08-24-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Sıcak Havada Süt Ambalaja Emanet
Benzersiz bir besin kaynağı olan süt, aynı zamanda en hassas gıda maddelerinden biri Özellikle sıcak havalarda sütün tüketime sunulma şekli daha da önem kazanıyor Uzun süre sıcakta kalan açık süt, içindeki zararlı mikroorganizmaların hızla çoğalması nedeniyle bir hastalık kaynağı haline gelebiliyor Marmara Üniversitesi Sağlık Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yard Doç Dr Yaşar Keskin içilen sütün sağlığa uygunluğundan emin olmanın en iyi yolunun ısıl işlemden geçirmiş, ambalajlı sütleri tercih etmek olduğunu vurguluyor 22 Ağustos 2005, İstanbul; Süt, sağlık için ihmal edilmemesi gereken, tüketirken de büyük özen isteyen en hassas gıda maddeleri arasında yer alıyor Ancak sağlık için içilen süt açıkta tüketiciye ulaştırıldığında bir hastalık tehdidi haline gelebiliyor Hijyenik şartlara uyulmadan elde edilen ve dağıtılan süt, içerdiği hastalık yapan patojen mikroorganizmalardan dolayı özellikle yaz aylarında sağlık sorunlarının yaşanmasına neden oluyor Yaz aylarında, hastalık yapan mikroorganizmalar sütün içinde uzun süre canlı kalarak hızla çoğalabiliyor Süt, gerekli önlemler alınmadığı takdirde patojen mikroorganizmaları vücuda taşıyabiliyor Süt yoluyla bulaşan hastalıklar arasında brusella, tifo, paratifo, sarılık, tüberküloz, şarbon da bulunuyor Hastalıklı hayvanlardan elde edilen süt ısıl işlemden geçirilmeden tüketildiğinde, çeşitli hastalıklara ve gıda zehirlenmelerine yol açabiliyor Yaz aylarında açık sütle geçen hastalıklara dikkat Özellikle yaz aylarında, açıkta satılan sütün neden olabileceği hastalıklardan korunmak için ambalajda sunulan, ısıl işlemden geçirilmiş sütü tercih etmek gerekiyor Açık sütün tüketiminin yasa ve yönetmeliklerce de yasak olduğuna dikkat çeken Marmara Üniversitesi Sağlık Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd Doç Dr Yaşar Keskin, konuyla ilgili şunları söyledi: "Süt protein, yağ, karbonhidrat, mineral madde, vitamin, enzim, su gibi besin maddeleri ve büyüme için gerekli tamamlayıcı faktörleri içerdiğinden insanlar için vazgeçilmez bir besin kaynağı olma özelliği taşıyor Ancak sütün üretiminden tüketimine kadar olan tüm aşamalarında hijyen kurallarına dikkat etmek gerekiyor Ülkemizde süt ve süt ürünleri standartları ve denetlenmesine dair yeterli yasa ve yönetmelikler bulunuyor 30 03 2005 tarih ve 25771 sayılı resmi gazetede yayınlanan "Gıda ve Gıda ile Temasta Bulunan Madde ve Malzemelerin Piyasa Gözetimi, Kontrolü ve Denetimi ile İşyeri Sorumluluklarına Dair Yönetmelik" ile de pazar yerleri, cadde ve sokaklarda, yaş meyve ve sebze hariç her türlü gıdanın açıkta satışı yasaklanıyor Sağlık için ciddi bir tehdit oluşturan bu uygulamalar için yönetmelik ve kanunların uygulanması gerekiyor UHT süt tüketimi ise, mikroorganizmalar ile bulaşan hastalıklar ve zehirlenmelerin önlenmesinde en güvenilir yöntemler arasında yer alıyor Özellikle bulaşıcı hastalık riskinin ve gıda zehirlenmelerinin arttığı sıcak yaz aylarında güvenli tüketim için, ambalajlarda sunulan, ısıl işlemden geçirilmiş sütler doğru tercih olacaktır "
UHT ve aseptik ambalaj, sütü tüketmenin güvenli yoluUltra Yüksek Isı yani UHT işlemiyle süt, 2 ile 6 saniye süre ile 135 - 150 C arası ısıya tabi tutulduktan sonra hızla oda sıcaklığına soğutuluyor Modern tesislerde, her türlü dış etkiye kapalı sistemlerde dolumu gerçekleştirilen süt aseptik ambalajlarda tüketiciye sunuluyor Böylece hiçbir katkı maddesi içermeyen süt altı katmanlı aseptik ambalaj açılmadığı takdirde 4 ay boyunca ilk günkü tazeliğini koruyor UHT işleminden geçirilerek içindeki tüm zararlı mikroorganizmalardan arındırılan sütü, aseptik karton ambalajın altındaki logodan ayırt etmek mümkün oluyor
|
|
|