Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > Serbest Forum

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
dikkat, etmeliyiz, nelere, sağımında, süt

Süt Sağımında Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Eski 08-24-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Süt Sağımında Nelere Dikkat Etmeliyiz?







Süt normal koşullarda tutulduğunda çok çabuk bozulabilmektedirBundan dolayı sağılan sütün en kısa zamanda + 4 dereceye kadar soğutularak muhafaza edilmesi gerekmektedirTabi bu da sütün sağımdan kısa bir süre sonra toplama merkezine ulaştırılması ile sağlanabilir Her şeyden önce sağıma hazırlık yapılmalıdır Şöyle ki :Öncelikle memeler dezenfektanlarla steril hale getirilmelidirSonra memeler süngerle iyice yıkanmalı ve daha sonrada kurulanmalıdırBu şekilde meme hem temizlenmiş olur , hem de sünger ile yapılan işlem memede bir masaj etkisi yaparak sütün indirilmesinde yardımcı olurTabiki elle sağım yapanlar için eller,makine ile sağım yapanlar için sağım makineleri iyice temizlenmiş ve dezenfekte edilmiş olmalıdır Bildiğiniz gibi sağım iki şekilde yapılmaktadır



1-Elle sağım 2-Makine ile sağım



Elle Sağım : Ülkemizde en çok kullanılan sağım yöntemidirSağım yaparken eller ve meme başları kuru olmalıdırElle sağımda en uygun yöntem baş ve işaret parmaklarının meme başını dipten kavraması ve diğer parmakların yukardan aşağıya doğru sıkılarak yapılan sağım şeklidirElle yapılan sağımda uygulanan basınç hep aynı olmalıdırSağım sırasında meme çekiştirilmemeli ve baş parmak kıvrılarak sağım yapılmamalıdır; bu işlem ,memeye zarar verir



Makine İle Sağım : Sağım makineleri buzağının anasını emmesi esasına göre çalışır,yani buzağının yaptığı işlemde bir vakum etkisi yapmaktadırDeğişik tipte sağım makineleri olmasına rağmen hepsi aynı esasa göre çalışırNormal bir sağımda sağım süresi yaklaşık 5 dakika sürerSütün her memede aynı zamanda bitmesi beklenemez,bunu kolaylaştırmak için sağımla beraber yapılan masaj sütün tamamen alınmasında yardımcı olabilirHer iki sağım yönteminde de memede süt bırakılmamalıdır



Sağım Hijyeni : Her şeyden önce , en çok dikkat edilecek konu temizliktirGerek sağımda kullanılan alet ve ekipmanlar, gerekse barınaklar temiz olmalıdır Memesi hasta olanların mikrop bulaştırma riski olabileceğini düşünülerek bir sağım sıralaması yapılmalıdır



Sağım sırası şu şekilde olmalıdır :



1-Genç inekler,



2-Sağlıklı inekler,



3-Tedavi edilmiş inekler,



4-Yaşlı inekler,



5-Hastalıklı inekler



Sağım sonrası meme başları yaklaşık 20-25 dakika açık kalırBu süre zarfında yere yatan hayvanlarda mikrop bulaşma riski yüksektirBunun önüne geçmek için hayvanlara sağımdan sonra yemleme yapılarak hayvanın ayakta kalması sağlanarak meme başlarının kapanması sağlanabilirBu sayede bulaşma riski ortadan kalkarSağımdan sonrada meme başları dezenfekte edilmelidir

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.