![]() |
Damızlık Değer Tahmini |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Damızlık Değer Tahmini1 ![]() Türkiyede Sığır yetiştiriciliğinde damızlık değer tahminlerinin yapılmasında birörnekliği sağlamak ve uluslararası çalışmalarda geçerliliğini sağlamak bu talimatın amacıdır ![]() 2 ![]() Damızlık değer tahminlerinin yapılması, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı veya Bakanlığın yetki verdiği kuruluş tarafından yapılır veya yaptırılır ![]() 3 ![]() a) Tahmin Yöntem ve Modeli: Damızlık sığırların verim ve akrabalık ile ilgili verilerinden en iyi şekilde yararlanarak damızlık değerlerini tahmin edebilmek için BLUP-Animal Model (Best Linear Unbiased Prediction ? Animal Model) kullanılır ![]() Burada amaç, her bir damızlık sığır için süt verimi (305 günlük süt miktarı ve gelecekte de yağ ve protein verimi) ile sınıflandırma özelliklerinin damızlık değerlerini tahmin etmektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() b) Damızlık Değerlendirmede Başlangıç Yılı: Damızlık değer tahmini, belirli bir buzağılama yılından (başlangıç yılı) itibaren kendi verimleri olan inekler ve bunların en az 1 kuşaktan anne ve babaları için yapılır ![]() Başlangıç yılı, tahminin yapıldığı tarihden en az 10 yıl öncesi alınır ![]() ![]() c) Damızlık Sığır Populasyonu: Birbirleri arasında kan bağı (soy bağı) olan aynı ırktan, damızlık faaliyetler (verim kontrolleri, soykütüğü ve suni tohumlama) kapsamında bulunan damızlık sığırların oluşturduğu sığır varlığına "Damızlık Sığır Populasyonu" adı verilir ![]() Populasyondaki tüm sığırların damızlık değer tahminleri çalışmalarına dahil edilmesi hedeflenmelidir ![]() 4 ![]() a) Süt Verimleri - Damızlık değer tahminlerinde, soykütüğüne kayıtlı 305-gün süt ve yapılabilirse yağ ve protein verimleri kullanılır ![]() - Tahminlerde 1 ![]() ![]() ![]() ![]() - Laktasyon süresi 220 günün altında olan laktasyonlar değerlendirme dışıdır ![]() - Süt verimi 2 ![]() ![]() - Buzağılama aralığı 270 günden az 650 günden fazla olan veriler düzeltilir veya değerlendirme dışı tutulur ![]() - Tahminlerde, henüz devam etmekte olan laktasyonlar da, o populasyon için hesaplanan katsayılar yardımıyla 305-güne tamamlanarak kullanılabilirler ![]() b) Soykütüğü Verileri: - Hayvana ve cedlerine ait soy bilgileri olmalıdır ![]() - Soy bilgileri olmayan hayvanlar ve cedler için genetik gruplar oluşturulur ![]() c) Sınıflandırma verileri: - İlgili talimatlar gereği yapılan sınıflandırma verileri kullanılır ![]() - Sınıflandırma değerlendirmenin yapıldığı tüm populasyonu kapsarsa değerlendirmeye alınır ![]() 5 ![]() - Damızlık değer tahmininde BLUP-Animal Model kullanılır ![]() - Bu modelde genetik ve çevre faktörleri birarada dikkate alınır ![]() - Populasyona ait kalıtım derecesi ile fenotipik ve genetik korrelasyonlar ve varyanslar tahmin edilmek zorundadır ![]() Bir sığıra ait damızlık değer iki kısıma ayrılabilir ![]() 1) Ebeveynlerinin damızlık değerine bağlı olarak " Beklenen Damızlık Değeri" 2) Kendine ve yavrularına ait verimlere bağlı olarak "Hesaplanan Damızlık Değeri" Ebeveyleri bilinmeyen