Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > Serbest Forum

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
enerjisi, gerçekleştirildi, rüzgar, samsunda, sempozyumu

2. Rüzgar Enerjisi Sempozyumu Samsunda Gerçekleştirildi

Eski 08-24-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

2. Rüzgar Enerjisi Sempozyumu Samsunda Gerçekleştirildi

2 RÜZGAR ENERJİSİ SEMPOZYUMU SAMSUNDA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Samsun Şubesi ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü işbirliği ile düzenlenen 2 Rüzgar Enerjisi Sempozyumu (RÜGES 2009) 4-5 Haziran 2009 tarihlerinde OMÜ Kurupelit Yerleşkesi'nde gerçekleştirildi

Sempozyumun açılışında sırasıyla OMÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof Dr Güven Önbilgin, EMO Samsun Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Suat Yılmaz, OMÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof Dr Osman Nuri Ergun, EMO Yönetim Kurulu Başkanı Musa Çeçen, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı ve OMÜ Rektör Yardımcısı Prof Dr Ferşat Kolbakır konuşma yaptılar EMO Samsun Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Suat Yılmaz, enerji alanında kamu hizmeti kavramının terk edilmesi ile birlikte merkezi yapının parçalanmasının arz güvenliği sorununa yol açtığını ifade ederek, şöyle konuştu: "Üretim sürecinin kesintisiz ve buna bağlı olarak da yaşamın çağdaş koşullarda sürdürülebilmesi enerjiye bağlı olup, enerji kaynaklarını kesintisiz, güvenilir, ucuz temiz ve çeşitlendirilmiş kaynaklardan sağlayabilmek ve verimli kullanmak önem arz etmektedirAncak yerli ve yenilenebilir enerji kaynakları açısından zengin olan ülkemizde bu anlayış göz ardı edilerek enerjide dışa bağımlılığımızı artırarak arz güvenliğimizi tehdit eden, çevreye ve yaşama duyarlı olmayan enerji politikaları izlenmekte, enerji sektörü piyasanın kar anlayışına terk edilmektedir" "Yenilenebilir Yeni Rant Kapısı Olmasın"Günümüzde ülkelerin yenilenebilir enerji kaynaklarına özel önem verdiği vurgulayan Yılmaz, yenilenebilir enerji kaynaklarına ilişkin tüm dünyada uzun erimli projelerin yürütüldüğünü ve yenilenebilir enerjinin kurulu güç içindeki payının artırılmaya çalışıldığını kaydetti Yılmaz, EMOnun yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarını geliştirmeye dönük politikaları desteklediğini ifade ederek, "Yeter ki bu politikalar kısa vadeli kazanç ve rant kapısı yaratılmasına hizmet etmesin" diye konuştu "İthal Bağımlılığı Yenilenebiliri Zorunlu Kılıyor"EMO Yönetim Kurulu Başkanı Musa Çeçen ise konuşmasında, enerjinin temel yaşam gereksinimlerinin karşılanması açısından önemine vurgu yaparak, enerjinin uluslararası politikalara yön verilmesi açısında etkili bir güç olduğuna da dikkat çekti Bilinen fosil enerji kaynaklarının yakın bir gelecekte tükeneceğini ifade eden Çeçen, şöyle konuştu: "Yaşamın sürdürülebilmesi için vazgeçilemez konumda olan enerji alanında, yeni kaynaklara yönelim ve tüketimdeki verimlilik dahil olmak üzere ciddiye alınması gereken yaptırımların ve araştırmaların yapılması zorunludur Ülkemiz 2007de 36 milyar dolar, 2008de ise 48 milyar dolar kaynağını yüzde 72sini birincil enerji kaynağı olarak kullandığımız petrol ve doğalgaza, yani ithalata ayırmıştır Bu ağır maliyet enerji tasarrufuna, mevcut kaynakların verimli kullanımına, enerjinin geri kazanılmasına ve jeotermal, rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına ne ölçüde önem vermemiz gerektiğini açıkça ortaya koymaktadır" Kamudan Yenilenebilir BeklentisiMaliyet açısından fosil kaynaklar ile yenilenebilir kaynaklar arasındaki tercih dengesinin gelecekte, yenilenebilir kaynaklara kayacağını ifade eden Çeçen, şöyle devam etti: "Yerli ve yenilenebilir kaynakların planlama anlayışı ilkeleri ile buluştuğu ve baz santral olarak kullanmak zorunda olduğumuz yerli fosil kaynaklarımızın ise bilimsel veri ve araştırmalarla çevresel dengeleri gözeterek kullandığımız takdirde gerçek anlamda sürdürülebilir olacaktır Sürdürülebilir yaşam için öncelikli sürdürülebilir kalkınma anlayışıyla bezenmiş strateji ve politikaların hazırlanması ve süratle uygulamaya konulması kaçınılmaz olmuşturYenilenebilir kaynaklara ilişkin enerji yatırımlarımı azlığına dikkat çeken Çeçen, "Yenilenebilir kaynaklara dayalı elektrik üretim santralı kurmak üzere kamu rol almalı, bu yönde gerekirse teknoloji transfer ederek yerli elektromekanik sanayinin gelişimine katkıda bulunmalıdır" şeklinde konuştu "Dış Borç Türkiyeyi Zorluyor"TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı ise açılış konuşmasında Dünyada 1 milyar kişinin günlük 1 dolardan daha az geliri olduğunu ve dünya nüfusunun zengin yüzde 2sinin dünya servetin yarısına el koyduğu kaydederek, şöyle konuştu: "Ülkemizde de yoksulların daha fazla yoksullaştığı, siyasal yapıda pek çok değişimin gerçekleşmesi ile yaşanan süreç, kapitalist küreselleşmenin küresel kriziyle karanlık yüzünü bir kez daha gösterdi Neo-liberalizmi tartışılmaz ve geri döndürülemez, kaçınılmaz bir süreç olarak gösterenler dahi, neo-liberalizme karşı alternatif arayışlarına giriyorlar" Kapitalizmin dünya ölçeğinde yaşadığı krizden, bağımlı ülkelerin ağır biçimde etkileneceği kaydeden Soğancı, "Dış borç stoku milli gelirinin yüzde 40ına yaklaşan ülkenin, son yıllarda gerçekleştirdiği dış kaynağa bağımlı büyümenin bedelini ödemesi kaçınılmaz görünüyor Önümüzdeki dönem mühendisleri, teknik elemanları karanlık bir gelecek beklediğini söylemek yanlış olmayacaktır" dedi Türkiyenin toplam kurulu gücünün 41 bin 800 megavat (MV) olmasına rağmen rüzgar enerjisinin payının 500 MV ile sınırlı kaldığını hatırlatan Soğancı, "Bu rakam Türkiyenin rüzgar potansiyeline göre oldukça küçük kalmaktadır 2020 yılına kadar rüzgar enerjisi kurulu gücünün 20 bin MWa çıkarılması öngörülmektedir Ancak bu öngörünün gerçekleşebilmesi için ciddi bir üretim, iletim planlaması yapılması gerektiği açıktır" dedi Sempozyum kapsamında gerçekleştiren 6 oturumda 25 bildiri sunumu gerçekleştirilirken, 2 çağrılı bildiri, 1 panel ve 1 de "özel sunum" yapıldı Sempozyumda ODTÜden Prof Dr Osman Sevaioğlu, "Türk Elektrik Piyasasında Mevcut Durum" ve Dünya Rüzgar Enerjisi Birliği Başkan Yardımcısı Prof Dr Tanay Sıdkı Uyar, "Dünyada ve Türkiyede Rüzgar Enerjisinden Elektrik Enerjisi Üretiminin Gelişimi" başlıklı "çağrılı" bildirileri ile yer aldı Gökhan Kepoğlu ve Mehmet Eroğlu tarafından "Mobil Yenilenebilir Enerji Evi" konulu bir "özel" sunum gerçekleştirildi Sempozyumun ikinci gününde ise "Rüzgar Enerjisi Dönüşüm Sistemleri Sorunları" başlıklı bir panel gerçekleştirildi Prof Dr Güven Önbilginin yönettiği panele, EMO Yönetim Kurulu Başkanı Musa Çeçen, Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği Başkanı Yönetim Kurulu Genel Sekreteri Mustafa Serdar Ataseven, Elektrik İşleri Etüt İdaresi Yenilenebilir Enerji Kaynakları Şubesi Müdürü Mustafa Çalışkan ve Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesinden Mustafa Berkay Eriş konuşmacı olarak katıldı

