|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
açiliş, enerji, kongresi, konuşmalari, makina, mühendisleri, odasi, tmmob, verimliliği |
![]() |
Tmmob İi. Enerji Verimliliği Kongresi - Açiliş Konuşmalari - Tmmob Makina Mühendisleri Odasi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tmmob İi. Enerji Verimliliği Kongresi - Açiliş Konuşmalari - Tmmob Makina Mühendisleri OdasiKOCAELİ ŞUBE BAŞKANI ÇINAR ULUSOY‘UN YAPTIĞI KONUŞMA: "Sayın Konuklar, Sayın Delegeler, Değerli Basın Mensupları, Sizleri TMMOB Makina Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Yönetim Kurulu ve şahsım adına saygıyla selamlıyorum ![]() ![]() ![]() TMMOB Makina Mühendisleri Odası; ülke kaynaklarının halkımızın ve ülkemizin çıkarları doğrultusunda kullanımı, enerji verimliliği konularında kamuoyunun bilinçlendirilmesi, ülke çapında enerji ve döviz tasarrufu sağlanması, hava kirliliğinin azaltılması, insan sağlığının korunmasına katkıda bulunulması için teknolojik ve bilimsel esaslar doğrultusunda çalışmalar yürütmektedir ![]() Bu bağlamda, Makina Mühendisliğinin önemli alanlarından biri olan enerji konusuna yönelik politikaları ve teknolojik gelişmeleri irdelemek, bu alana yönelik yeni açılımlar sunmak, alternatifler üretmek amacıyla II ![]() ![]() Oda Yönetim Kurulumuzca alınan karar doğrultusunda, Kongremizin hazırlıkları, yine Oda Yönetim Kurulumuzun, Bursa ve İstanbul Şubelerimizle ortaklaşa olarak Şubemize verdiği sekretarya görevi ile yaklaşık 8 ay önce başladı ![]() Bu süreçte, MMO İstanbul ve Bursa Şubeleri ile birer sekretarya toplantısı, 2 Düzenleme Kurulu, 12 Yürütme Kurulu toplantısı yapılmıştır ![]() ![]() Düzenleme Kurulumuzun iki ana başlık altında gerçekleştirmeye karar verdiği Kongremiz, aşağıdaki ana tema ve alt başlıkları altında oluşmuştur ![]() Enerji Ekipmanlarının Yerli Üretimi ana başlığı altında; · Alternatif ve Yenilenebilir Enerji Ekipmanları Yerli Üretimi · Enerji Üretim Teknolojileri ve Gelişmeler · Alternatif Enerji Kaynakları ve Mevcut Sistemlerle Birleşik Kullanımı · Enerji Yatırımları, Finansman Kaynakları ve Ekonomisi · Mevzuatlar ve Lisans · Teknolojik sorunlar ve ARGEYeni Yasal Düzenlemeler Işığında Enerji Verimliliği ana başlığı altında ise;· Enerji Verimliliği Projelerinin Ekonomik Değerlendirilmesi · Arz-Talep ve Risk Yönetiminde Enerji Verimliliği · Finansman ve İstihdam · Enerji Verimliliği Danışmanlık Şirketleri ve Mühendisler · Binalarda Enerji Performansı · Ulaşımda Verimlilik · Proje Destekleri ve Sanayi Uygulamaları · Enerji Verimliliği Uygulamalarında Ölçüm Yöntemleri ve Ekipmanları · Sanayide Ve Binalarda Enerji Yönetimi ve Tasarrufu · Isıtma, Soğutma Ve İklimlendirme Sistemlerinde Enerji Verimliliği · Atık Isıların Değerlendirilmesi‘dir ![]() ![]() - Makina Mühendisleri Odası, - Üniversitelerimiz, - TÜBİTAK, - Kamu Kurum ve Kuruluşları, - Sektör Dernekleri, - Ve Sanayi Kuruluşlarımızdır ![]() Bu çerçevede kurgulanan Kongremiz, bugüne gelindiğinde elinizde olan Kongre Programıyla hayata geçirilmiştir ![]() Bu vesileyle Kongremizin gerçekleşmesi yolunda kaynak yaratan TÜPRAŞ‘a ve fiziksel olanaklarını bizle paylaşan TÜBİTAK MAM ve UME‘ne Kongre Düzenleme Kurulu adına içtenlikle teşekkür ederim ![]() Enerji verimliliği konularında kamuoyunun bilinçlendirilmesi, ülke çapında enerji ve döviz tasarrufu sağlanması noktasında MMO Kocaeli şubesi olarak Kongre nedeniyle başlattığımız çalışmalar kapsamında, binalarda ve sanayide enerji verimliliği ölçümleri ve çözüm önerileri hizmetleri vermek amacıyla