğuna göre daha az olduğu için (0,8), bu petrol stokunun az bir bölümü yer kabuğunda yukarıya doğru göç ettirilir Bugün bu müthiş enerjikaynağının tahminen %25i çıkarılıp işlenebilmiştir

Fireler dikkate alınarak bu safhaların tahmini hesapları yapıldığında şu şaşırtıcı netice ortaya çıkmıştır: 16 hektarlık (160000 metrekarelik) bir arazinin toplam buğday üretimine eşit 90 tonluk fitoplankton kütlesinden, yaklaşık dört litre benzin elde edilmektedir Ayrıca gezegenimizde 400 yıl boyunca yetişen bitkilerin tamamı, bir yılda tüketilen petrolü karşılayamamaktadır

Müthiş d

Kaynak: Ayrıntılı bilgi için kureselfelaketcom

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.