11062009 15:48:13

ELEKTRİK İÇ TESİSLERİ YÖNETMELİĞİ TASLAĞI 5 YILDIR BAKANLIKTA BEKLİYOR (1227)

EMO ESKİŞEHİR ŞUBESİ İLK GENEL KURULU'NU GERÇEKLEŞTİRDİ (539)

7 ENERJİ SEMPOZYUMU SONUÇ BİLDİRGESİ AÇIKLANDI (474)

EMO DENİZLİ ŞUBESİ 8OLAĞAN GENEL KURULU GERÇEKLEŞTİRİLDİ (429)

EMO BURSA ŞUBESİ 12 OLAĞAN GENEL KURULU YAPILDI (375)

EMO İZMİR ŞUBESİ 28 OLAĞAN GENEL KURULU GERÇEKLEŞTİRİLDİ (366)

EMO'DAN DAYANIŞMA GREVİNE DESTEK (323)

ÇEÇEN VE KÜÇÜK HALK TV'DE (297)

EMO ADANA ŞUBESİ 13 OLAĞAN GENEL KURULU GERÇEKLEŞTİ (282)

3 AĞ VE BİLGİ GÜVENLİĞİ SEMPOZYUMU "BİLGİ VE TOPLUM" TEMASIYLA DÜZENLENİYOR (239)
Ayrıntılı bilgi için wwwemoorgtr

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com