Enerji Analizörü, Ultrasonik Debimetre, Hafızalı Manometre ve Termal Kamera cihazları temin edilmiştir ![]() ![]() Kongremizin daha verimli geçmesi noktasında, başta destekleyen tüm kurum ve kuruluşlara, Oda Yönetim Kurulumuza, Kongre Düzenleme, Yürütme Kurulu ve Danışmanlar Kurulu üyelerine, MMO Enerji Çalışma Grubuna, Bildiri Sunan tüm katılımcılara ve Kongre Sekreterlerimize katkılarından ötürü teşekkür eder, kongremizin başarılı geçmesi dileğiyle tüm konuklarımıza ve katılımcılara saygılarımı arz ederim ![]() ODA YÖNETİM KURULU BAŞKANI EMİN KORAMAZ‘IN YAPTIĞI KONUŞMA:"Sayın Rektörlerimiz, Genel Müdürlerimiz, Başkanlarımız, Sayın Konuklar, Değerli Meslektaşlarım, Değerli Basın Mensupları, TMMOB Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu ve şahsım adına hepinizi saygıyla selamlıyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Enerji Çalışma Grubumuz tarafından hazırlanan "Yeni ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları", "Türkiye‘nin Doğalgaz Temin ve Tüketim Politikalarının Değerlendirilmesi" ve "Dünya ve Türkiye‘de Enerji Verimliliği" adlı Oda Raporlarımız referans oluşturacak nitelikte ciddi çalışmalar olarak yayımlanmakta ve iki yılda bir güncellenmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Odamızda jeotermal enerji uygulamaları, güneş enerjisi sistemleri, ısıtma soğutma havalandırma tesisatı, ısı yalıtımı ve enerji yönetimi ile doğalgaz konularında kurslar ve seminerler düzenlenmektedir ![]() ![]() Enerji sektörüyle ilgili kurum ve kuruluşlarla yakın işbirliği içinde olan Odamız iki dönemdir Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi Yönetim Kurulu‘nda temsil edilmektedir ![]() Son iki yıldır gerek mevzuat ve gerekse tanıtım faaliyetleri ile üzerinde yoğunlaşılan enerji verimliliğinin artırılması, Odamızın da önemli bir hedefi ve çalışma alandır ![]() Zira binaların daha iyi yalıtılması, enerji performansı açısından değerlendirilmesi; yüksek verimli kazanların ve ısı tesisatının, soğutma ekipmanlarının üretilmesi ve kullanılması; açık sıcak ve soğuk yüzeylerin yalıtılması ve atık ısının geri kazanımı; kojenerasyon tekniklerinin kullanımı; bölgesel ısıtma tesislerinin kurulması; enerji verimli ve çevre uyumlu taşıtlar, enerji verimliliği açısından önem taşıyan konulardan bazılarıdır ve bu konular doğrudan makine mühendisliği meslek uygulama alanlarına girmektedir ![]() ![]() ![]() 2 Mayıs 2007 tarihinde yürürlüğe giren Enerji Verimliliği Kanunu ve bu çerçevede geçtiğimiz yıl yayımlanan 5 yönetmelik ile bu konuda önemli adımlar atılmış ve çok sayıda yeni düzenleme ve kural getirilmiştir ![]() Gücünü Anayasadan alan bir meslek örgütü olarak enerji verimliliği konusunda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve ilgili kuruluşlarının gösterdiği gayretleri gönülden destekliyoruz ![]() Bu noktada mevzuat düzenleme çalışmaları sırasında işbirliğine açık, katılımcı çalışma anlayışından dolayı başta Genel Müdürlerimiz olmak üzere EİE ve Yapı İşleri Genel Müdürlüğü yetkilileri ve uzmanlarına teşekkür ediyorum ![]() ![]() Odamız yasanın ve ilgili yönetmeliklerinin tasarı aşamasından yürürlük aşamasına kadar tüm süreçte görüş ve önerilerini yetkililerle paylaşmakla kalmamış, uygulama açısından da önemli destek sağlama konusunda kendisini görevli addetmiştir ![]() Önerilerimizin bir bölümü söz konusu düzenlemelere yansımasa da, yasa ve yönetmelikleri bu haliyle de önemli bir başlangıç ifade etmekte ve enerji verimliliğinde yeni bir sayfa açmaktadır ![]() ![]() ![]() Önerilerimizin