sığırlar için beklenen damızlık değer yerine, oluşturulan genetik gruplara ait değerler kullanılır ![]() 6 ![]() Damızlık değerlerinin anlaşılabilirliğini yükseltmek amacıyla belirli bir dönem taban (baz) olarak kabul edilir, bu dönem "o" a eşitlenir ve diğer dönemler buna göre düzeltilerek standartlaştırılır ![]() Taban dönem boğalar ve inekler için ayrı ayrı belirlenir ![]() - Boğalarda: değerlendirmenin yapıldığı yıldan 9,10,11 yıl önce doğmuş boğaların damızlık değerlerinin ortalaması taban olarak alınır ![]() ![]() - İneklerde: 5 yıl önce doğan ineklerin damızlık değerlerinin ortalaması taban kabul edilir ![]() ![]() Standartlaştırılmış Damızlık Değeri (SDD): SDD = 100 + [(DD-Taban DD) / SS] x 12 Eşitlikteki; DD : her hayvana ait damızlık değerini Taban DD : Taban dönemin ortalama damızlık değerini SS : Damızlık değerlerinin standart sapmasını 12 : Sabit bir çarpım faktörü (bir st ![]() 100 : Sabit toplama faktörünü ifade eder ![]() 7 ![]() Damızlık değerlerin isabet derecesidir ![]() ![]() 8 ![]() a) Yayınlanma şekli: Damızlık değerlendirme sonuçları yazılı olarak yayınlanır ![]() b) Yayınlamada aranan ön koşullar: Damızlık değerleri yalnızca yeterli bilgilere sahip olan sığırlar için yayınlanır ![]() - İnekler; kendi verimleri belli olmalı, - Boğalar; en az 5 işletmede en az 10 kızı dikkate alınarak tahmin edilen damızlık değerine ve en az % 50 isabet derecesine sahip olmak - Genç sığırlar; ana, baba ve annenin babasına ait damızlık değerlerinden hesaplanmış damızlık değerine sahip olmak ![]() c) Yayınlarda yer alacak asgari veriler: Boğalarda: - 1 ![]() - Bu kızlarının yetiştirildiği işletme sayısı, - Süt ile mümkün olduğunda yağ ve protein verimlerine ait damızlık değeri, - Standartlaştırılmış damızlık değeri, - Damızlık değerlerinin isabet derecesi ![]() İneklerde: - Değerlendirilen laktasyon sayısı - Süt ile mümkün olduğunda yağ ve protein verimlerine ait damızlık değeri, - Standartlaştırılmış damızlık değeri, - Damızlık değerlerinin isabet derecesi ![]() 9 ![]() a) Denetleme: - Damızlık değerlendirmede kullanılan model ve programların karmaşık yapılarından dolayı en geç 3 yılda bir test edilmesi gerekir ![]() - Modelle ilgili yapılması gereken değişiklik bu konuda uzman en az 2 üniversite öğretim üyesinin görüş desteğini almış olmalıdır ![]() b) Dökümanlaştırma: Kullanılan damızlık değer tahmini yöntemi, modeli ve kıstaslarla ilgili yapılan çalışmalar dökümanlaştırılmak zorundadır ![]() - Yöntem ve modelin içeriği, - Damızlık değerlendirmede hangi verilerin kullanıldığı, - İsabet derecesinin hesaplanması, - Standartlaştırma verileri, - Taban dönem (Kıyaslama kuşağı) ve verileri, - Kullanılan doğum ve buzağılama yılları, - Kullanılan genetik ve fenotipik parametreler, - İlgili ağırlık katsayıları, - Kısmi verimlerden tahminde kullanılan katsayılar, - Değerlendirme dışı bırakma kriterleri - Gerek duyulabilecek bilgiler ![]() c) Gelişmelere uyum: Damızlık değerlendirmede kullanılacak program ve modeller bilimsel ve teknik gelişmelere uyarlanabilecek ve geliştirilebilecek durumda olmalıdır ![]() |
![]() |
![]() |
|