|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
allah, bildirdikleri, dua, hakkinda, rasulü, sav |
![]() |
Dua Hakkinda Allah C.C. Ve Rasulü S.A.V. Bildirdikleri.. |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Dua Hakkinda Allah C.C. Ve Rasulü S.A.V. Bildirdikleri..![]() ALLAH c ![]() ![]() Rasûlullah Sallu Aleyhi ve Sellem; "DUA MÜ'MiNiN SiLAHIDIR" buyuruyor, Ve yine, söyle baska bir açiklama getiriyor "DUA" konusuna: "Dua ibadetin özüdür ![]() Bu hadîs-i serîf'in hemen arkasindan su âyet-i kerîmeyi hatirliyoruz: "Cinni ve insanlari ancak bana kulluk etmeleri için yarattim ![]() En basit anlamiyla kulluk, dua ve zikirdir! En genis anlamiyla kulluk, varolus gayesinin geregini yerine getirmektir ![]() "Eger kulum, bana ellerini kaldirir da dua ederse, ben o elleri bos olarak geri çevirmekten hayâ ederim ![]() ![]() "BANA DUA EDIN, ICABET EDEYIM" "Ben, kulumun zanni üzereyim ![]() ![]() ![]() ![]() "duamiz kabul oluyormu?" diye düsünenler: Siz dua ederken, o duanizin kesinlikle kabul görecegini düsünürseniz, biliniz ki mutlaka isteginiz meydana gelecektir! En kolay, en ucuz (hatta bedâva) ve en tesirli sey 'dua'dir ![]() Iste bu yüzdendir ki, "mü'minin silâhidir" buyurulmustur ![]() Simdi de, büyüklerimizin dedigi gibi "ettekraru ehsen, velev kâne yüz seksen" diyerek, Dua'nin kelime mânasi, bir sey istemek, yardim dilemektir ![]() Bir kimsenin varligina inandigi yüce bir varliktan herhangi bir seyi istemesine 'dua', kendi seviyesinin altinda bir mevkideki birisinden bir sey istemesine ise emir denir ![]() Dinî mânada dua: Kulun Allah-ü Teâlâ'ya ihlasli olarak, ibadet ve kullukta kusur etmeden, karsiligini beklemek suretiyle belli vakitlerde ellerini Rabb'ina açarak, O'ndan bir sey istemesine denir ![]() Dua Nedir? Kulun zamandan ve mekândan münezzeh olan Âlemlerin Rabb'inden talebi mi? ![]() ![]() ![]() Dua, insanin varligindaki ilahî gücün ortaya çikartilmasi tekniginden baska bir sey degildir! Bu sebeptendir ki; insan, tam bir konsantrasyon ile dua edebildigi takdirde, imkânsizmis gibi görünen pek çok seyin gerçeklestigini farkedebilir ![]() Iste bu yüzdendir ki, insanin en güçlü silâhi 'dua'dir ![]() Dua mekânizmasindan en büyük verimi almak istiyorsak, özellikle ve öncelikle duanin sekli, yeri ve zamani konusunda bazi hususlara önem vermek zorundayiz ![]() "dua ne zaman yapilir?" Ne zaman dua etmeliyiz? Her zaman! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Insan sadece bunalimli ve zor anlarinda degil, sevinçli ve huzurlu anlarinda dua etmeli, bu hallerini Allah'la c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çünkü biliyoruz ki Allah sevinçli anini kendisiyle paylasanin, zor anlarinda da yardimcisi olmustur ![]() ![]() ![]() Özetle aklimiza ne zaman eserse, içimizden ne zaman gelirse, o zaman dua etmeliyiz ![]() Ayrica bazi özel zamanlar vardir ki, bu zamanlarda edilen dua daha makbul ve edilen duanin kabulü daha mümkündür ![]() DUA IÇIN ÖZEL VAKITLER Ramazan'in 20'sinden sonraki tek geceler ![]() Muharrem'in 10 ![]() ![]() Receb'in girdigi gece ![]() Receb'in 15 ![]() ![]() Mi'râc gecesi ![]() Saban ayinin 15 ![]() ![]() Arefe geceleri ![]() Ramazan ve Hac Bayramlari geceleri Cuma günü hutbe saati ile ikindi arasi Receb'in 27 ![]() ![]() Saban'in 15 ![]() ![]() Ramazan günleri Arefe günleri Muharrem'in 10 ![]() ![]() Zilhicce'nin 10 ![]() Dua edilen zamanlar, insanin Allah'a olan yakinliginin, dostlugunun ve Allah'a ne kadar muhtaç oldugunun en açik sekilde anlasildigi anlardir ![]() Çünkü insan dua ederken, hem Allah'in karsisinda ne kadar aciz ve güçsüz oldugunu anlar, hem de kendisine Allah'tan baska hiç bir gücün yardiminin olamayacaginin farkina varir ![]() Insanin duasinin samimiyeti ve içtenligi ise, Allah'tan istedigi seye hissettigi ihtiyaç ile ilgilidir ![]() Allah Teâlâ bir ayetinde sIkIntI ve ihtiyaç içinde olanin duasini kabul ettigini bildirir ![]() "Ya da bunalim ve ihtiyaç içinde olana, kendisine dua ettigi zaman icabet eden, kötülügü açip gideren ve sizi yeryüzünün halifeleri kilan mi? Allah ile beraber baska bir ilah mi? Ne az ögüt-alip düsünüyorsunuz ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|