göz önüne alınması ile yaşayan ve etkili bir mevzuat yapısının sağlanabileceğine inanıyorum ![]() Yasa kapsamında Odamıza ve üyelerimize de önemli görev ve sorumluluklar düşmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir yıllık uygulama sürecimiz sonunda elde ettiğimiz geri beslemeleri de göz önüne alarak laboratuarla ilgili fizibilitemizi hazırlamak ve en kısa sürede bu konudaki girişimimizi sonuçlandırmayı planlıyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() Yönetmelik kapsamında şirketlerin izlenmesi için gerek yurt çapındaki yaygınlık ve gerekse bu alandaki uzmanlıkların henüz ülkemizde olgunlaşmaması nedeniyle bazı zayıflıkların olabileceğini düşünerek, Enerji Verimliliği Danışmanı şirketlerin Odalarımıza kayıtlı Serbest Müşavirlik Mühendislik Büroları kapsamında izlenmesini önermiştik ![]() ![]() Ancak bu önerimiz kabul görmedi ![]() ![]() Enerji uluslararası siyaset, çelişki ve çatışmalarda stratejik bir boyuta sahiptir ![]() ![]() Dünyada artacak olan petrol talebinin gelecekte karşılanmasının güçlükleri dolayısıyla fosil yakıtların fiyatlarında önemli artışlar olması söz konusudur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Diğer taraftan Türkiye‘nin mevcut üretim düzeyiyle enerji talebini karşılama durumu her geçen yıl azalmaktadır ![]() ![]() ![]() Sorunun bu boyutlara ulaşmasının temel nedenleri stratejik bir planlama anlayışının olmaması; özelleştirme, serbestleştirme politikaları ile kamu kuruluşlarının parçalanması, küçültülmesi; ithal doğalgaza dayalı elektrik enerjisi üretim tesislerinin teşvik edilmesi, doğalgaz santrallerine verilen ticari taahhütler nedeniyle linyit yakıtlı santraller ve hidroelektrik santrallerin gerekli iyileştirme, kapasite artırımı, bakım ve onarım çalışmalarının yapılmaması; kamunun enerji yatırımlarından çekilerek, zengin linyit rezervleri ve hidrolik kaynaklarımızın değerlendirilmemesi, bu alanlara yatırım yapılmaması, rüzgar, jeotermal, güneş gibi yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarımızın yeterince değerlendirilememesidir ![]() Ancak bu durumu değiştirmek olanaklıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ülkemizde % 25‘i aşan bir enerji tasarruf potansiyeli bulunmaktadır ve bu potansiyel önemsenmelidir ![]() ![]() 2008 yılında enerji ithalatı için 48 milyar dolar ödenmiştir ![]() ![]() Diğer yandan enerjinin verimli kullanılması ile imalat sanayiinde % 8 ila % 50 arasında değişen ürün maliyeti içindeki enerji maliyeti payı da azaltılabilecek ve birçoğu teknik eleman olmak üzere on binlerce kişiye iş sahası açılabilecektir ![]() Türkiye etkin enerji verimliliği politikaları ve enerjide kaynak çeşitlemesine yönelmek, bir "enerji atılımı" gerçekleştirmek ve bunu ulusal, toplumsal bir politika haline getirmek durumundadır ![]() ![]() ![]() Değerli Katılımcılar, Son olarak kongrenin gerçekleştirilmesini sağlayan Düzenleme, Yürütme, Danışmanlar Kurullarına, Kongreyi destekleyen kurum, kuruluş ve üniversitelere, bildiri sunacak konuşmacılara, Kocaeli ve İstanbul Şubelerimizin Yönetim Kurulları ve çalışanlarına, delege ve izleyiciler ile Oda Enerji Çalışma Grubuna Oda Yönetim Kurulumuz adına içtenlikle teşekkür ediyorum ![]() Kongremizin Türkiye‘nin sanayi üretiminin ve dolayısıyla enerji tüketiminin önemli bir bölümünün gerçekleştiği Kocaeli ilimizde yapılmasının beklenen yararı en üst düzeye çıkaracağını umarak etkinliğimizin başarılı geçmesini diliyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum ![]() |
![]() |
![]() |
|